Varen in Friesland

Denk je aan watersport, dan denk je aan Friesland. De provincie heeft een scala aan mogelijkheden op het water en daarom is het geweldig om te gaan varen in Friesland.

Friesland is gezegend met een fantastisch aantal grote en kleine meren, sloten, poelen, vaarten, grachten, kanalen en niet te vergeten het Wad. Dit in combinatie met weidse groene vlaktes, bos en prachtige stadjes en dorpen. In het vaarseizoen wordt er dan ook volop gebruik van gemaakt. Dat levert een gezellige drukte op in sommige gebieden, bijvoorbeeld bij het skûtsjesilen of fierljeppen. Maar tegelijk is een rustig ankerplekje (een ‘oppertje’) altijd wel te vinden.

Veilig en op je gemak

De Friese wateren zijn zó gevarieerd, dat letterlijk iedere watersporter aan zijn trekken komt. Van ervaren wedstrijdzeiler tot mensen die een motor- of zeilboot huren en voor het eerst het water op gaan. Dat kan veilig en op je gemak op sloten, vaarten, poelen en kleine meertjes. Op ‘klein water’ staan veel kleinere golven dan op ‘groot water’, ook als het stevig waait. Voor suppen (stand up paddling), windsurfen en kitesurfen zijn er ook volop mogelijkheden, van lessen tot stunten voor gevorderden.

Anderzijds heeft Friesland een paar vaarwateren waar je goed moet weten wat je doet en wat de vaarregels zijn, bijvoorbeeld het Prinses Margrietkanaal dwars door de provincie (met veel beroepsvaart), het IJsselmeer en de Waddenzee.

Tochten

Als je een meerdaagse tocht wil varen kom je in Friesland ook volop aan je trekken. De beroemde 'tocht der tochten' op het ijs zal nog wel even op zich wachten, maar gelukkig is er ook een Elfstedentocht vaarroute. Of vaar de rustige Middelseeroute in het hart van de provincie. Voor wie een balans zoekt tussen stad en landschap is de Sneek vaarroute een aanrader. Of ontdek Dokkum, de meest noordelijke stad van Nederland.

Van sloepen tot kajuitjachten

De hele Friese infrastructuur is gericht op varen en daarom zijn er te kust en te keur boten te huur in Friesland: van sloepen, kajuitmotorboten en -zeiljachten, SUP-planken en windsurfplanken tot kano's. Letterlijk voor elk wat wils en meestal is een vaarbewijs niet nodig. Vaak zijn grotere schepen met schipper te huren. Op die manier ga je zonder zorgen het water op!

Bootverhuurders in Friesland

Bij deze HISWA-bootverhuurders in Friesland boek je veilig en online een boot met ANWB-ledenvoordeel. Van 1 dag tot +3 weken. Met gratis vaarinstructie / Welkom op het Water box.

 

Mooie plekken die een bezoekje waard zijn

Als je een boot gaat huren in Friesland, bekijk dan of je deze mooie plekken kunt 'meepakken':

Stavoren

Havenstad en knooppunt. Dankzij de ligging aan het Johan Frisokanaal en het IJsselmeer is het oude stadje Stavoren naast een drukbezochte havenplaats ook een toegangspoort tot de Friese meren.

Sneek

Sneek ligt middenin het Friese merengebied. De gezellige-stad-met-de-waterpoort is de ideale uitvalsbasis voor de mooiste vaarroutes door het weidse Friese land.

Princenhof

Toen een 'weekendje weg' nog moest worden uitgevonden, werd het Friese Princenhof daar al voor gebruikt, door de Prinsen. Dit pittoreske watersportgebied in de Alde Faenen is het laagste gebied van Friesland.

Middelseeroute

Helemaal tot rust komen op een vaartocht door het hart van Friesland. Weidse vergezichten en silhouetten van dorpjes als in een prentenboek. Bezoek ook de Prinsen, op vijf minuten lopen van het centrum van Leeuwarden. Een van de mooiste passantenhavens van Nederland.

Harlingen

Zeehaven en binnenhaven. Net als Stavoren ook een toegangspoort tot Friesland, maar dan in het noorden. Als enige Friese stad heb je hier de keuze voor een route op zout of zoet water.

Waddenzee

Eeuwig in beweging, elke dag een ander gezicht door eb en vloed. De Waddenzee is geen vaarwater voor beginnende watersporters, maar mocht je de nodige ervaring hebben, dan is het een genot om naar de eilanden te varen.

Misschien vind je dit ook interessant:

Tips voor het huren van een boot
Wat te doen in Friesland