Uitstel Volvo Ocean Race 2019-2020

CEO Mark Turner stapt op

Volvo heeft meegedeeld dat de 2019/2020-editie van de Volvo Ocean Race wordt uitgesteld. Als reden wordt opgegeven dat de aangekondigde nieuwe opzet van de zeilrace meer tijd vraagt en 2019 daarom niet haalbaar is. Als gevolg van dit besluit heeft VOR-directeur Mark Turner besloten op te stappen. De komende Volvo Ocean Race gaat volgens planning op 22 oktober van start met een in-port race in Alicante.

Iedere tweede jaar

In mei kondigde Volvo nog aan dat de race voortaan iedere twee jaar wordt gevaren in plaats van de huidige drie jaar. De Volvo Ocean Race trekt in etappes langs steden op alle continenten van de wereld en moet daardoor een soort doorlopende voorstelling van het topzeilen worden. Deze opzet geeft meer mogelijkheden voor topzeilers om tot het hoogste niveau door te dringen, een ambitie waar ook in Nederland verschillende zeilacademies op zijn ingesprongen.

Maar de Volvo Ocean Race is ook een commercieel verhaal of, zoals de autofabrikant het formuleert, een ‘business platform’. Stop-overplaatsen melden zich aan om het zeilen in hun land populairder te maken (met name China), om uit te kunnen pakken met sponsors en om grote toeristische evenementen op te zetten. Den Haag heeft wat dat betreft in 2015 de toon gezet.

Meer tijd voor nieuwe boten

Voor de VOR die in 2019 zou beginnen, worden ook nieuwe boten ontworpen. Het ontwerpen van een multihull voor de in-port races en een foilende monohull voor de lange oceaanetappes gaat volgens Volvo gewoon door. Het uitstel van de race betekent dat er na de finish van de komende editie nog langer wat wordt doorgewerkt met de huidige Volvo Open 65’s.

Details over de reden van het uitstel van de volgende race zijn op dit moment nog niet bekend. Ook niet waarom VOR-baas Mark Turner als gevolg hiervan heeft besloten op te stappen.