Naar artikel

Samen wandelen is leuker!

Stap in de wandelwereld van You Never Walk Alone

Wandelen is gezond én hip. Niet voor niets wandelen zo’n 14 miljoen Nederlanders tussen de vijf en tien kilometer per week. Het programma You Never Walk Alone laat zien hoe mooi je in Nederland kunt wandelen. ANWB zette de wandelroutes uit voor het programma, maar biedt ook honderden kortere routes. En niet te vergeten, tips voor wandelvoorbereiding en -uitrusting.

Wat is You Never Walk Alone?

In het nieuwe wandelprogramma You Never Walk Alone van SBS6 strijden drie teams van vijf fanatieke wandelaars met elkaar om zo lang mogelijk te blijven wandelen. Ze leggen elke dag een wandeltocht van minimaal 25 kilometer af, waarbij ze zelf hun eten, drinken en overnachting moeten regelen. Onderweg moeten ze opdrachten uitvoeren. Elke etappe moeten de teams een teamlid elimineren. Net zolang tot er per team twee wandelaars overblijven. Het koppel dat als eerste de finishlijn over wandelt, wint de hoofdprijs van €50.000. You Never Walk Alone is vanaf zondag 3 september elke week te zien op SBS6 omstreeks 23.55 uur.

 

Wandel ook mee!

Volg je de kandidaten op hun wandeltocht door Nederland en ben je betoverd door de mooie beelden? Na elke aflevering vind je hier de link naar de lange route. Open de route in Google Maps en stap in de voetsporen van tv-wandelaars. Loop je liever een korter rondje, kies dan een gratis ANWB wandelroute langs het tv-traject. Veel wandelplezier!

Deze week

De Friese merenroute

In uitzending 4 kon je in You never walk alone de Friese merenroute volgen. Vanaf de Waterpoort in Sneek pakten de kandidaten een stukje Elfstedenpad mee. Om vervolgens langs het Heegermeer, Slotermeer en IJsselmeer te lopen. Eindpunt: Hindeloopen. En dat is maar één van de intieme stadjes die deze route aandoet.

Open de YNWA-Friese Merenroute in Google Maps

Of wandel een (kortere) Friese ANWB-route door dezelfde omgeving:

Stadswandeling Hindeloopen, 3,5 km vanuit Hindeloopen

Op tv zag je het al: Hindeloopen is een feest van kneuterigheid. De smalle straatjes, de bruggetjes met doorkijkjes, de schapen op de dijk. En dan die weidse blik op het IJsselmeer! Het schattige Eerste Friese Schaatsmuseum maakt de ervaring compleet.

Naar de route

Van IJlst naar Sneek (en terug), 12 km vanuit IJlst

Net als de kandidaten deden, volgt deze route een stukje Elfstedenpad. Je wandelt van het knusse IJlst naar het bedrijvige Sneek. Onderweg: weilanden en rietkragen.

Naar de route

Sloten, 1,3 km vanuit Sloten

De kandidaten van You never walk alone moesten Sloten helaas links laten liggen. Zonde! Deze kleinste stad van de Friese elf steden is een plaatje. Zoals de grachtenpandjes zich daar spiegelen in het water van het Diep! Heerlijk rondwandelingetje.

Naar de route

Rijsterbos, 7 km, vanuit Rijs

Midden tussen de uitgestrekte weilanden ligt daar ineens het Rijsterbos, een landgoedbos op de glooiingen van het Friese Gaasterland. Loopt er doorheen naar het Mirnser Klif, een bijzondere plek aan het IJsselmeer. Misschien spot je hier de roerdomp.

Naar de route

Ontdek ook de routes uit eerdere afleveringen:

De hunebeddenroute

De hunebeddenroute, die de kandidaten van You never walk alone liepen in uitzending 3, is een wandeltocht door de geschiedenis. 14 van die kollossale stenen bouwwerken liggen langs deze route. Maar ook golvende heidevelden en bossen waarin de bomen tot in de hemel reiken. Hier krijg je vanzelf een oergevoel.

