Aansprakelijkheid bij het huren van een sloep

De zon schijnt, je huurt een leuke sloep met je vrienden en kiest het ruime sop. Maar in alle vrolijkheid let je niet goed op en een fikse aanvaring volgt. Dit moet je weten over aansprakelijkheid bij het huren van een sloep.

Tekst: Frits Hommersom, columnist van de ANWB Waterkampioen en watersportadvocaat.

  • De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekt weinig op het water

Bijna iedere Nederlander heeft wel een aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Die beschermt je tegen het risico van aansprakelijkheid en vergoedt gewoonlijk alle schade die wordt veroorzaakt aan anderen; bijvoorbeeld als je per ongeluk een glas rode wijn over het bankstel van de buren gooit.

Veel mensen denken dat hun aansprakelijkheidsverzekering het wel vergoedt als ze schade varen. De AVP dekt meestal alleen aansprakelijkheid op het water wanneer de schade wordt veroorzaakt door kano’s, roeiboten dan wel zeil- en surfplanken. Vaak is er een beperkte dekking (alleen letselschade aan anderen) voor schade die is veroorzaakt door zeilboten met een zeiloppervlak van maximaal 16 kwadraat of motorboten met minder dan 4 PK. Kijk in de polisvoorwaarden van je verzekering voor de dekking van jouw APV.

De AVP sluit over het algemeen dekking uit wanneer er sprake is van huren. Dit betekent dat je niet bent verzekerd voor schade die je toebrengt aan of veroorzaakt met je gehuurde sloep. De schade die je aan een ander veroorzaakt, komt dus ook voor jouw rekening. Tenminste: als de verhuurder niet verzekerd is.

  • De verzekering van de verhuurder is essentieel

In principe zal een degelijk verhuurbedrijf zijn boten goed hebben verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering, ook wel de pleziervaartuigverzekering of bootverzekering genoemd. Deze verzekering dekt de schade die jij veroorzaakt aan een ander. Controleer daarom altijd of de verhuurder een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten.

  • Cascoverzekering

Naast een aansprakelijkheidsverzekering is ook een cascoverzekering van belang. Deze verzekering kan onderdeel zijn van de bootverzekering. Deze dekt de schade die jij veroorzaakt aan het (gehuurde) vaartuig. Bijvoorbeeld als je tegen de kant bent gevaren en er lakschade is of een deuk in de romp zit.

  • Het eigen risico is soms af te kopen

Heeft de verhuurder een verzekering? Dan betekent dit niet dat je zomaar kunt doen wat je wilt en geen risico loopt. Op het moment dat de verhuurder aanspraak moet doen op zijn verzekering om de schade uit te keren, kan het zijn dat hij eigen risico moet betalen en dit op jou afwentelt. Daar ben je niet zelf tegen verzekerd. Als het mogelijk is voor enkele tientjes het eigen risico af te kopen, raden wij aan dat te doen. In geval van schade kan dit honderden euro’s schelen.

  • Schade? Informeer de verhuurder goed

Zorg altijd dat je de verhuurder goed informeert bij een eventuele schade en ga zeker niet op voorhand aansprakelijkheid erkennen. Je benadeelt daarmee de verhuurder en loopt het risico dat diens verzekeraar niet uitkeert, zodat de verhuurder bij jou op de stoep staat.

  • Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je een boot gaat huren, zijn er best wat dingen om rekening mee te houden. Zeker als je nog niet (goed) kunt varen.

Tips voor een zorgeloze vaartocht

Misschien ook interessant

Boot huren