7 zomerse wandelroutes

Van Noord-Nederland tot de Noordzeekust

Zonnebril? Check! Wandelschoenen? Check! Zonnebrandcrème? Check! Je bent klaar voor onze zomerse wandelroutes. Struin door de duinen, wandel over de heide of koel af aan het strand of in het bos. (Of op het terras van een Gastvrijpunt!)

Route 1 - Wielewalen bij Lauwersoog

12 km, Groningen

De zeearend die al enkele jaren broedt in het park is vrij bekend. Minder bekend is de schuwe wielewaal met zijn exotische liedje. Je kunt ze beide tegenkomen op deze wandelroute. Vergeet dus zeker je verrekijker niet!
Bekijk de zomerroute

Route 2 - Holwortel in het Rijsterbos

7 km, Friesland

Het hele voorjaar staat de slottuin bij het Rijsterbos vol bontgekleurde bloemen. Van krokus tot wilde tulp en van longkruid tot holwortel. Verder wandel je door het Rijsterbos, een landgoedbos dat is aangelegd op de glooiingen van het Friese Gaasterland.
Bekijk de zomerroute

Route 3 - Zandhagedissen bij Schoorl

12 km, Noord-Holland

Let op! Op open, zanderige plekjes kun je hier zomaar een hagedis zien zonnebaden. Ritselt daar iets? Te laat, hij is al weggeschoten tussen de vegetatie. Maar juist dit speuren maakt een wandeling door de Schoorlse Duinen tot een spannende ontdekkingstocht. Bovendien valt er nog veel meer te ontdekken in dit ruige duingebied met bossen, heidevelden en klimduinen.
Bekijk de zomerroute

Route 4 - Sternen in Het Zwin

12 km, Zeeland

Op de Nederlands-Belgische grens ligt Het Zwin, vroeger een zeearm van formaat, nu een fraai natuurgebied waar de zee regelmatig het land overspoelt. In de zomer staat het lamsoor, een plantje dat van zout water houdt, volop in bloei. Maar voor het zover is, kleuren duizenden orchideeën de aangrenzende Willem Leopoldpolder tot een oogverblindend paarse zee.
Bekijk de zomerroute op de grens met België

Route 6 - Knautiabijen in de Ooijpolder

10 km, Gelderland

Oude kleiputten zijn veranderd in weelderig begroeide moerasbossen waar het een vogeldrukte van belang is. Rond de meertjes foerageert de parmantige kemphaan, en de grauwe gans en de zwarte stern hebben deze polder als broedgebied goedgekeurd. De Stadswaard is het nieuwste natuurgebied in de Ooijpolder. En je kunt er prachtig wandelen.
Bekijk deze zomerroute

Route 6 - Struinen en jutten op Terschelling

11,5 km, Friesland

In het rijtje zomerse wandelroutes mag de strandwandeling niet ontbreken. Nergens kun je beter uitwaaien dan aan zee. Als je een relatief rustige plek uitzoekt, is er ook niets zo ontspannend als wandelen aan de vloedlijn. Deze wandeling (op een van de mooiste Waddeneilanden) gaat via de polders en duinen naar het Noordzeestrand. Hier is het Nederlandse strand op zijn allerbreedst! In de natte duinvalleien groeien bijzondere planten. En in de polders zie je veel verschillende vogelsoorten. Sinds een paar jaar kun je ook weer konijnen spotten in de duinen.
Bekijk de zomerroute op Terschelling 

Route 7 - Vogels bij Amerongen

11 km, Utrecht

De wandeling combineert het Cotlandenpad, een klompenpad door agrarisch cultuurlandschap, met een avontuurlijk struinpad door de uiterwaarden van de Neder-Rijn. Je volgt mooie onverharde paden en zelfs op het struinpad door de Amerongse Bovenpolder hou je meestal droge voeten.
Bekijk deze zomerroute (deze route is tijdelijk offline)

Misschien vind je dit ook interessant:

De mooiste strandwandelingen
Zoek de koelte op in een mooi bos
Vogels spotten: wandel deze routes

Speciaal voor jou geselecteerd