Vijf bijzondere wandelroutes in Europa

De wandelmogelijkheden in Europa zijn oneindig, maar de GR-5 en het Pieterpad kennen we inmiddels wel. Trek de stoute wandelschoenen aan en kies voor onbekende prachtwegen door het ongerepte Albanië, Montenegro of het Griekse Thassos.

Valbona vallei, Albanië

Albanië is een mooi voorbeeld van een land relatief dichtbij huis waar we in Nederland slechts weinig over weten. Het land heeft zich dan ook lang afgesloten van het westen. De laatste tien  jaar zijn de ontwikkelingen echter snel gegaan en toeristen zijn er meer dan welkom. Het mooiste wandelgebied van Albanië ligt tussen de Valbona vallei en het dal van Theti. Hier vind je de afgelegen landschappen van de oostelijke Albanese Alpen met de bergen Jezerca en Rrethi i Bardhë als majestueus decor. Wie de oversteek over de pas van Valbona maakt loopt door de meest dramatische berglandschappen van Albanië. Ook leuk: bagage wordt vervoerd op muilezels.

Laugavegur Trail, IJsland

Wie wil er niet door de sprookjesachtige landschappen van Lord of the Rings wandelen? Hoewel de filmlocaties voornamelijk in Nieuw-Zeeland liggen, liet J.R.R. Tolkien zich inspireren door de bergen van IJsland. De meerdaagse Laugavegur Trail van Landmannalaugar naar Skógar (55 kilometer) is de populairste route en leidt langs diverse geothermische verschijnselen. Langs de paden zijn diverse berghutten om te overnachten, maar kamperen mag hier ook. In de vallei bij Thorsmörk en Skaftafell zijn gemarkeerde wandelroutes uitgezet die minder druk bezocht worden.

Madeira, Portugal

Na een wandelvakantie op Madeira weet je wat levada’s zijn. Op dit Portugese eiland is meer dan 2000 kilometer aan levada’s te vinden. Dit zijn kleine irrigatiekanalen die het water uit het noorden van het eiland over de bergen naar het droge zuiden voeren om daar de akkers te bevloeien. Langs deze levada’s werden paden aangelegd die Madeira vandaag de dag tot een wandelparadijs maken. Mensen zonder hoogtevrees kunnen van Pico do Areeiro naar Pico Ruivo lopen, een van de mooiste en tevens lastigste levada-paden van het eiland (10 kilometer). Minder geoefende wandelaars op zoek naar een mooi uitzichtpunt kunnen beter kiezen voor de drie kilometer lange wandeling van Ribeiro Frio naar Balcoes.

Mountaineering Coastal Transversal, Montenegro

Ooit gewandeld in Montenegro? In het westen loopt het prachtige kustbergpad de Mountaineering Coastal Transversal (140 kilometer). Deze route start in Herceg Novi in het noordwesten en eindigt in Lunje in het zuidoosten. Geniet van het uitzicht op Kotor, een van ‘s werelds mooiste baaien en loop richting de Albanese grens waar je uitkijkt over het Skadar Meer. De kustroute verbindt negen bergtoppen met elkaar en is opgedeeld in vijftien checkpoints waar een cilinder staat met daarin een stempelkussen en een stempel.

Thassos, Griekenland

Thassos is het meest noordelijke eiland in de Egeïsche zee en wordt ook wel hét wandeleiland van Griekenland genoemd. Het is er bergachtig, groen en nog écht Grieks. Omdat het eiland nog niet door het grote publiek is ontdekt kun je hier in alle rust wandelen. Onderweg word je getrakteerd op eindeloze zandstranden, ruïnes en archeologische opgravingen en dorpjes. Het is een aanrader om de ruïnes van de oude stadsmuur te volgen. Een pad langs olijfbomen, dennen, kastanjebomen, lindes en platanen leidt naar een heuveltop waar restanten van het heiligdom van Apollo Pythius wachten. Het eiland is zo klein (435 km²) dat de zee nooit ver weg is en een prachtig vakantiekiekje al snel geschoten is.