Reddingsbrigade waarschuwt voor muien in zee

De Reddingsbrigade Nederland waarschuwt strandgangers deze week nog eens extra voor de gevaren van een mui. Afgelopen week kwamen tientallen zwemmers in de problemen toen zij in zee aan het zwemmen waren.

Een fors aantal van hen werd door de stroming van een mui weggetrokken en kon niet of moeilijk op eigen kracht het strand bereiken. Tien keer was er sprake van een levensbedreigende situatie, aldus de Reddingsbrigade.

Wat is een mui?

Een mui is een geul die loodrecht op het strand staat waardoor water met veel kracht naar zee stroomt. Wie in een mui zit, moet zich laten meevoeren en als de stroming minder krachtig wordt, schuin weg zwemmen en met een boog terug naar het strand gaan. "Veel badgasten weten niet wat een mui is en raken in paniek als ze tegen de stroom in proberen te zwemmen", zegt Elske Hoving van de Reddingsbrigade.

Advies

Voor de komende dagen is mooi weer voorspeld. De Reddingsbrigade adviseert badgasten en watersporters goed te kijken op de strandborden die bij de strandopgang staan en te letten op de vlaggen. Bij een rode vlag mag er niet gezwommen worden en bij een oranje windzak mag je niet met een luchtbed of rubberboot de zee op.

Lees hier het originele bericht.

Meer tips van de Reddingsbrigade