10 tips voor een weekend rond de Friese meren

Fierljeppen, suikerbrood eten, door Hindeloopen flaneren en meevaren op een skûtsje. Er is zoveel te zien, doen en proeven rond de Friese meren! Tien tips voor een topweekend in Friesland.

Skûtsjesilen

Aleida Hendrika heet het skûtsje uit 1905 waarmee schipper Sybren Boschma vanuit Heeg koers zet naar Balk. Handen uit de mouwen, want hij kan wat hulp gebruiken met de zeilen en de oudewijvenknopen! Als Sybren met een accordeon in zijn armen uit de kajuit opduikt, galmen al snel grote levensvragen – What shall we do with the drunken sailor? – over het Slotermeer. Huur een skûtsje en ontdek vanaf het water hoe mooi Friesland is. Je (huur)fiets kan mee aan boord.

Hindeloopen

Alsof je terug in de tijd stapt, ken je het cliché? In Hindeloopen gebeurt dat echt. In de straten en stegen van het vissersstadje aan het IJsselmeer is er van alles te ontdekken: het schaatsmuseum met de grootste collectie schaatsen ter wereld, een uitdragerij vol oude gebruiksvoorwerpen, ambachtelijke chocolade bij Koldewijn en een dijk met uitzicht op de schepen die de haven binnenvaren.

Kootje bij de Brug

Theetuin Kootje bij de Brug in Wolsum is een ideale plek om je boot aan te meren of je fiets even te parkeren. De groene oase ligt verscholen naast een brug, vandaar de naam. En Kootje? Dat is een verwijzing naar de bijnaam van de eigenaresse én naar de heilige Jacoba die graag kletskoppen bakte, toevallig de huisspecialiteit. Ook lekker: de hûsmakke sjems (huisgemaakte jams). Je kunt hier ook een boot of kano huren.

Waterskiën

Wiebelige beginners en stuntende pro's binden de latten of een board onder bij de waterskibaan in Sneek. Een kabelbaan trekt je rond over een plas bij het Sneekermeer. Doe vooral bij de start extra je best, want gestrekt het water ingaan pal voor het volle terras is geen pretje. Materialen zijn te huur en in principe kan iedereen vanaf 10 jaar een poging wagen.

Jopie Huisman Museum

Workums bekendste inwoner, Jopie Huisman (1922-2000), heeft een eigen museum: het Jopie Huisman Museum. De huisschilder annex voddenboer bleek creatiever dan iedereen dacht en wist het op eigen kracht te schoppen tot meesterschilder. Opvallend zijn de doodgewone taferelen: oude poppen, kleding, schoenen, zelfs ondergoed. In het museum zie je behalve de kunstwerken ook de originele spullen en Jopie's levensverhaal.

Fierljeppen

Fier is ver en ljeppen komt van springen. Verspringen dus, of slootjespringen, dat is het Friese fierljeppen. Kwestie van de juiste aanloop nemen, snel genoeg de paal in klauteren en zo ver mogelijk aan de overkant landen. Klinkt simpel, maar het valt nog niet mee! Zelf een poging wagen? Dat kan tijdens een clinic op een oefenschansje in fierljepdorp It Heidenskip.

Kitesurfen

De stevige IJsselmeerwind trekt veel kitesurfers naar de Friese zuidwestkust. Tussen Oudemirdum en Workum vind je de populairste plekken. Bekijk de capriolen vanaf de kade of ga zelf het water op. Op camping Welgelegen in Workum, vlak bij de kust, vind je een kitesurfschool.

Sneekweek

Overdag om de eer, 's avonds voor de sfeer. Zo omschrijven ze in Sneek de jaarlijkse Sneekweek (begin augustus). Je kunt zelf meedoen aan de zeilwedstrijden op het Sneekermeer of kijken naar de schipperskunsten van anderen. Tussendoor – en vooral 's avonds – bruist de stad met overal livemuziek, een Sneker Stappersavond, straatartiesten en een groots slotconcert.

Proeven!

Zoveel ambachtelijks te proeven in Friesland, zoals smeuïg sûkerbôle (suikerbrood) bij De Haan's Bakkerij in Sneek, ijs gemaakt met koeienmelk van Buurvrouw Durkje's boerderij bij ijssalon Min12 in Sneek, huisgerookte paling van Badmeester Keimpe in Balk en zelfgemaakte friet bij Boele's Frietfabriek in Workum.

St. Odulphuspad

Tussen de Friese meren slingert het ruim 260 kilometer lange St. Odulphuspad. Met vijftien wandeletappes langs kerken, (verdwenen) kloosters en andere heilige plekken stap je in de voetsporen van de missionaris die ruim duizend jaar geleden naar Friesland trok.
Bestel hier je routeboek of download de losse etappes