Tips voor een snelle verkoop van je boot

Er staan enorm veel boten te koop via makelaars en particuliere advertenties. Maar wanhoop niet: een goede aanpak kan een wereld van verschil maken tussen een voorspoedige en een stagnerende verkoop. De ANWB geeft je Tips waarmee je je boot snel verkoopt.

Tip 1: Zorg dat je boot goed is onderhouden

Achterstallig onderhoud maakt een boot (bijna) onverkoopbaar. Het lijkt ondankbaar werk, een boot in goede staat van onderhoud brengen voordat hij te koop wordt gezet. Het maakt je boot echter stukken aantrekkelijker, net als poetsen, in de was zetten en schoonhouden. De meeste kopers zoeken geen klusproject, maar een boot waarmee ze zó kunnen wegvaren.

Tip 2: Zet je boot te koop met een realistische vraagprijs

Een realistische vraagprijs - nét iets lager dan van vergelijkbare boten die iets ‘te hoog in de boom zitten’ - trekt de aandacht. Resultaat: je verkoopt de boot waarschijnlijk vlot en houdt per saldo meer in de knip. Een halfjaar tevergeefs adverteren laat je de vraagprijs immers ook zakken. Ook zijn de kosten voor onderhoud, verzekering en ligplaats gewoon doorgegaan. Daarnaast blijf je al die tijd ook zelf verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg voor je boot.

Tip 3: Steek uit boven de middelmaat met goede foto’s

Verbazingwekkend hoe jachten met een waarde van tonnen te koop worden aangeboden in sullige advertenties. Toegegeven, het maken van goede foto’s kost moeite, maar hoeft niet per se veel geld te kosten. Maak bijvoorbeeld zelf een interieurfoto met groothoekinstelling door de digitale camera op een handdoek in de verste hoek van de kajuit in een kastje te leggen en op de zelfontspanner te drukken. Of maak een zeilende foto door iemand een foto te laten maken van je boot terwijl je je boot langs de passantensteiger stuurt.

Tip 4: Behandel je boot alsof je ermee op vakantie wilt

Sommige eigenaren laten hun boot achter aan de verkoopsteiger van de jachtmakelaar, met de sporen van de laatste maaltijd nog zichtbaar in de kombuis, drab onder de motor en groen uitgeslagen lijnen. Simpele vraag: welke serieuze koper kiest als eerste de stiefkindjes eruit en doet daar een serieus bod op?

Tip 5 Bepaal of je wel of niet een jachtmakelaar inschakelt

Het verkopen van je boot kost veel tijd en aandacht, of je nu een makelaar inschakelt of eerst zelf een poging waagt. Het vergt een zekere discipline om die tijd en aandacht te besteden aan een schip waar je gevoelsmatig misschien al ‘klaar’ mee bent. Of alle (verkoop)zorgen van de baan zijn als je een jachtmakelaar inschakelt, hangt helemaal af van de service die de makelaar kan bieden en de condities waarover je met hem tot overeenstemming komt. Hoe wordt er geadverteerd, betaal je in de verkoophaven liggeld, moet je de boot zelf schoonhouden of wordt dit gedaan, welke courtage berekent hij, enzovoort. Ga hierover eerst in gesprek.