Kiwi's pakken de Cup

Echt spannend was het helaas niet, spectaculair was het wel: met grote overmacht heeft Emirates Team New Zealand de America’s Cup gewonnen. De Kiwi’s beschikten op Bermuda over een snellere boot en zeilden consequent beter dan de verdediger van de Cup, Oracle Team USA. In een wedstrijd die ging om zeven gewonnen races, wonnen de Nieuw-Zeelanders met 7-1. Daarmee namen ze revanche voor de keiharde nederlaag vier jaar geleden in San Francisco.

(Stuurman Peter Burling met de Cup, geflankeerd door ETNZ-teambaas Grant Dalton (met zonnebril), teamsponsor Matteo de Nori en schipper Glenn Ashby. Foto: Ricardo Pinto)

De eerste belangrijke redenen voor de winst is de techniek: de fietsers aan boord van ETNZ konden continue meer hydraulische druk leveren, waardoor hun foilende boot beter in balans bleef en de gijp- en overstagmanoeuvres vlekkeloos konden worden uitgevoerd. Vanwege die technische voorsprong kon het team vertrouwen op een hogere bootsnelheid en hoefde het minder risico’s te nemen dan de wanhopige Amerikanen.

Een tweede reden is het enorme talent van de jonge, stoïcijnse stuurman Peter Burling. In de prijzenkast van de pas 26-jarige Burling zitten al vele wereld- en olympische titels in de Moth, 420 en 49er klasse en in 2013 won hij de jeugd-America’s Cup. Samen met de ervaren schipper en navigator Glenn Ashby en de zwoegende ‘cyclors’ aan boord, waaronder Nederlander Carlo Huisman, vormde Peter Burling een onklopbaar team. Het nationale trauma van San Francisco is daarmee overwonnen, was het commentaar na afloop.

De Kiwi’s hebben inmiddels the ‘Deed of Gift’ geaccepteerd en zullen de 166 jaar oude America’s Cup verdedigen. Het Italiaanse team Luna Rossa heeft zich inmiddels gemeld als de volgende uitdager.