Boot huren in De Biesbosch

Op de grens van Holland en Brabant ligt het unieke natuurgebied De Biesbosch. Hier kun je heerlijk varen en genieten van de natuur. Huur een boot en trek er op uit!

Verwilderde wilgenbossen, waterbekkens, grienden, modderige strandjes, zompige stukjes gras- of rietland, dijken met populieren, eilandjes en een uitgestrekte wirwar van kronkelende kreken en kreekjes… dit alles maakt De Biesbosch tot een paradijs om te varen.

90 km²

Het 90 km² grote gebied is ontstaan na de Sint Elisabethvloed in 1421. Door de eeuwen heen probeerde de mens weer grip te krijgen op het zompige land. Maar vandaag de dag is De Biesbosch een Nationaal Park en krijgt de natuur weer wat speelruimte.

Zo leven in De Biesbosch bijna driehonderd bevers. Daarnaast kun je er vele vogelsoorten spotten. Veruit de grootste is de zeearend met een spanwijdte van 2,40 meter, op eerbiedige afstand gevolgd door de visarend. Kleinere, maar niet minder fraaie soorten die hier leven zijn de ijsvogel, de lepelaar, de nachtegaal, de blauwborst, de grote zilverreiger en nog veel meer.

Max 6 km/u

Om de flora en fauna zo min mogelijk te storen geldt op de meeste kreken en maximum vaarsnelheid van 6 km/u. In De Biesbosch mag je op een boot maximaal 3 nachten overnachten op dezelfde plek.

Boot huren in De Biesbosch

Zoals gezegd, je kunt prachtig varen in De Biesbosch. Dat kan met je eigen boot of je huurt een boot in de omgeving: Drimmelen, Dordrecht, Lage Zwaluwe, Werkendam. De mogelijkheden zijn legio: je kunt Canadese kano’s, kajaks, sloepen, motorboten (al of niet elektrisch) en zelfs sup-boards huren.

Naam Plaats Telefoon
Biesboschcentrum Dordrecht Dordrecht 078 - 770 53 53
Biesbosch-Sloepenverhuur Drimmelen 06 - 33 66 20 43
Bootje gezond Raamsdonksveer 0162 - 67 79 08 
Café - Botenverhuur Van den Diepstraten Drimmelen 0162 - 68 23 85
De Biesbosch In sloepen verhuur Lage Zwaluwe 06 - 12 87 12 23
Drima bootverhuur Drimmelen 0162 - 68 24 00
Jachthaven van Oversteeg V.o.f. Werkendam 0183 - 50 16 33
Sloepverhuur De Biesbosch Drimmelen 0162 - 68 23 97
Water Events Geertruidenberg Geertruidenberg 06 - 24 12 36 59
Zijlmans Bootverhuur Drimmelen 0162 - 68 25 41

 

Zeker doen

  1. Griendwerkershut. In vroeger tijden bestond De Biesbosch voor een groot deel uit ‘grienden’, wilgenplantages. Van wilgentenen vlocht men manden en korven, hoepels en zinkstukken. Het snijden van griendhout was zwaar werk en de griendwerkers, grienduilen genoemd, verbleven in armoedige hutten. De meeste grienden zijn verwilderd, maar op een aantal plaatsen worden ze nog bijgehouden. Een van die plaatsen is op het eiland Deeneplaat, waar je vanaf een van de insteekhaventjes over lage dijkjes naar een bewaard gebleven griendwerkershut kunt lopen.
  2. Wandelpaden. Op tal van plaatsen in De Biesbosch kun je aanleggen en even de benen strekken. Er zijn kleine aanlegsteigertjes of insteekhaventjes te vinden bij natuurwandelpaden op onder meer eiland de Rietplaat, vogelreservaat de Dood, eiland de Deeneplaat en op de Toontjesplaat. De meeste wandelingen kun je tussen een half uur en een uur afleggen. Je wandelt over zompige paden tussen verwilderde grienden, moerassen en ruisende rietkragen. Bij de aanlegplaats aan het Gat van de Kerksloot, nabij spaarbekken Honderd en Dertig, ligt een uitkijkheuvel.
  3. Brugje van St.-Jan. Het brugje van St.-Jan getuigt van de gebeurtenissen in De Biesbosch tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de ontoegankelijkheid was het gebied een ideale schuilplaats voor onderduikers. De Duitsers kwamen er niet graag en hun diepstekende boten verloren elke achtervolging. In het laatste oorlogsjaar lag De Biesbosch tussen bevrijd en bezet gebied en velen staken, over water of via het brugje van St.-Jan, over naar de vrijheid. Ook werden zeventig Duitsers krijgsgevangen gehouden in De Biesbosch.
  4. Ecolodge. Voor wie De Biesbosch vanaf het water wil verkennen maar geen eigen boot heeft, is er een bijzondere overnachtingsmogelijkheid. In het Moldiep, vlakbij bezoekerscentrum de Hollandse Biesbosch, ligt een combinatie tussen boot, balkon en blokhut: de Ecolodge. Het is een drijvende hotelkamer met zonnepaneel, een eigen WC en kombuis, een uitkijktoren en twee bedden. Er is een mogelijkheid om gebruik te maken van huurkano's of een fluisterboot van het bezoekerscentrum. Kijk op: slapenopdeecolodge.nl

Onze tips voor aan boord

ANWB waterkaart Biesbosch
Leven en overleven in De Biesbosch
Handig Travel & Co watertonnetje met een inhoud van 3,6 liter. De ton is lucht- en waterdicht, blijft drijven en is geschikt voor levensmiddelen.
Zwem- en reddingvesten voor kinderen en volwassenen.
Sinner brilkoord. Nooit meer zorgen maken dat je bril in het water valt, want dit brilkoordje blijft gewoon drijven.

Misschien ook interessant

Huurtips

Vaarroute Biesbosch