Te voet in het 'Geheim over de grens'

ANWB samen met Geheim over de grens

Net over de grens met Duitsland, tussen Coevorden, Enschede en Winterswijk, in de regio's Münsterland, Grafschaft Bentheim, Osnabrücker Land en Emsland, vind je al wandelpaden door uitgestrekte bossen, knusse vakwerkstadjes en bekoorlijke kuuroorden, en langs verrukkelijke vergezichten. Je hoeft dus niet ver te reizen voor een wandeling in een andere wereld. Ontdek het 'Geheim over de grens'. 

© Tecklenburger Land Tourismus e.v. foto Rudi Schubert

Routes kort en lang

Wandelroutes in de Duitse grensstreek zijn er in alle soorten en maten: van lange, meerdaagse wandelingen tot korte dagtochten. Maar elke route heeft iets bijzonders te bieden. We pikken er vijf uit.

1.  Een van Duitslands mooiste routes: de Hermannshöhen

De Hermannshöhen (een langeafstandswandelpad, 226 km lang) verbindt de twee bekendste wandelroutes van het Teutoburgerwoud: de Hermannsweg en de Eggeweg. In Duitsland is de Hermannshöhen verkozen tot 'Qualitätsweg Wanderbares Deutschland', wat betekent dat dit pad één van Duitslands veertien mooiste wandelroutes is. De Hermannsweg begint al net over de grens, in het vlakke noorden van het Münsterland bij Rheine, en volgt hierna de bergkam van het Teutoburgerwoud. De route rijgt o.m. rotsformaties, burchten en uitzichten over het Münsterland aaneen. Vrijwel het hele traject van de Hermannshöhen voert door natuurparken. Eerst door het natuurpark TERRA.vita, van Ibbenbüren tot aan de poorten van Bielefeld, en hierna door het Teutoburgerwoud/Eggegebergte.
Bekijk de route

2.  Zeven rondwandelingen (klein maar fijn): De Teutoschleifen

Wil je wél graag in heuvelachtig landschap wandelen maar liever niet ver reizen? Kies dan voor het Tecklenburger Land, fraai ingebed door het Teutoburgerwoud en ook wel het 'Balkon van het Münsterland' genoemd. Om de schoonheid van deze streek te ontdekken tippen wij de Teutoschleifen: zeven rondwandelingen met een lengte van tussen de 6 en 13 km (die samen door het Deutsche Wanderinstitut als 'Premiumweg'/toproute zijn gecertificeerd). Ontdek hiermee het Tecklenburger Land, via ruige rotsformaties, dichte bossen, idyllische paadjes, schitterende uitzichten en bezienswaardige stadjes. Publiekstrekker bij Ibbenbüren: Das Hockende Weib, de legendatische rotsformatie die op een hurkende vrouw lijkt. Ook erg fraai: Canyon Blick, het rondje (11 km) langs de Canyon van Lengerich, een verlaten steengroeve, waarin nu turkooisblauw water schittert, en waar je beschermde dieren en planten kunt spotten.
Bekijk de route

Uitzicht op Tecklenburg © Heiner Schäffer

3.  Meer dan 320 km wandelgenot: de Grafschafter Spurensuche

De Grafschafter Spurensuche, zo heet het netwerk van wandelpaden van het groene Graafschap Bentheim. Het biedt meer dan 320 kilometer wandelgenot en de hoofdroute is het 150 jaar oude Podagristenpad, genoemd naar 3 Drentenaren die in 1843 naar de heilzame bronnen in Bentheim reisden om van hun jicht (podagra) af te komen, waarna ze hun reisverslag publiceerden. Daarnaast zijn er 15 dagtochten, steeds rond een thema zoals 'Het Bentheimer Goud' of 'De Reus van Schüttorf' .
Bekijk de route

4.  Te voet langs vijf uitkijktorens: de Ahornweg

De Ahornweg is dé wandelroute van het Osnabrücker Land. Een 104 km lange route die bestaat uit twee lussen die elkaar raken in Bad Iburg. Bordjes met het markante esdoornblad (ahorn = esdoorn) wijzen de weg. En die kronkelt over de bergkammen van het Teutoburgerwoud en het Wiehengebegte. Onderweg passeer je vijf uitkijktorens, goed voor magnifieke vergezichten. Tip: als je in het knus romantische Bad Iburg bent, mag je hier het boomkroonpad niet missen, want ook dit pad biedt fraaie vergezichten, zowel over kasteel Iburg als over het Teutoburgerwoud.
Bekijk de route

