Wandelen met je hond

Lekker eropuit met je trouwe viervoeter. Voor jou een heerlijke wandeling en voor je hond ook een frisse neus. Maar waar ga je wandelen? Mag je hond wel loslopen?

Hondenbeleid

Gemeenten stellen hun eigen hondenbeleid op, maar er zijn regels die over het algemeen overal gehanteerd worden. Ook hebben gemeentes vaak hondenuitlaatkaarten. Je kunt die gemakkelijk op internet vinden door te zoeken op hondenuitlaatkaart plus de naam van jouw gemeente.

Opruimplicht voor hondenpoep

Wie met een hond wandelt, is verplicht om poepzakjes of andere opruimmiddelen bij zich te hebben. Geen fijn klusje, maar wel zo prettig voor de wandelaars na jou.

Vergelijk opruimmiddelen

Verboden voor honden

Honden mogen alleen loslopen op plaatsen waar dit is aangegeven of buiten de bebouwde kom. Vooral op kinderspeelplaatsen is het loslaten van honden verboden. Deze regel is ingesteld in het belang van de openbare veiligheid. Want honden die niet zijn aangelijnd, kunnen een risico vormen voor de (verkeers)veiligheid.
De verboden plaatsen zijn vaak te herkennen aan een rood bord met vanzelfsprekende teksten als ‘Verboden voor honden’.

Hondenlosloopgebieden

Voor een hond is het heerlijk om even niet aangelijnd te zijn. Als hondenbezitter word je ook blij van een vrolijke, enthousiaste hond. Daarom is het zo fijn om hondenlosloopgebieden op te zoeken. Natuurlijk is er een kans dat je andere honden tegenkomt, het is een kwestie van aftasten hoe jouw hond daarmee omgaat. Er zijn wel een aantal dingen waar je dan op moet letten. We hebben gebieden en handige tips op een rijtje gezet.

Meer informatie over hondenlosloopgebieden.  

Boetes

De hoogte van de boetes voor het niet aanlijnen van je hond verschilt per regio of gemeente. Er zijn bestuurlijke strafbeschikkingen opgelegd voor het niet aanlijnen van de hond en het niet opruimen van hondenpoep.
Meestal is de hoogte van de boete als volgt:
- Niet aanlijnen van de hond € 90,-.
- Niet opruimen van hondenpoep € 130,-.

Ontbreekt hier iets?

Of heb je een handige tip? Laat het dan weten in een reactie!