Veel werk voor Reddingsbrigade ondanks matig zomerweer

Ondanks het achterblijvende zomerweer vorige week, was er veel werk voor de Reddingsbrigade die 32 keer in actie moesten komen voor 39 zwemmers die in de problemen waren geraakt. Helaas waren er vorige week ook weer 2 dodelijke slachtoffers tijdens zwemrecreatie te betreuren. Daarmee staat de teller van het aantal verdrinkingen tijdens het zwemmen deze zomer op 10. In totaal kwam de Reddingsbrigade 394 keer in actie, waarvan in 18 gevallen sprake was van een redding uit een levensbedreigende situatie.

De Reddingsbrigade ziet dat ondanks het niet al te mooie zomerweer veel mensen het water op zoeken. Vorige week was de zee door de harde wind erg onrustig en ontstonden er op verschillende plaatsen sterke stromingen die menig zwemmer en watersporter verraste. De Reddingsbrigade heeft acties uitgevoerd om ongelukken te voorkomen, maar moest in Den Haag twee keer vechten voor het leven van uit het water gehaalde drenkelingen.
 
'Wij vinden het in veel opzichten een raar zomerseizoen. Het weer valt wat tegen, maar we hebben wel veel buitengewoon heftige reddingsacties moeten uitvoeren en helaas toch al tien verdrinkingen. We voorkomen al 100 jaar veel verdrinkingen en ik ben ontzettend trots op al die vrijwillige lifeguards die weten wat ze moeten doen en echte levens redden. Zij verdienen onze waardering en steun.' aldus Luc Dietz, directeur Reddingsbrigade Nederland.
 
De Reddingsbrigade blijft de komende tijd aandacht vragen voor de gevaren van het zwemmen in open water. Het zwemmen in zee en in recreatieplassen is nooit zonder risico’s. Zoekt u de komende tijd het water op dan heeft de Reddingsbrigade een aantal tips:

Tips van de Reddingsbrigade voor zwemmen in open water:

  1. Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht door de Reddingsbrigade (lifeguards) wordt gehouden.
  2. Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen.
  3. Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën te water.
  4. Zwem niet in de buurt van muien (= stroming die richting zee trekt) of sterke stromingen. Let op de waarschuwingsborden die aangeven waar gevaarlijke stromingen staan.
  5. Spring niet van bruggen, sluizen of andere bouwwerken die daar niet voor bedoeld zijn.

Foto: Jairvink