Varen in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië leent zich uitstekend voor een ontspannen vaarvakantie. Als je voor het eerst op vaarvakantie wilt gaan, dan is oostwaarts naar de Norfolk Broads (waar je 200 kilometer aan brede, meanderende en sluisloze waterwegen aantreft) een goede optie.

Snel naar

Varen in Engeland | Varen in Wales | Varen in Schotland

Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om de diverse takken van watersport te beoefenen in Groot-Brittannië. Om een klein aantal voorbeelden te noemen zijn: Punteren in Cambridge, Varen op de River Severn, Kajakken in het Lake District, Narrowboats tussen Windsor en Oxford.

Verplichte vaardocumenten Groot-Brittannië

ICC is verplicht

Groot-Brittannië eist een Internationaal vaarbewijs voor boten vanaf 24 meter. Heb je geen ICC en is je vaarbewijs van voor 01-01-2010 dan kun je het vaarbewijs laten omzetten naar het Internationaal vaarbewijs. Dit kan via Vamex.

ICP is verplicht

Het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) heb je niet nodig in de volgende gevallen:

  • RDW Snelle motorbotenregistratie, dit is een officiële Nederlandse registratie. Het Europees model (creditcardformaat) is afgegeven na 1 april 2011.
  • Indien de boot geregistreerd is bij kadaster.
  • Indien er een zeebrief is afgegeven.

Voor de herkenbaarheid in het buitenland en voor het aantonen van je eigendom, kan toch een ICP worden aangevraagd. Het ICP document is hiervoor speciaal Europees ontworpen. Daardoor is het goed geaccepteerd als officieus eigendomsbewijs van je boot in Europa. Autoriteiten kunnen ook speciaal naar dit document vragen.

Bemanningslijst is verplicht

Dit geldt alleen bij het aanlopen van zeehavens.

Watersportverzekering niet verplicht

Vanwege het financiële risico is voor bootverzekeringen ten minste een WA-dekking aan te raden. Of nog beter: een volledig cascoverzekering, want het is niet zeker of andere schepen in het buitenland ook WA-verzekerd zijn. Een cascoverzekering keert ook schade aan je schip uit. Bovendien neemt de verzekeraar je veel werk uit handen met bijvoorbeeld het verhalen van de schade op de tegenpartij. 

Btw bewijs is verplicht

Groot-Brittannië en Ierland behoren niet tot het Schengen-grondgebied. Bij de binnengrenzen van de EU vindt doorgaans geen controle meer plaats. Je hoeft je niet te melden voor grenspassage. Wel vindt steekproefsgewijze controle door de douane plaats. Overigens kan de douane overal controles houden, niet alleen aan de (lands)grenzen.

Uitrustingseisen in Groot-Brittannië

Voor boten tot een lengte van 13,7 meter is er geen regelgeving. Wel is een minimale veiligheidsuitrusting zeer aan te bevelen. Denk aan reddingsvesten en een reddingsvlot, rook signalen, brandblusser, EHBO doos. Vanaf 13,7 meter tot 24 meter, die niet verder dan 3 mijl uit de kust varen, zijn er wel eisen voor de veiligheidsuitrusting.

Dit vind je misschien ook interessant

Praktische informatie over Groot-Brittannië
ANWB Bootverzekering
ANWB Reisverzekering

 

Je vaarreis in Groot-Brittannië nog beter voorbereiden? In de ANWB webwinkel vind je handige reisgidsen.