5 handige weer-apps

Zin om het water op te gaan, maar wil je eerst precies weten hoe de weersomstandigheden zijn? Of je nou vaart, (wind)surft, supt of kanoot: een goede weer-app zorgt dat je altijd goed voorbereid het water op gaat. We zetten er 5 op een rijtje.

Van links naar rechts: Windy, Pocketgrib, Weatherpro, Zeeweer, Windfinder

Windy: mooi vormgegeven

Deze app brengt de luchtstromingen wereldwijd in kaart, maar zoomt uiteraard ook in op uitgebreide lokale weersomstandigheden en -verwachtingen. Dit is een kwestie van locatie instellen, maar je kunt ook plaatsen op de wereldkaart aanklikken. De app geeft (vanzelfsprekend) windrichting en -snelheid in knopen, maar ook de kans op zon, bewolking en regen in millimeter, en de (te verwachten) temperaturen in een tijdslijn. Daarnaast kun je via een aantal lokale webcams het actuele weer ter plaatse bekijken.

De betaalde versie, WindyPro (€10,99) stelt je onder meer in staat te chatten over het weer met locals over de hele wereld.

Geschikt voor IOS en Android.

Pocketgrib: data en analyses

Via deze gratis app, het kleine broertje van de bekende GRIB (wat staat voor Gridded Binary files) kun je wereldwijd weerdata downloaden, bekijken en analyseren. Naast de huidige en de te verwachten hoeveelheid wind en windstoten krijg je goed zicht op data die de luchtdruk en -vochtigheid, temperatuur, neerslag en golfhoogtes inzichtelijk maken en analyseren.

Ook CAPE (connective atmosferic potential energy) is toegevoegd. Dit geeft de instabiliteitswaarden in de atmosfeer weer die mogelijk zouden kunnen leiden tot extreem weer. Het tijdsverloop kan worden ingesteld op drie, zes of twaalf uur. Voorspellingen worden tot acht dagen vooruit gegeven en de voorspellingen worden elke zes uur geüpdatet

In een gratis ‘lite’ en uitgebreidere betaalde versie (€6,99).

Voor IOS en Android.

Weatherpro: 2 miljoen locaties

WeatherPro is ontwikkeld door de MeteoGroup, Europa’s grootste commerciële weerbedrijf. De gratis te downloaden app biedt weersverwachtingen voor de komende zeven dagen en rapporten van meer dan 2 miljoen locaties wereldwijd, waarvan je er een onbeperkt aantal favoriete kunt opslaan. Op de WeatherPro app vind je gedetailleerde informatie over temperatuur, wind, neerslag en bewolking. Extra zijn widgets, webcams, weer- en satellietfoto’s en weerverhalen naast wereldwijde waarschuwingen voor mogelijk extreem weer.

WeatherPro is geschikt voor IOS en Android op telefoon, Mac en tablet. De betaalde versie, zonder storende reclame en met extra functies, kost €2,99 voor 3 maanden.

Geschikt voor IOS en Android.

Zeeweer: KNMI- en Rijkswaterstaat-metingen

Direct uit de meetnetten van KNMI en Rijkswaterstaat komen de uitgebreide data die de Zeeweer app je biedt. Per locatie wordt gegeven; het actuele weer, de temperatuur en gevoelstemperatuur, zon, bewolking, neerslag, de wind in knopen, km/uur en beaufort, de luchtdruk en luchtdruk-trend en luchtvochtigheid. Verder vermeldt de app hoe lang het licht is, golfhoogte, deining en piekfrequentie, watertemperatuur, hoog- en laagwatertijden en mogelijke waarschuwingen voor de scheepvaart en de weersverwachting voor de komende 24 uur.

De gratis-versie is alleen geschikt voor Android en de betaalde kost €2,99. Na opwaarderen beschik je over meer functies zoals een stroomatlas. IOS-gebruikers moeten sowieso betalen voor deze app en wel €3,49.

Geschikt voor IOS en Android.

Windfinder: alles in de wind (en meer)

Windfinder is een gratis weerdienst voor (kite)surfers, zeilers, paragliders en anderen die windgerelateerde sporten beoefenen. Deze geeft windsnelheden en –richtingen maar ook temperatuur, neerslag, luchtdruk, golfhoogten, waterstanden en getijden en weersvoorspellingen voor meer dan 40.000 locaties wereldwijd. Desgewenst voor tien dagen vooruit met tijdsintervallen van drie uur. De betaalde (Pro)versie geeft weerkaarten en voorspellingen per uur. Alleen voor Europa, Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Egypte en de Canarische Eilanden. De app is geschikt voor IOS en Android.

De pro-versie kost €1,99 voor IOS- en €2,39 voor Android-gebruikers. Je moet er rekening mee houden dat je geen voorkeursgebieden kunt instellen.

Geschikt voor IOS en Android.