Zomerse wandelroutes

Wandelroutes in de zomer

Zonnebril? Check! Wandelschoenen? Check! Zonnebrandcrème? Check! Dan ben je klaar voor onze zomerse wandelroutes. Struin door de duinen, wandel over de heide of koel af in het bos. En vergeet niet onderweg te stoppen om een lekker koel drankje te drinken op het terras.

Route 1 - Wielewalen bij Lauwersoog

12 km, Groningen

De zeearend die al enkele jaren broedt in het park is vrij bekend. Minder bekend is de schuwe wielewaal met zijn exotische liedje. Je kunt ze beide tegenkomen op deze wandelroute. Vergeet dus zeker je verrekijker niet!
Bekijk de zomerroute

Route 2 - Holwortel in het Rijsterbos

7 km, Friesland

Het hele voorjaar staat de slottuin bij het Rijsterbos vol bontgekleurde bloemen. Van krokus tot wilde tulp en van longkruid tot holwortel. Verder wandel je door het Rijsterbos, een landgoedbos dat is aangelegd op de glooiingen van het Friese Gaasterland.
Bekijk de zomerroute

Route 3 - Zandhagedissen bij Schoorl

12 km, Noord-Holland

Let op! Op open, zanderige plekjes kun je hier zomaar een hagedis zien zonnebaden. Ritselt daar iets? Te laat, hij is al weggeschoten tussen de vegetatie. Maar juist dit speuren maakt een wandeling door de Schoorlse Duinen tot een spannende ontdekkingstocht. Bovendien valt er nog veel meer te ontdekken in dit ruige duingebied met bossen, heidevelden en klimduinen.
Bekijk de zomerroute

Route 4 - Sternen in Het Zwin

12 km, Zeeland

Op de Nederlands-Belgische grens ligt Het Zwin, vroeger een zeearm van formaat, nu een fraai natuurgebied waar de zee regelmatig het land overspoelt. In de zomer staat het lamsoor - een plantje dat van zout water houdt - volop in bloei, maar voor het zo ver is kleuren duizenden orchideeën de aangrenzende Willem Leopoldpolder tot een oogverblindend paarse zee.
Bekijk de zomerroute

Route 5 - Spotvogels bij Amerongen

11 km, Utrecht

De wandeling combineert het Cotlandenpad, een klompenpad door agrarisch cultuurlandschap, met een avontuurlijk struinpad door de uiterwaarden van de Neder-Rijn. Je volgt mooie onverharde paden en zelfs op het struinpad door de Amerongse Bovenpolder hou je meestal droge voeten.
Bekijk de zomerroute

Route 6 - Knautiabijen in de Ooijpolder

10 km, Gelderland

Oude kleiputten zijn veranderd in weelderig begroeide moerasbossen waar het een vogeldrukte van belang is. Rond de meertjes foerageert de parmantige kemphaan, en de grauwe gans en de zwarte stern hebben deze polder als broedgebied goedgekeurd. De Stadswaard is het nieuwste natuurgebied in de Ooijpolder. En je kunt er prachtig wandelen.

Bekijk de zomerroute

Extra wandeltips in de zomer

Het is belangrijk om in de zomer goed voorbereid op pad te gaan. Wandelen in de zomer kan namelijk een grote invloed op de zwaarte van een wandeltocht.

Pas je wandeltempo aan

Als je wandelt op een warme zomerdag heeft het lichaam meer moeite met het afvoeren van de geproduceerde warmte. Zorg er dus voor dat je het lichaam niet teveel belast wordt met deze hitte. Dit doe je door je wandeltempo aan te passen. Loop rustig en las regelmatig pauzes in.

Zorg voor voldoende drinkwater

Neem genoeg water mee, hiermee voorkom je uitdroging. Zorg ervoor dat je onderweg langs verschillende plekken komt waar je een flesje water kunt bijvullen of iets kunt drinken. Ook is het niet aan te raden om alcohol te drinken tijdens de wandeling. Wees alert op symptomen als hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Die kunnen wijzen op een vochttekort of een zonnestreek.

Eet licht

Eet niet te veel en zeker geen moeilijk verteerbaar voedsel voordat je op pad gaat. Het verteren van voedsel produceert warmte, en je hebt het al warm genoeg. Neem wel een snack mee voor als je een flauw gevoel krijgt tijdens de wandeling, zoals een mueslireep of appel.

Ga voorbereid op pad

Naast het meebrengen van voldoende water en een snack is het verstandig om altijd je mobiele telefoon mee te nemen voor noodgevallen. Hiernaast is het voorkomen van verbranding tijdens een zomerwandeling erg belangrijk. Zorg ervoor dat je een zonnebrand meeneemt met een hoge beschermingsfactor en indien gewenst hoofdbescherming.

Zoek verkoeling

Zoek tijdens de wandeling regelmatig verkoeling. Ga in de schaduw lopen als dit mogelijk is en besproei jezelf met fris water. Draag hiernaast ook luchtige kleding die het lichaam zoveel mogelijk bedekt voor de zon.

Misschien vind je dit ook interessant:

De mooiste strandwandelingen
Zoek de koelte op in een mooi bos
Vogels spotten: wandel deze routes

Speciaal voor jou geselecteerd