Paddenstoelen spotten? Wandel een paddenstoelenroute!

Als het buiten steeds kouder en natter wordt en wij binnen de warmte opzoeken, zijn de omstandigheden voor paddenstoelen om uit de grond te schieten ideaal! Dus trek je wandelschoenen aan en ga op zoek naar die mooie vliegenzwam.

De spiegeltruc

Neem als je gaat wandelen een spiegeltje mee. Ga op zoek naar verschillende paddenstoelen en bekijk de onderkant met een spiegeltje. Zie je aan de onderkant kleine gaatjes? Dan is het een buisjeszwam. Is de paddenstoel onder de hoed geribbeld? Dan is het een plaatjeszwam. Nu je weet tot welke groep de paddestoel behoort is het makkelijker te bepalen om welke soort het gaat.

Paddenstoelenroute 1 - 101 heuveltjes

Nederland, Limburg, Helden
Lengte: 11 km - Duur: 2,5 uur

Overal dennengeuren, dennennaalden, dennenappels. Overal torenen er dennen bovenuit. Ze vormen een donker woud met stammen in dichte rijen, of staan verder uit elkaar. Tijdens deze bosrijke wandelroute is de kans groot dat je paddenstoelen vindt. Bekijk de route.

Paddenstoelenroute 2 - Scharrelen op de Heuvelrug

Nederland, Utrecht, Hollandsche Rading
Lengte: 13 km - Duur: 3,5 uur

Tussen Hollandsche Rading en Soest ligt een zeer geliefd wandelbos. Veel naaldbos, waar de dennenappels voor herfststukjes voor het oprapen liggen, maar het mooist zijn de loofbossen en de lanen met eiken en beuken. Bekijk de route.

Paddenstoelenroute 3 - Door het 'binnenste buitenland'

Nederland, Gelderland, Groesbeek
Lengte: 11 km - Duur: 2,5 uur

Deze pittige wandelroute met een paar steile klimmen loopt door Boswachterij Groesbeek, een fraai bos met oude beukenlanen en rododendrons. Op de Mookerheide word je na het klimmen beloond met prachtige vergezichten over het Maasdal en het stadje Cuijk aan de overkant van de rivier. Bekijk de route.

Paddenstoelenroute 4 - In de ban van het mos

Nederland, Noord-Brabant, Reusel
Lengte: 8 km - Duur: 2 uur

De route voert door bossen, weilanden en langs moerassen, pal tegen de Belgische grens. Tijdens je zoektocht naar paddenstoelen leer je ook meer over het bijzondere en tegelijkertijd onopvallende veenmos. Bekijk de route.

Paddenstoelenroute 5 - De achtertuin van Breda

Nederland, Noord-Brabant, Breda
Lengte: 11 km - Duur: 3 uur

Wandel door een vijfhonderd jaar oud bos, bezoek het fotogenieke kasteel en volg een slingerend riviertje. Geniet van een wandeling door het Markdal en het Mastbos, ten zuiden  van Breda. Een ideale omgeving om paddenstoelen te zoeken! Bekijk de route.

Paddenstoelenroute 6 - Het Rijsterbos

Nederland, Friesland, Rijs
Lengte: 7 km - Duur: 2 uur

Het Rijsterbos is in de 18e eeuw aangelegd rond het adellijk Huize Rijs. Het Rijsterbos is een majestueus bos met eeuwenoude bomen en statige lanen, aan de rand van het IJsselmeer. Bekijk de route.

Paddenstoelenroute 7 - Loofbos en landgoederen

Nederland, Utrecht, Woudenberg
Lengte: 14 km - Duur: 3,5 uur

In de omgeving van Woudenberg liggen enkele mooie kastelen en landgoederen. Deze wandeling neemt je mee over prachtige lange lanen door de loofbossen langs de landgoederen De Boom en Geerestein. Bekijk de route.

Paddenstoelenroute 8 - Duinen van Zuid-Kennemerland

Nederland, Noord-Holland, Santpoort-Noord
Lengte: 10 km - Duur: 2,5 uur

Dit wandelgebied is in de herfst op zijn mooist. Natuurliefhebbers kunnen volop genieten van het veranderende landschap, waar de felgekleurde duindoorn- en meidoornbessen nu de dienst uitmaken naast de altijd groene naaldbomen. Bekijk de route.

Tip: ANWB paddenstoelengidsen

Met een paddenstoelengids van de ANWB weet je altijd het antwoord op de vraag: 'Welke paddenstoel is dat'? Met een handige gids ontdek en benoem je tijdens je herfstwandeling de meest voorkomende soorten paddenstoelen in Europa.

Bestel in onze webwinkel

Dit vind je misschien ook interessant

Het Kabouterpad
Herfst wandelroutes
Tips voor wandelen in de herfst