Boot huren Loosdrechtse plassen

De Loosdrechtse Plassen zijn een parel in het hart van Nederland. Een prachtige combinatie van natuur- en watersportgebied.

Het is geweldig om te varen in dit unieke gebied ten westen van Hilversum, zowel met een motorboot als met een zeilboot. Bijna alle plassen zijn toegankelijk voor jachten, hoewel het gemiddeld niet erg diep is. Zeilboten moeten niet veel dieper steken dan 1,45 m. Zuidelijk van Oud-Loosdrecht zijn de plassen verdeeld in de Eerste tot en met de Vijfde Plas, met daartussen eilanden en dijken. Het is wel een groot, aaneengeschakeld vaargebied.

Turfwinning

De Loosdrechtse Plassen zijn door mensenhanden ontstaan. Bij turfwinning in het gebied werden trekgaten (vaarten) gegraven voor transport, tussen de legakkers waarop het turf werd opgeslagen. In de loop van de tijd werden die legakkers afgegraven of kalfden ze af bij storm. Zo ontstonden de plassen die nu aaneengeschakeld de Loosdrechtse Plassen vormen.

Boot huren Loosdrechtse plassen

Geen eigen boot? Geen probleem. Je kunt allerlei soorten boten huren in Loosdrecht. Dat varieert van polyvalken tot sloepen en van loungepontons en legerboten tot kano’s. Vanaf het water kun je genieten van de natuur, van de chique huizen op de oevers, van zeilwedstrijden en van de andere bootjes op de plassen en vaartjes. Jachthavens, restaurants, cafés en winkels zijn vooral te vinden in Oud-Loosdrecht, aan de noordzijde van de Eerste Plas. Maar ook op de andere plassen bevinden zich vele jachthavens en andere voorzieningen.

 

Naam Plaats Telefoon
Bonnema Watersport Loosdrecht 035 - 582 52 55
Boot Verhuur "De Otter" Loosdrecht 035 - 582 69 47
Bootverhuur Manten Loosdrecht 035 - 582 45 51
Jachthaven De Eerste Aanleg Breukelen 0346 - 26 18 13
Jachthaven Het Anker (Loosdrechtse Plassen) Loosdrecht 035 - 582 50 00
Jachthaven Kortenhoef Kortenhoef 035 - 656 18 71
Jachthaven Piet Hein Loosdrecht 035 - 582 32 71
Jachthaven Ruimzicht Breukelen 0346 - 26 44 80
Jachtwerf van Dusseldorp Loosdrecht 035 - 582 32 88
jbb bootservice Loosdrecht 06 - 53 67 42 65
Korvet Bootverhuur Breukelen 0346 - 25 01 98
Ottenhome B.V. Kortenhoef 035 - 582 33 31
Rubberbootverhuur.nl Loosdrecht 06 - 14 78 85 01
Sloepen Verhuur Loosdrecht B.V. Loosdrecht 035 - 582 61 42
Zeilschool Midden Nederland Loosdrecht Loosdrecht 035 - 582 82 45

 

Zeker bekijken

  1. Markus Pos is een kunstmatig eiland tussen de Tweede en de Derde Plas. Het is 1,75 hectare groot en is aangelegd voor de watersport en voor de bescherming van de oevers tegen golfslag. Op Markus Pos zijn diverse voorzieningen ligboxen met overnachtingsmogelijkheden en toiletten. Andere kunstmatige eilanden zijn Robinson Crusoë (met een centrum voor watersporters met een handicap), Geitekaai en Meent.
  2. De Kievitsbuurten zijn twee grote legakkergebieden in de zuidwestelijke hoek van de Loosdrechtse Plassen. Opmerkelijk is dat de smalle trekgaten tussen de legakkers erg diep zijn, tot vijf meter. De Kievitsbuurten worden van de Vierde en Vijfde Plas gescheiden door de Kalverstraat, zo’n beetje de drukste vaarweg in het gebied.
  3. Ten noorden van Oud-Loosdrecht ligt de Vuntus, een kleine plas die alleen toegankelijk is vanaf de Eerste Plas. Via de Heulsloot varen (lage) boten onder een verkeersweg door. Dit is een ideaal plasje voor jonge watersporters. De Vuntus grenst aan een laagveenmoeras met bijzondere vogels en planten.
  4. De Wijde Blik is de noordelijkste plas van het gebied. Het water ervan behoort tot het schoonste in Nederland. De Wijde Blik is door zandwinning opvallend diep: tot bijna 20 meter. Er zijn wel eilandjes met stranden. De plas staat niet in rechtstreekse verbinding met de andere plassen: het is alleen via het Hilversums Kanaal te bereiken.
  5. Via de Mijndensesluis kom je vanaf de Loosdrechtse Plassen op de Vecht, het korte maar prachtige riviertje van Utrecht naar Muiden. Een leuke uitstapje, of de opstap naar groot water.

Onze tips voor aan boord

ANWB waterkaart Vinkeveense en Loosdrechtse plassen
Handig Travel & Co watertonnetje met een inhoud van 3,6 liter. De ton is lucht- en waterdicht, blijft drijven en is geschikt voor levensmiddelen.
Zwem- en reddingvesten voor kinderen en volwassenen.
Sinner brilkoord. Nooit meer zorgen maken dat je bril in het water valt, want dit brilkoordje blijft gewoon drijven.

Misschien ook interessant

Huurtips