5.  In het spoor van de bisschop: de Baumberger Ludgerusweg

Als laatste route - maar zeker niet de minste - stellen we hier de Baumberger Ludgerusweg voor. Een 30 km lange route, slingerend door uniek cultuurlandschap, en vernoemd naar de Heilige Ludgerus uit Utrecht, die van Karel de Grote de opdracht kreeg om de Friezen en de Saksen te bekeren. Als eerste bisschop van Münster heeft Ludgerus in het omringende Münsterland zijn sporen nagelaten. En vandaag voert 'zijn' route door mooi heuvelland, van het klooster Stift Tilbeck naar charmante stadjes, zoals Havixbeck en Billerbeck met zijn prachtige Dom. En jawel, ook dit is weer een Qualitätsweg.
Bekijk de route

Vergezicht op het natuurpark TERRA.vita © Hermann Pentermann

Ter voet door bijzondere natuurparken

In de Duitse streek grenzend aan Twente en de Achterhoek - het Geheim over de grens - vind je meerdere natuurparken en het zal je niet verbazen dat het ook daar bijzonder prettig wandelen is.

1. Naturpark Hohe Mark

Naturpark Hohe Mark heeft twee gezichten. Of zijn het er drie? Het noordelijk en westelijk deel van dit park (ruim 1.000 km² groot) is vrij lieflijk. Deze delen worden hier ook wel Parklandschaft Münsterland genoemd: een idyllisch landschap met bomen, hagen, akkerland en sappige weiden. Maar in het zuiden en oosten nemen dichte bossen het over, op heuvels die nauwelijks heuvels te noemen zijn, het zijn rimpels in het land, 25 tot 75 meter hoog. En weer iets verder – in 'Die Haard' – worden de heuvels serieuze toppen, en zuidelijk hiervan bevindt zich laagland met daarin de rivieren Lippe en Stever, naast beken, moerassen, grindgaten die aan de natuur terug zijn gegeven en een stuwmeer. Veel water (en dus waterrecreatie in overvloed).

2. Natur- und Geopark TERRA.vita

Natur- und Geopark TERRA.vita is op een charmante manier ruig en imposant. Hoe dat zo? Pootafdrukken in steen van een dinosaurus: wel 100 zichtbare bewijzen van 300 miljoen jaar geologische geschiedenis. Helemaal terug naar de roots, toen de aarde nog piepjong was en Nederland nog diep onder water lag. Ook tref je hiet zwerfkeien op vreemde plaatsen aan, naast fossielen, haaietanden en al het overige moois van het Teutoburgerwoud, het Wiehengebirge en het Osnabrücker Land. Om dit allemaal goed te laten zien, leg je dan een pico bello wandelroutenetwerk aan en zo word je een UNESCO Global Geopark.

Droom weg in natuurpark Hohe Mark

3. Naturpark Moor – Veenland

Laat je verrassen door wat ooit het grootste moerasveengebied van Midden-Europa was. Vandaag de dag is dit gebied, het Nederlands-Duitse Natuurpark Moor – Veenland, een fraai mozaïek van okkergele zandvlaktes, paarse heidevelden, blauwgroen veen, turfwinningsgebieden in alle schakeringen bruin, frisgroene weilanden en goudgele graanvelden. Kortom: een plek waar (erg) veel is te zien en te beleven. En wandelen is dé manier om dit park goed te leren kennen. De prima paden zijn ook geschikt voor minder geoefende wandelaars. Langs de routes vind je  panelen met info en picknickplekken om even rustig een broodje te eten. Naast bewegwijzerde routes zijn er ook diverse leer-&  ontdekkingspaden rond het thema veen. Het speelse en educatieve karakter zijn deze paden zeer geschikt voor een uitstapje met het hele gezin.

Meer over wandelen in Duitsland

Video: Wandelen in de Duitse grensstreek

Wil je zien hoe mooi het wandelen in de Duitse grensstreek is? Bekijk de video voor een impressie:


Het project 'Geheim over de grens' wordt in het kader van het INTERREG V A progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door het 'Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und regionale Entwicklung', het Ministerie van Economische Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de provincies Overijssel en Gelderland. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO.

Speciaal voor jou geselecteerd