De mooiste wandelroutes in Grenspark Maas-Swalm-Nette

ANWB samen met Limburg Marketing

Grenspark Maas-Swalm-Nette kent vele gezichten: bossen en heidevelden worden afgewisseld door beken en meren. Het Grenspark ligt zowel in de Nederlandse provincie Limburg als in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en kent een rijke cultuurgeschiedenis. Ontdek dit park met de app 'Langs Sporen - biografie van een landschap'.

Zo'n 350 cultuurhistorische plekken (als verlaten kloosters, kasteelruïnes en oude groeves) in het Duits-Nederlands grensgebied zijn digitaal te ontdekken. Kies een wandelroute of fietsroute uit. Eenmaal ter plekke kun je video's, foto's en audiofragmenten bekijken en beluisteren. De routes voeren je door eeuwenoude stadscentra en gehuchten, en langs historische gebouwen in bijzondere landschappen.

Digitale ontdekkingsreis in de natuur

Hoe werkt het? Door middel van GPRS wordt via de app je positie bepaald. Afhankelijk van je gekozen thema en de gewenste afstand, ontvang de bijbehorende informatie. Ieder thema vormt de basis van een verhaallijn. Dit verhaal neemt je mee op een (digitale) ontdekkingsreis.

Vijf wandelroutes

De vijf wandelroutes (langs de 350 bezienswaardigheden) hebben elk een ander thema.

Thema-route Boer & Dorp: Beesel - Swalmen, 11,3 km

Wandeling door de mooie uiterwaarden van de Maas, langs de Swalm en de vroegere loop van de Maas. Ontdek onderweg bijzonderheden van vergeten groenten.

Thema-route Landschap & Natuur: Roerdalen, 13,4 km

Wandeling door zowel Nationaal Park De Meinweg als het Roerdal. Hierbij leer je over de geschiedenis van de turfkoelen.

Thema-route: Grens & Macht: Venlo - Arcen, 10,2 km

Deze wandeling verbindt de Maas met het zuidelijk deel van Nationaal Park De Maasduinen. Ontdek de sporen die de Spanjaarden hier achterlieten, zoals de Fossa Eugeniana.

Thema-route Burger & Vrijheid: Roermond, 11,5 km

De route gaat onder andere door Voorstad Sint Jacob, een bijzonder stukje Roermond. Wandel een klein stukje van de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Thema-route Stoom & Stroom: Beesel - Reuver, 10 km

Wandeling langs de rivier de Maas en door het mooie Maasdorp Reuver. Onderweg ontdek je onder meer Ronckenstein, een gehucht dat sinds de 18e eeuw onveranderd is gebleven.

Langs Sporen-app

Meer informatie over deze routes of andere routes in Grenspark Maas-Swalm-Nette vind je in de gratis app Langs Sporen. Deze app is te downloaden voor Android en iOS.

Download de app Langs Sporen

Speciaal voor jou geselecteerd