Noors hybride cruiseschip: 20% brandstofbesparing

De Noorse veerdienst Hurtigruten gaat twee nieuwe passagiersschepen uitrusten met een milieuvriendelijkere hybride technologie, die elektrische aandrijving mogelijk maakt.

De nieuwe hybride technologie van Rolls-Royce zorgt voor een vermindering in brandstofverbruik van ongeveer 20 procent. Ook qua CO2-uitstoot wordt een reductie van 20 procent gerealiseerd, gelijk aan 3.000 ton CO2-uitstoot op jaarbasis.

Duurzamere scheepvaart

De schepen, MS Roald Amundsen en MS Fridtjof Nansen, worden momenteel in de Kleven-haven in Noorwegen voorzien van geavanceerde technologieën die duurzamere scheepvaart mogelijk maken. In de eerste fase van het project wordt een van de cruiseschepen uitgerust met accu-pakketten, die bijspringen op piekmomenten van brandstofverbruik. Hiermee wordt het brandstofverbruik van de schepen aanzienlijk teruggedrongen. Dit schip is in 2018 klaar voor gebruik.

Volledig elektrisch

In de tweede fase van het project worden er grotere batterijen geïnstalleerd in het andere cruiseschip, waarmee het in staat is om op bepaalde momenten volledig elektrisch te varen. Dit schip wordt naar verwachting in 2019 opgeleverd.

Lees hier het volledige bericht
 

Misschien ook interessant

Team AkzoNobel in thuishaven Scheveningen

Tips: zo voorkom je beslagen ramen

Ontvang alle leuke watersport-nieuwtjes: meld je aan voor de nieuwsbrief!