Achterhoek aan het water

Bron van geluk

Met zijn prachtige coulisselandschap, charmante Hanzestadjes en eeuwenoude cultuurschatten is de Achterhoek een lust voor het oog. Mooiste blik: vanaf het water. Gelukkig is dat er in overvloed.

Daar dobber je dan. Langs frisgroene graslanden en lommerrijke oevers. Zonnestralen die door de witte schapenwolken piepen. De fluisterboot is muisstil. Het enige dat je hoort is de kabbelende beek of ruisende rivier. In de verte zie je een kudde koeien vredig grazen. Een doodnormaal tafereel in de Achterhoek.

Achterhoek: om van te watertanden

Maar tegelijk ook heel bijzonder. Zo’n typisch Achterhoekse scène beleef je vanaf het water in volle glorie. Bijvoorbeeld tijdens een (meerdaagse) kanotocht op de Berkel of Oude IJssel. Vanwege de geringe stroming ideaal voor beginnelingen en gezinnen met jonge kinderen. Onderweg picknick je aan de oever en vaar je langs kastelen, watermolens en boerderijen. En peddel je zo de Duitse grens over…

Rondvaarten

Ook leuk: een tochtje op een klassieke zomp, de kleine houten vrachtschepen die vroeger fungeerden als traditioneel vervoersmiddel op de Achtershoekse rivieren. Schippers vertellen over het leven van toen én over de omgeving. Of ga mee op een rondvaart door het historische Zutphen, de stad aan de IJssel die barst van de monumenten.

Actie op het water

Wil je nog meer actie? Scheer dan met een noodgang over het water in recreatiegebied Stroombroek in Braamt, thuishaven van de langste waterskibaan van Nederland. Maar de Achterhoek telt meer recreatieplassen waar je heerlijk kunt zwemmen, windsurfen of waterskiën. Gaat de zon onder? Vaar dan naar een van de tien jachthavens om te overnachten. Zo vormt de afwisselende Achterhoek van ’s morgensvroeg tot ’s avonds laat een bron van geluk.

Kijk voor meer informatie op Achterhoek aan het water

Misschien ook interessant

Tips bij het huren van een boot