Zeilflottielje Kroatische eilanden

Droom jij ook van een zeilvakantie op een prachtige Mediterrane locatie als Kroatië, maar heb je weinig ervaring? Denk dan eens aan een flottielje.

Flottieljes worden steeds populairder, en niet zonder reden. Bij een flottielje zeil je onder begeleiding van een moederschip. Je krijgt iedere ochtend een briefing over het weer en de route die je gaat varen en je wordt geholpen met aanleggen en wegvaren. Wij probeerden hoe het is om mee te doen aan een flottielje. Voor een uitgebreid artikel over onze reis, lees Waterkampioen nummer 9, die vanaf 7 tot en met eind september in boekhandels ligt.

Vaarbewijs

Ook voor een flottielje heb je als schipper een vaarbewijs (ICC) voor kustwateren nodig. Bij Sunsail kun je als schipper via een cursus op locatie een internationaal vaarbewijs halen. Bemanningsleden kunnen gaan voor hun RYA Competent Crew, een bewijs dat jij je als bemanningslid nuttig kunt maken aan boord. Heb je wel een vaarbewijs, maar ben je onzeker over manoeuvreren en/of navigeren op zee, overweeg dan een (korte) cursus ter plekke voor vertrek. Bij verschillende aanbieders zijn dit soort cursussen in overleg mogelijk).

Soorten flottieljes

Bij Sunsail kun je verschillende soorten flottieljes doen, zoals een culinaire flottielje, Adult Only (zonder kinderen) en sportieve flottieljes (o.a. kitesurfen). Wij deden de Hvar flottielje, een rondreis vanuit Agana langs de eilanden voor de kust van Split.

Wil of kun je zelf niet zeilen, maar wil je toch een mooie vaartocht maken langs de Kroatische eilanden? Dat kan. Denk bijvoorbeeld aan een fiets- en vaarreis door de Kvarner Bocht.

Korting

Sunsail hanteert kortingen van 10% (bepaalde bestemmingen) t/m 15% (terugkerende boekers).

Muziek luisteren op het water

Wat is er nou lekkerder dan op het water genieten van muziek? Muziekkenner Ivo Hermsen stelde op Spotify een heerlijke uiteenlopende lijst samen, met nummers die je dag op het water nog leuker maken.

Naar de playlist

Toeristische trekpleisters aan het water

Trogir

Prachtige oude stad op slechts 5 km van de luchthaven van Split en 27 km van de stad Split. Trogir staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en dat komt niet zomaar uit de lucht vallen. De stad heeft een aantal van de best bewaarde Griekse, Romeinse en Venetiaanse bouwwerken ter wereld, waaronder de Kathedraal van Sv. Lovro. De hoofdpoort van de imposante kathedraal is een meesterwerk in de romaanse beeldhouwkunst door beeldhouwer meester Radovan (1240). Maar ook in de rest van het imposante gebouw val je van de ene in de andere verbazing. En dat is nog maar een van de vele historische bouwwerken van het historische centrum.

Tip: Duik op het heetst van de dag een van de restaurantjes in met binnenplaats en doe je tegoed aan een heerlijke (vis)maaltijd uit de buitenoven.

Havenfaciliteiten Trogir heeft twee moderne en goed uitgeruste marina's. Tijdens laagseizoen is het soms ook mogelijk om aan de promenade aan te meren.

Split

Een bekende en zeer populaire stad die je tijdens het hoogseizoen misschien beter kunt mijden, maar zeker niet over moet slaan als het niet te druk is, is Split, de hoofdstad van Dalmatië. Een werkelijk duizelingwekkend hoogtepunt is het enorme paleis van de Romeinse keizer Diocletianus uit de vierde eeuw na christus, dat nog steeds in uitstekende staat is en waar de stad op, langs en dwars doorheen gegroeid is.

Tip: Het lijkt misschien über-toeristisch, maar neem maar van ons aan dat je Split wilt leren kennen met een stadsgids. Wij hebben zeer goede ervaring met Vjeran Mlacic, die niet alleen een verhaal vertaalt, maar de lokale geschiedenis op ingenieuze wijze tot leven laat komen.

Havenfaciliteiten Aanmeren kan aan de stadskade of in de meer beschutte marina, met honderden ligplaatsen.

Meer informatie