Bouwe Bekking gaat voor zijn achtste Volvo Ocean Race

Bouwe Bekking neemt als schipper van Team Brunel deel aan de Volvo Ocean Race 2017-18.

Foto: Stefan Coppers

Het wordt Bekkings achtste deelname, waarmee hij de meest ervaren zeiler uit de geschiedenis van de Volvo Ocean Race is. Bekking eindigde tweemaal als tweede overall, maar de eindzege bleef tot nu toe buiten bereik. In de laatste editie van 2014-15 voegde hij daar de tweede plaats van Team Brunel aan toe. “In 2014-15 behaalden we een heel goed resultaat, waar ik trots op ben. Ik geloof echter dat we verdere stappen kunnen zetten, gebaseerd op de ervaring die we nu hebben met de One Design boot", zei Bekking eerder dit jaar.

Brunel

Tot de partners van het team behoren Brunel, het van oorsprong Nederlandse detacheringsbureau gespecialiseerd in projectmanagement, detachering en consultancy, en de oprichter Jan Brand. Brunel is inmiddels zelf een Volvo Ocean Race-veteraan. Het internationale bedrijf raakte in 1997-98 voor het eerst betrokken bij de race. Het thema van de 2017-18 campagne luidt ‘Engineering the Future’. Dit is het initiatief van een consortium van Nederlandse bedrijven, waaronder Brunel, Abel, Royal Huisman en EY. “Het doel van ons team is om de volgende generatie te laten accelereren”, aldus Bekking. “Wij winnen door ervaring en talent samen te brengen en zo kansen te creëren voor de volgende generatie.” Brunel-oprichter Jan Brand voegt daaraan toe: “Samen zijn we in staat om nieuwe regels en mogelijkheden voor de toekomst te definiëren. Team Brunel stoomt de nieuwe generatie klaar om het roer over te nemen.”

Volvo Ocean Race vloot

Met nog vier maanden te gaan tot de start van de Volvo Ocean Race 2017-18 is het startveld bijna compleet. Naast Team Brunel bestaat de vloot uit:
- Team AkzoNobel (geschipperd door Simeon Tienpont, zie zijn reactie hieronder)
- Dongfeng Race Team (Charles Caudrelier)
- MAPFRE (Xabi Fernández)
- Vestas11th Hour Racing (Charlie Enright)
- Team Sun Hung Kai/Scallywag (David Witt)
- Turn The Tide On Plastic (Dee Caffari)

Reactie Simeon Tienpont

Simeon Tienpont, schipper van de andere Nederlandse boot in de Volvo Ocean Race, Team AkzoNobel, reageert enthousiast: “Het is fantastisch om een nieuw team in de Volvo Ocean Race te verwelkomen, vooral omdat het geleid wordt door een Nederlandse schipper. De Volvo Ocean Race en Nederland delen een rijke geschiedenis en het is geweldig om ons land te vertegenwoordigen, het enige land met twee schippers in de komende editie. Ik weet zeker dat op het water genoeg rivaliteit zal zijn tussen Bouwes team en ons, en dat er veel Nederlandse kameraadschap aan wal zal zijn.”

Den Haag

De race start op 22 oktober vanuit het Spaanse Alicante. De vloot bestaat uit maximaal acht Volvo Ocean 65’s, waarvan de zeven boten uit de vorige race een uitvoerige refit hebben ondergaan. De achtste VO 65 komt nieuw van de werf en werd vorige week voor Team AkzoNobel in Den Haag gedoopt. Gedurende de editie van 2017-18 leggen de teams 45.000 nautische mijlen af langs twaalf gaststeden. Eind juni 2018 finisht de vloot voor de Haagse kust en vormt Den Haag het decor van de laatste activiteiten en de grote prijsuitreiking.