Foilende catamarans in Volvo Ocean Race

De in-port races in de Volvo Ocean Race 2019/2020 worden gevaren in foilende catamarans.

Foto: Jose Jordan / AFP

Dit kondigde de CEO van de race, Mark Turner, op 18 mei aan tijdens een persconferentie in Göteburg, de bakermat van Volvo. Vooralsnog houdt de organisatie vast aan monohulls voor de oceaan-etappes. Dat wordt na de komende editie wel een nieuwe boot: een 60-voeter, 'foil-assisted'. Volgens Turner krijgt de boot van 18,29 meter "scary performance characteristics". De romp van de nieuwe Volvo Ocean Race boot is ook in te zetten als Imoca 60 in de Vendee Globe, de solorace om de wereld.

"Biggest shake up"

Mark Turner kondigde meer veranderingen aan, die hij samenvatte als de "biggest shake-up in the history of the Whitbread Around the World Race / Volvo Ocean Race":

  • Nog in onderzoeksfase, maar al redelijk concreet: de tweejarige cyclus in plaats van de huidige driejarige. Eerste editie: mogelijk 2019. Races korter achter elkaar, maar wel kortere en flexibel in te delen. Vast onderdeel blijft het rondje aarde, al dan niet over de Noordelijke IJszee mocht dat mogelijk worden.
  • De Volvo Ocean Race-organisatie is partner van World Sailing en samen werken zij aan het idee van een offshore-klasse voor de Olympische Spelen, uit te proberen in Tokio 2020.
  • Duurzaamheid en schone oceanen wordt meer in de kern van de organisatie verankerd. Een volledig 'zero emission' raceboot ligt nog in de toekomst, maar de organisatie slaat dat pad in. Een idee is gebruik maken van gerecycelde koolstof voor onderdelen of RIB's van het wedstrijdcomité met de laagst mogelijke emissies. Ook zal er tijdens een aantal stops een milieu-top worden georganiseerd.

Geen America's Cup cats

Volgens Turner zullen de nog te ontwerpen Volvo Ocean Race-catamarans (tussen de 32 en 50 voet) geen America's Cup machines worden, dus zonder hydrauliek en honderden sensoren. Anderzijds worden het ook geen catamarans waarop de duizenden genodigden zomaar op mee kunnen.

Meer over de catamarans die in de America's Cup meedoen vind je in Waterkampioen 6 die 1 juni verschijnt.