Open de YNWA-hunebeddenroute in Google Maps

Of wandel een kortere ANWB-wandelroute in dezelfde omgeving:

Hoogtepunten van de Hondsrug, 18,5 km, 12,5 km of 5 km vanuit Borger

Start in Borger bij het grootste hunebed van Nederland en passeer onderweg nog veel meer hunebedden en grafheuvels. De twee lange varianten van deze route voeren langs het Boomkroonpad. De langste ook via de helderblauwe zwemplassen ’t Nije Hemelriek en het Gasselterveld.

Bekijk de route

Struinen over Schoonloërveld, 10 km vanuit Elp

Bossen, heidevelden en beekdalen zijn het decor van deze wandelroute. Avontuurlijk rondstruinen buiten de paden, mag hier gewoon. Bespied de ganzen in het Elpermeer, ontdek de grafheuvels en geniet van de rust.

Bekijk de route

Exloo, reis door de tijd, 11 km vanuit Exloo

Het heuvelachtige landschap waar deze route doorheen loopt, ontstond in de ijstijd. Wandel langs hunebedden en witte wieven. Met een beetje geluk kom je de schaapskudde tegen.

Bekijk de route

 

De kastelenroute

In aflevering 1 en 2 van You never walk alone (uitzending 3 en 10 september)  liepen de kandidaten de kastelenroute door Gelderland en Overijssel. Vanaf het chique voorplein van Kasteel Warmelo (Diepenheim) zetten ze koers naar Kasteel Middachten (De Steeg). Onderweg passeerden ze nog tien kastelen.

Open de YNWA-kastelenroute in Google Maps

Of wandel een kortere ANWB-Kastelenroute in dezelfde omgeving:
Kastelenroute Diepenheim, 8 km vanuit Diepenheim

Bij het lieflijk gelegen Kasteel Warmelo klonk het startschot van You never walk alone. Het is ook de start van deze ANWB-kastelenroute. Bekijk de schitterende tuin van Kasteel Warmelo, wandel om de slotgracht van Huis Diepenheim en ontdek het landgoed rondom Het Nijenhuis.

Bekijk de route

Kastelenroute Vorden, 14,5 km vanuit Vorden

Rondom Vorden liggen maar liefst acht kastelen. Op deze wandelroute passeer je er 4: Kasteel Vorden, Kasteel Hackfort, Kasteel den Bramel en Kasteel Het Enzerinck. Geniet van de tuinen en landerijen die elk slot omringen en van de bossen, weilanden en mooie doorkijkjes.

Bekijk de route

Kastelenroute Middachten, 6,5 km, De Steeg

Waar de kandidaten uit You never walk alone hun eerste route eindigen, begint deze wandeling: vanaf Kasteel Middachten over lommerrijke kasteellanen, door bossen, landbouwgronden en uiterwaarden.

Bekijk de route

Struinen over het Schoonloërveld, 10 km vanuit Elp

Geen kastelen langs deze route, maar wel de imposante bossen, heideterreinen en beekdalen die je voorbij zag komen op tv. Bijzonder: in het gebied liggen de paden niet vast, maar mag je overal vrij rondlopen. Een echte struinroute.

Bekijk de route

In de uitzending van 17 september wandelen de kandidaten de hunnebeddenroute door Drenthe. Een wandeltocht door de geschiedenis, golvende heidevelden en bossen met het oergevoel. Op deze site: de lange route én tips voor kortere routes in dit prachtige wandelgebied.

tot 60%korting
Sale wandelschoenen! 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.

Wandeltips en routes

Besmet met het wandelvirus? Deze wandeltips helpen jou om comfortabel te wandelen en goed voorbereid op pad te gaan. Allereerst is een paar goede wandelschoenen natuurlijk een must. Want je wil geen blaren. En ook de kleding die je aan hebt moet comfortabel zitten, zonder een schurende naden, sokken die afzakken, je kent het wel. Maar juist fijne luchtige, lichte en behaaglijke kleding. En vergeet geen regenkleding, want tja, het blijft wel Nederland, natuurlijk. Wil je alle ANWB-wandelroutes op zak hebben? Download dan de gratis Eropuit app, zo heb je onderweg altijd alle routes bij de hand.