VOC-schip 'de Halve Maen' gaat op reis

In de herfstvakantie vaart Nederlands enige zeilende 17e-eeuwse replica van Hoorn naar Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft (Delfshaven) en Rotterdam. Je kunt het schip gratis bezichtigen en ervaren hoe het was om te leven tijdens de Gouden Eeuw.

Het VOC-schip dankt haar bekendheid aan de ontdekkingstocht die de Engelse kapitein Henry Hudson er in 1609 mee maakte naar de Oostkust van Noord-Amerika. Hij gooide als eerste Europeaan het anker uit bij een eiland dat de Nederlanders ‘Manahatta’ noemden. Zijn tocht leidde tot het ontstaan van Nieuw-Nederland en de stad Nieuw-Amsterdam; het huidige New York.

Het schip blijft in iedere stad enkele dagen liggen en is gratis te bezichtigen. Ook zijn er pop-up tentoonstellingen, lezingen en proeverijen.

Hoorn: Afscheid – De Halve Maen vaart uit

Vrijdag 14 oktober om 10.30 uur is er in de schipperskerk van Hoorn een afscheidsceremonie. De bemanning wordt toegesproken en toegezongen om hen een behouden vaart te wensen. Daarna gaat het in optocht naar de haven waar het schip in een historische scène klaargemaakt wordt voor vertrek naar Enkhuizen.

Enkhuizen: Handelsgeest

Op vrijdagmiddag 14 oktober arriveert de Halve Maen in Enkhuizen. Op diverse plaatsen in de stad zijn er activiteiten rond het thema ‘Handelsgeest’.  Zo is er een speciale VOC-wandeling en op zaterdagavond 15 oktober wordt er in de Westerkerk een groots 17e-eeuws diner geserveerd.  

Amsterdam: Burgers en Paria’s

Op maandagmorgen 17 oktober vaart de Halve Maen van het Scheepvaartmuseum via de Nieuwe Herengracht naar de Hermitage aan de Amstel. Hier ligt het schip tot dinsdag 18 oktober. In de Hermitage kun je de tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’ bezoeken. Op woensdag 19 oktober kun je met de Halve Maen op het IJ varen.

Middelburg: Vrijheid en Slavernij

In Middelburg is de Halve Maen op zaterdag 22 en zondag 23 oktober te bezichtigen vóór het voormalige VOC-gebouw aan de Maisbaai. Op de kade kun je genieten van toepasselijke en verrassende lekkernijen. ‘Slavernij en Vrijheid in de zeventiende eeuw’ is het thema van een Speakers Corner bij het schip op zondagmiddag 23 oktober. Op maandag 24 oktober kun je met de Halve Maen naar Veere varen.

Delft (Delfshaven): De Glorie van Delft

Donderdag 27 oktober legt de Halve Maen aan in Delfshaven, de oude haven van Delft. Hier ontmoet de Halve Maen de replica van het 18e–eeuwse oorlogsschip ‘De Delft’. In museumwerf ‘De Delft’ is er een lezing over Delfshaven en Delft.

Rotterdam: VOC-mentaliteit

Halve Maen On Tour sluit af in Rotterdam. Het schip is daar van vrijdag 28 oktober tot en met zondag 30 oktober te bezichtigen bij het Maritiem Museum. Als afsluiting houdt Jan-Peter Balkenende daar op zondagmiddag een lezing over de VOC-mentaliteit.

Kijk voor het hele programma en tijden op de site van de Halve Maen. Leuk: daar kun je ook de route van de Halve Maen tracken en het schip op ieder moment van haar reis volgen.


Misschien ook interessant