Bergen in 8 tips

Zet koers naar Bergen en loop net als vlogger Marieke Haafkens de kerstkalkoen eraf tijdens een mooie winterwandeling door de Noord-Hollandse duinen. Bergen in 8 tips! Met gratis wandelroute.

Tekst Stephanie Pander Fotografie Ernie Enkelaar

Download de wandelroute

1. Duin én bos!
Wat dit uitgestrekte natuurgebied zo bijzonder maakt is dat je zowel door bos en heide als duin wandelt. Een mooi startpunt is de Blijdensteinweg in Bergen aan Zee waar je zo de  Schoorlse Duinen inloopt. Hier vind je de hoogste en oudste duinen van ons land.

2. Lekker laten stuiven
In 1997 zijn in de Kerf maatregelen genomen om zand, wind en water weer vrij spel te geven. Daarvoor werd een gat gegraven in de eerste duinenrij, zodat bij gunstige storm het zeewater in de duinvallei kan stromen. En daar wordt de flora en fauna weer blij van, zodat er hier voor vogelspotters en andere natuurliefhebbers veel te genieten valt.

3. Warme choco en glühwein
Gelukkig zijn in de wintermaanden niet alle strandpaviljoens in Bergen aan Zee afgebroken. Bij Hemingways maken ze een geweldige warme chocolade en een onovertroffen caramel coffee. Strandtent De Jongens is omgetoverd in een huiskamer met haardvuur. Op de kaart staan warme wintersoepen en glühwein.

4. Onderwaterwereld
Wil je na die lange strandwandeling ook weten wat er onder water gebeurt? Loop dan binnen bij het vernieuwde Zee Aquarium. In 44 verschillende aquaria zwemmen 367 verschillende vissoorten en andere zeedieren. Van der Wijckplein 16, www.zeeaquarium.nl

5. Wie het eerst boven is!
In het dorpje Schoorl kun je koffie drinken aan de voet van het Klimduin, een 51 meter hoge zandberg waar kinderen dol op zijn. Als er straks een flink pak sneeuw valt is dit natuurlijk de ultieme plek om te sleeën.

6. Dorp van schrijvers en dichters
Aan het begin van de Zeeweg staat een standbeeld van de dichter Herman Gorter. Hij werkte hier aan zijn beroemde gedicht ‘Mei’. Ook hedendaagse schrijvers als Adriaan van Dis en Saskia Noort zijn nauw verbonden met het kustdorp.

7. Kunstenaarskolonie
Behalve schrijvers waren kunstschilders ook gek op Bergen aan Zee vanwege het prachtige licht. Begin 1900 ontstond zo de kunstenaarskolonie van de Bergense School. Veel van het werk van deze schilders is terug te zien in Museum Kranenburgh. Dit museum heeft ook een prachtige beeldentuin en een fijn café. www.kranenburgh.nl

8. Winkelen op zondag
In Bergen Binnen zijn op zondag de meeste winkels open. Je vindt er leuke boetiekjes en winkels als Sissy Boy Homeland en het mini-warenhuis PT post. VVV in Culturele Buitenplaats Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen, tel. 072-5898927.