Vaarroute Biesbosch

Zoetwater getijden

Op de grens van Holland en Brabant ligt de Biesbosch, een uniek natuurgebied. De milde getijden maken het varen door het doolhof van smalle kreekjes extra dynamisch.

Nationaal Park de Biesbosch

Verwilderde wilgenbossen, modderige strandjes, zompige stukjes gras- of rietland, dijken met populieren, eilandjes en een uitgestrekte wirwar van kronkelende smalle en brede kreken. Dit alles bij elkaar maakt de Biesbosch tot een uniek vaargebied. Ontstaan als woestenij na een watersnoodramp, werd het stukje bij beetje door mensenhanden gevormd tot een geheel van polders en grienden.

Wisselende waterstanden in de Biesbosch

Hoewel de spreekwoordelijke droogvallende platen sinds de afsluiting van de Haringvlietdam ontbreken, maakt de aanwezigheid van getijden het varen in alle delen van de Biesbosch tot een avontuur. Op menige vaartocht over de kreken en killen kom je dan ook wel een collega-schipper tegen die voor korte tijd vastligt op een onverwachte zandbank - of je loopt zelf met een zachte zucht vast op een ondiepte. Varen met de waterkaart op schoot is zeker aan te raden tenzij je wel heel vertrouwd met de plaatselijke geulen bent.

Download de vaarroute in de Biesbosch (pdf)

Handige producten bij de vaarroute

Met de ANWB Waterkaarten en Wateralmanak ben je op de hoogte van alle vaargegevens en brug- en sluistijden.