Zuiderzeepad

Langeafstandswandeling 8

Het Zuiderzeepad neemt je mee over een route die door de eeuwen heen zijn stempel heeft gedrukt op de cultuur en economie van de omringende plaatsjes.

De Zuiderzeeroute voert je mee rond het gouden hart van Nederland. Je begint in Enkhuizen en loopt uiteindelijk 400 kilometer lang via Amsterdam naar Stavoren.

Je krijgt tijdens het wandelen een mooi beeld van de Gouden Eeuw door de prachtige straatjes en huizen die je onderweg tegemoet loopt. Eén van de hoogtepunten van het Zuiderzeepad is Nationaal Park De Weerribben. Maar er zijn er nog heel veel meer. Geniet van de landschappen in Zuidoost-Friesland of van de klifkusten in Gaasterland. De dijk en het IJsselmeer verbinden al deze mooie uitzichten.

Middellang traject: Enkhuizen - Wijdenes (17 km)

Het historische Enkhuizen is bekend van de Drommedaris en de Enkhuizer Almanak. Geniet tijdens de route van het IJsselmeer aan de linkerkant en aan de rechterkant het uitzicht over de haven. Terwijl je over de dijk loopt zie je mooie stolpboerderijen en geniet je van de rust. Je eindigt uiteindelijk in het vluchthaventje van Wijdenes.
Bekijk de route

Gastvrij(plus)punt op de route

Restaurant De Gouwe Stek, De Gouw 11, Bovenkarspel

Lang traject: Vollenhove - Ossenzijl (20 km)

Vollenhove is startpunt en je wandelt langs de Kanaalweg en het Vollenhovermeer naar Blokzijl. Door het hart van Nationaal Park de Weerribben zie je het grootste laagveenoeras van West-Europa. Geniet van de mystiek aandoende waas boven de rietlanden en de mysterieuze moeraslanden. Het waterrijke gebied is een oase van rust en ruimte. Onderweg kom je de plassen, sloten, rietlanden en dichtbegroeide moerasbossen tegen.
Bekijk de route

Gastvrij(plus)punt op de route

Restaurant het Doevehuis, Kalenberg Zuid 1, Kalenberg

Misschien vind je dit ook leuk:

De mooiste bossen van Nederland
Nationale Parken