Blaren: voorkomen en genezen

Blaren. Zelfs de meest geoefende wandelaars hebben er wel eens last van. Bekijk de film met tips! Sokken binnenstebuiten keren of insmeren met vaseline? Doorprikken of preventief afplakken? De meningen over de beste behandeling van blaren lopen sterk uiteen.

Hoog tijd voor een overzicht van de meest effectieve behandelmethoden, aldus Petra Strijdhorst redactrice van Op Pad. Na een onderzoek onder de Op Pad lezers zijn we overspoeld met reacties van fanatieke wandelaars. De grote lezerschare geeft bekende en minder bekende tips om blaren te voorkomen en genezen.

Om feit van mythe te onderscheiden, is de hulp ingeschakeld van het Rode Kruis, de ervaringsdeskundige op het gebied van blaren en de behandeling ervan. In 2011 werden er tijdens de Nijmeegse vierdaagse 6369 mensen behandeld. Hiervoor gebruikte het Rode Kruis 2500 wattenstaafjes, 12,8 liter jodium, 9,3 km aan pleisters.

8 tips tegen blaren op een rij

Let op! Iedere huid is anders. Wat bij de één perfect werkt, veroorzaakt bij de ander juist blaren. Probeer dus vooraf uit wat bij jouw voeten past.

  1. Draag passende schoenen
  2. Draag passende (naadloze) sokken
  3. Loop schoenen goed in
  4. Start vier weken voor de tocht met het insmeren van je voeten met huidverstevigende producten (bijv. kampferspiritus)
  5. Smeer je voeten dun in met vaseline/uierzalf of speciale crème voor het lopen
  6. Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten
  7. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep
  8. Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters

Voor een toelichting , meer tips en een filmpje ga je naar de website van Op Pad.