Vaarroute over de Theems

"Keep calm and go boating"

Britser dan Brits. Dat is de Theems, ten westen van Londen. Hier wordt geroeid, speelt men cricket en croquet en tennist men in smetteloos witte pakken op een exclusieve club. Maar bovenal is de Theems een lieflijke rivier. Een beetje zoals onze Vecht, maar dan ‘sooo British’.

Varen op de Theems

Varen op de Theems is een eitje. De stroomsnelheid ligt laag - 1 tot 2 kilometer vooral in de buurt van stuwen. Beroepsvaart is er nauwelijks - hooguit een enkele rondvaartboot van bescheiden afmetingen. Waar je vooral rekening mee moet houden zijn de vele ‘andere’ watersporters - met name roeiers. Je moet ze ten eerste niet over het hoofd zien en je snelheid aanpassen in verband met golfslag. Bovendien gaan ze soms een stuk sneller dan jijzelf.

Alle sluizen worden de hele week van 9.00 tot 18.00 uur bediend door uiterst vriendelijke sluiswachters die je desgevraagd ook nog leuke tips voor lokale bezienswaardigheden, pubs en restaurants geven. Wij voeren met een Calypso van Le Boat. Dankzij twee bases (in Benson en Chertsey) is een enkele reis mogelijk tegen een geringe meerbetaling. Voor dat geld wordt je auto naar de plaats van bestemming gebracht. Wel zo handig als je een chartervakantie van een week boekt.

Download de vaarroute over de Theems (pdf)