Varen in het buitenland

Welke vaardocumenten heb je als Nederlandse schipper nodig in de diverse Europese landen? Maak je keus uit een de Europese landen hieronder en klik door! En weet jij al hoe het zit met het ICC en ICP? Vergeet niet de handige checklist die je helpt bij vertrek.

Snel naar

Internationaal vaarbewijs (ICC) | ICP | Checklist | Bootverzekering vaak verplicht

Verplichte vaardocumenten in het buitenland

Internationaal vaarbewijs (ICC)

Ga je varen in het buitenland? Dan heb je in bijna alle gevallen een internationaal vaarbewijs nodig. Meer weten over de geldigheid en de afgifte van het 'Internationaal Certificaat van Competentie'? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Meer over ICC

Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP)

Omdat in Nederland voor de meeste categorieën pleziervaartuigen geen registratieplicht bestaat, ontbreekt deze eigendomsverklaring vaak. Het is daarom bij een bezoek aan het buitenland raadzaam een Internationaal Certificaat Pleziervaartuig (ICP) mee te nemen.

Meer over ICP

Checklist voor vertrekkers

Een wereldreis op eigen kiel, een droom van menig watersporter. Maar waar moet je allemaal aan denken? Wij geven je een beknopte checklist wat je een goed idee geeft van alles waar je bij zo'n reis aan moet denken.

Bekijk checklist

Verzekeren boot verplicht in veel Europese landen

In diverse Europese landen zoals Spanje, Griekenland, Italië, Kroatië geldt een verzekeringsplicht voor boten. Deze verplichting geldt ook voor buitenlanders die in deze landen varen. Ben je van plan om de Europese wateren te verkennen bekijk dan de dekking van de ANWB Bootverzekering in het buitenland.

Bekijk dekking