Boot huren in Giethoorn

Giethoorn is een toeristische hotspot en is het middelpunt van WaterReijk, het Venetië van het noorden. Je kunt hier prachtig varen door een labyrint van kanalen en grachten. En een boot huren kun je in Giethoorn bijna overal.

Wat voor Venetië het Canal Grande is, dat is de lange Dorpsgracht voor Giethoorn. En net als de Venetiaanse gondel wordt de punter, de Gieterse streekboot bij uitstek, handmatig voortbewogen. In dit geval met een lang houten hulpstuk; de punterstok. Daarmee duw je de boot langs rietgedekte boerderijen, pittoreske huisjes, gezellige terrasjes, winkels en musea.

Een boot huren in Giethoorn is erg eenvoudig; een punter is in en rond Giethoorn volop te huur en punteren is door iedereen snel onder de knie te krijgen. Zie je dat toch niet zo zitten, dan kies je gewoon voor een punter, of een andere boot, met een (elektrische) fluistermotor. Aan, uit, vooruit, achteruit; meer hoef je niet te weten!

Fluisterboot

Na eeuwenlange turfwinning en overstromingen bleven de grote waterpartijen over die de kop van Overijssel zo bijzonder aantrekkelijk maken voor vaartochten. De mogelijkheden zijn eindeloos! Dat geldt ook de mogelijkheden om ter plekke een passend (fluister)bootje te huren. Giethoorn, in de fifties op de kaart gezet door Bert Haanstra’s film Fanfare, wordt wel gezien als de spil van Waterreijk, een plaats die het, met dank aan de vele Chinese bezoekers die er jaarlijks rondpunteren. Maar ga ook zeker naar Steenwijk en Zwartsluis, dat vroeger de tweede Zuiderzeehaven van Overijssel was en daar nog steeds aan herinnert. Of Ossenzijl dat lange tijd als uitvoerhaven van turf fungeerde en haar naam dankt aan de familie Osse.

De Weerribben-Wieden

In het hart van Waterreijk ligt het prachtige natuurgebied de Weerribben-Wieden, in 1942 als zodanig aangewezen. Het gebied is wel 100 vierkante kilometer groot en het labyrint van vaarwegen en waterpartijen is mede ontstaan door de zogenaamde ribben; smalle stroken land waarop de turf te drogen werd gelegd. Door stormen werden die ribben soms weggeslagen, waardoor Wieden (grote meren) ontstonden. Na de vervening groeide het open water deels weer dicht met rietlanden. Samen met de Wieden vormen de Weerribben een van de belangrijkste moerasgebieden van Europa.

Lees ook: Varen door Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden

Bootverhuurders in Giethoorn

 

Zeker bekijken

Wat mag je niet missen als je in Giethoorn en omstreken bent:

  1. Café Fanfare. Café Fanfare hangt vol memorabilia van Bert Haanstra’s gelijknamige film, zoals de tuba van een van de hoofdrolspelers. Er is ook een speciale Fanfare kruidenbitter te koop.
  2.  Jugendstil. In de oude vestingstad Steenwijk vind je het Park Rams Woerthe met mooie theekoepel en gelijknamige Jugendstil-villa met de collectie van beeldhouwer Hildo Krop (1884-1970).
  3. Binnen over buiten. Het Ossenzijlse Buitencentrum laat onder andere zien hoe men vroeger in dit veengebied (over)leefde.
  4. Gebakken paling. Dit typisch Waterreijkse gerecht staat op de kaart van restaurant De Belt aan het water in Belt-Schutsloot.
  5. Gieterse snoepjes. Noord-Overijssels snoep en andere streekproducten vind je bij ‘Lekkers en zo’, in Giethoorn.
  6. Gerookte eendenborst, in Waterreijk soms gecombineerd met ganzenlever. Wie dat te ver gaat, kan bijvoorbeeld terecht bij de Steenwijkse Brasserie Zus en zo. Die serveert het in een maaltijdsalade.
  7. Slapen als een turfsteker: vanuit je punter of kano overnachten aan het water in een rietgedekt Vervenershuisje van Staatsbosbeheer.
  8. Goud zoeken. Langs museum ‘de Oude Aarde’ in Giethoorn loopt een kreek waar je met een heus goudpannetje je geluk kunt beproeven.
  9. Op z’n Aziatisch. Huur ook eens een fluister-tuktuk. Daarmee glijd je praktisch geluidloos bijvoorbeeld naar dierenpark Taman Indonesia.

Onze tips voor aan boord

Handig Travel & Co watertonnetje met een inhoud van 3,6 liter. De ton is lucht- en waterdicht, blijft drijven en is geschikt voor levensmiddelen.
Zwem- en reddingvesten voor kinderen en volwassenen.
Sinner brilkoord. Nooit meer zorgen maken dat je bril in het water valt, want dit brilkoordje blijft gewoon drijven.

Misschien ook interessant

Huurtips

Vaarroute Giethoorn en de Weeribben-Wieden