Winterwandelen in Nederland: 10 routes

Kampioen december 2017

Juist als het buiten lekker fris is, moet je gaan wandelen. Want wat is er lekkerder dan een frisse hap lucht en een koude neus? Hier vind je de 10 allermooiste winterwandelingen in Nederland, van Groningen tot Maastricht. Trek je winterlaarzen maar aan en kies hieronder een fijne wandeling uit mét routebeschrijving en kaartje.

Landleven op Mariënwaerdt

Gelderland - 13 km

'Landleven' smaakt naar notentaart en landgoedkaas, naar lommerrijk luieren, naar een goed glas wijn of naar warme chocomelk bij een knapperend haardvuur. Op Landgoed Mariënwaerdt is deze emotie tastbaar gemaakt. Niet langer exclusief beschikbaar voor adel of nouveau riches, maar grijpbaar voor de 'gewone man'. En daarmee treedt er een merkwaardige omkering op, want dit 'Heerlijke' leven voor een ieder is alleen mogelijk door hard werken van de landgoedeigenaars. Lovenswaardig ook, want daarmee blijft een gaaf stukje cultuurland voor toekomstige generaties, van welke afkomst ook, behouden.

Bekijk hier de volledige route

Hoogste punt Utrechtse Heuvelrug

Utrecht - 8 km

Een frisse winterse boswandeling. Boswachterij De Amerongse Berg is een van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Nadat het bos honderd jaar geleden oorspronkelijk werd aangelegd als naaldbos, is in de loop der tijd door spontante groei van eiken, berken en beuken een prachtig gemengd bos ontstaan. Sinds 2003 maakt Boswachterij Amerongen deel uit van het Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. Onderweg passeer je het Sterrenbos, dat met zijn statige beukenlanen en kaarsrechte paden is aangelegd naar Frans voorbeeld. Deze wandeling voert je tevens naar het hoogste punt van de heuvelrug: de Amerongse Kop (69m boven NAP).

Bekijk de volledige route

Wassenaar en omstreken

Zuid-Holland - 20 km

Koninklijk Landgoed de Horsten geeft deze wandeling zijn voorname tintje. Het deftige gehalte van de route zet zich voort als je de villa's passeert van de upper ten van Wassenaar. Daar wil iedereen wel wonen. Hollandse veenweiden zorgen voor fraaie uitzichten. Wat is het daar mooi als de zon oprijst boven een ochtendnevel.

Bekijk de volledige route

Sloten

Friesland - 2 km

Sloten is het pareltje in de kroon van de elf Friese steden. Pittoresk flankeren de huizen het water van het Diep. De was wappert er nog op de bleek. In de winter is deze schaatsstad op haar best. Goed voor kort koud wandelingetje met koek en zopie tot besluit.

Bekijk de volledige route

Krijtrotsen en wijn

Limburg - 11 km

Klimmen loont. Het levert, naast een goede conditie, weergaloze vergezichten op. Het mooiste deel ligt op de Sint-Pietersberg. Eksters hippen mee tijdens de klim. Boven bevinden zich grasvelden, mergelgrottten en beukenlanen door dicht bos. De bomen dempen het stadsgeluid van beneden. Halverwege verschijnt Château Neercanne in beeld, in volle mergelglorie. Later draaien de rollen om: vanuit de hellingbossen achter het kasteel duikt nu de Sint Pieter op. Rechts stroomt de brede Maas. Of klimmen en wijnproeven goed samengaanzal moeten blijken; onderweg passeer je drie wijngaarden. Een fles meenemen voor thuis is wellicht een beter idee.

Bekijk de volledige route

Kasteelpark en vlegelkaas

Gelderland - 5 km

Een verloren uurtje is genoeg om je te verliezen temidden van eiken, beuken, dennen en sparren, onderwijl van tijd tot tijd een blik werpend op de oude buitenplaats waar dit landgoed omheen ligt: Hoekelum.

Bekijk de volledige route

Loetbosroute

Zuid-Holland - 10 km

Bossen zijn een zeldzaamheid in het Groene Hart. Kenmerkend is juist de grote openheid van het veenweidelandschap. Dat is niet altijd zo geweest. In de vroege middeleeuwen bestond een gebied als de Krimpenwaard nog volledig uit veenmoeras en drassis broekbos. Kolonisten hebben dit onland omstreeks het jaar 1000 in cultuur gebracht. Al het woeste bos en moeras verdween op den duur, maar duizend jaar later keren langzaam weer plukjes broekbos terug, zoals het Loetbos en het Krimpenerhout.

Bekijk de volledige route

Langs Brabantse Vennen

Noord-Brabant - 14 km

De eerste Brabantse bewonders vestigden zich op de rand van natte beekdale en op hoger gelegen gronden. Ze verdeelden hun land in kampen (Kempen). Een kamp is een stuk bouwland, in de buurt van een boerderij waar men voedsel verbouwde: gerst, boekweit, aardappelen en peulvruchten. De broeken of beemden lagen in de drassige beekdalen en dienden als wei- en hooiland. OP de zandige, hoge delen groeide hei, waar de boer zijn schapen liet grazen. Al wandelend kun je hier genieten van de laatst overgebleven vennen, beemden en heidevelden. Natuurlik wordt de slingerende Dommel, waarlangs de Venbergergse molen al eeuwen draait, niet overgeslagen.

Bekijk de complete route

Noordhollands Duinreservaat Castricum

Noord-Holland - 14 km

De buffer tussen Castricum en de zee is overwegend groen. Deze wandeling door het Noordhollands Duinreservaat is er dan ook een voor liefhebbers van een bosrijke tocht. Aan begin en eind zorgen boszoom en duinvalleien voor een open toets. Je wandelt een begrazingsgebied beurtelings in en uit. Met het verdwijnen van de knagende konijnen, moeten nieuwe grazers worden ingezet. Hier zijndat Dexter runderen en Soay schapen. Ze lopen vrij rond en zorgen voor openheid in het bos. De talloze keutels op het pad verraden hun aanwezigheid. De kans dat je ze tegenkomt op je pad, is groot.

Bekijk de complete route

Langs hagen en over dijken

Gelderland -  7 km

Deze wandeling voert afwisselend door een gesloten landschap van weilanden, bossen en hagen en door de open IJsselvallei. Bij Bakkerij Bril kunt u energie opdoen voor de tocht. Al meer dan 150 jaar staat de bakkerij bekend als de plek waar je goed kan uitrusten en lekker opwarmen met een kop koffie of een warme chocolademelk met slagroom. De naam van het buurtschap Gietelo geeft aan dat het een nat gebied is. Gietelo betekent letterlijk moerasbos. Ondanks de vele sloten die er gegraven zijn, is het nog steeds een nat terrein. U wandelt door de bossen van Landgoed De Poll, langs de kronkelende IJssel en over een unieke bomendijk.

Bekijk de complete route