Varen in het buitenland

Als je met een eigen boot in het buitenland gaat varen is het aan te raden om een Internationaal vaarbewijs (ICC) mee te nemen en een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP). Vergeet ook niet een bootverzekering af te sluiten.

Internationaal vaarbewijs

Voor het varen in het buitenland heb je een ICC (International Certificate of Competence) nodig. De meeste Europese landen hebben met elkaar afgesproken dat bezoekende watersporters voor zeil- en motorboten een ICC moeten kunnen overleggen. Zelfs als je in Nederland niet vaarbewijsplichtig bent, kan in het buitenland toch om een ICC worden gevraagd als je daar met een pleziervaartuig vaart.

Vanaf 1 januari 2010 wordt het ICC direct in combinatie met het Klein Vaarbewijs op één document verstrekt. Op het ICC staat dan 'International Certificate for Operators of Pleasure Craft'. Heb je een vaarbewijs van voor deze datum, dan kun je dit vaarbewijs bij VAMEX laten omzetten naar het nieuwe exemplaar met ICC. Ga voor meer informatie naar vamex.nl.

Aanvragen bij VAMEX

Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen

In het buitenland moet je kunnen aantonen van wie het schip is waarmee je vaart. Word je door de douane aangehouden, dan zullen ze je vragen om een eigendomsverklaring. Omdat in Nederland voor de meeste categorieën pleziervaartuigen geen registratieplicht bestaat, heb je vaak geen eigendomsverklaring. Neem in dat geval een Internationaal Certificaat Pleziervaartuig (ICP) mee. In sommige landen is het ICP zelfs verplicht. Je kunt het ICP aanvragen bij het Watersportverbond.

Officieus eigendomsbewijs

Het ICP is een officieus eigendomsbewijs dat in de praktijk uitstekend voldoet. In vrijwel heel Europa wordt het document geaccepteerd als identiteitsbewijs van de boot. Dit geldt ook voor kano’s, roeiboten en jetski's. Het ICP bevat de gegevens van de eigenaar en een beschrijving van het schip.

Aanvragen bij Watersportverbond

Bootverzekering

In veel Europese landen geldt een verzekeringsplicht voor boten, ook voor buitenlanders die in deze landen varen. Bekijk daarom de dekking van je bootverzekering in het buitenland.

Naar ANWB Bootverzekering

Specifieke eisen

Landen kunnen specifieke eisen en plaatselijke regels stellen. Voor een zestal landen houdt de Duitse zusterclub ADAC dit bij. Meer informatie via de link hieronder (Duitstalig).

Naar watersportinformatie ADAC