8 mooie wandelroutes door de bossen

Japanners nemen af en toe een bosbad om te ontspannen en tot zichzelf te komen. En geef ze eens ongelijk: het bos is eigenlijk het jaar rond een lekkere plek om te zijn. In de lente lopen de bomen en struiken uit met fris jong groen, in de zomer biedt het bos koelte, in de herfst word je betoverd door de kleuren en in de winter vind je er beschutting. Daarom: acht fijne routes voor een boswandeling.

1 - Over boeren, bos en bergen

12 km, Giersbergen, Noord-Brabant

Rondom Giersbergen is altijd hard gestreden. De vijand was het zand. Weinig gebieden in Noord-Brabant hadden daar overigens mee te kampen. En dat maakt dit gebied zo bijzonder.
Bekijk de boswandelroute

2 - Scharrelen op de Heuvelrug

13 km, Hollandsche Rading, Utrecht

Tussen Hollandsche Rading en Soest ligt een zeer geliefd wandelbos. Veel naaldbos, waar de dennenappels voor herfststukjes voor het oprapen liggen, maar het mooist zijn de loofbossen en de lanen met eiken en beuken. Hun kruinen verkleuren fraai in oktober en november en later leggen ze een dikke laag blad op de bodem die uitnodigt om erdoorheen te rennen.
Bekijk de boswandelroute

3 - Adellijke kleurenpracht

9 km, Beetsterzwaag, Friesland

Beetsterzwaag is een dorp met grandeur. Daarvan getuigen de kapitale landhuizen langs de Hoofdstraat. Maar ook de statige eiken- en beukenlanen die het bos doorkruisen. De Friese landadel liet op de heide en woeste gronden bos aanleggen, dat diende voor houtproductie. In de herfst zijn de bossen een lust om doorheen te wandelen, niet in de laatste plaats vanwege de kleurenpracht.
Bekijk de boswandelroute

4 - De Kruisbergse bossen

10 km, Doetinchem, Gelderland

Doetinchem heeft een prachtige, bosrijke omgeving. Deze wandeling neemt u mee door de uitgestrekte Kruisbergse Bossen ten noorden van Doetinchem. Een groot deel van deze bossen behoort tot Landgoed Hagen, een afwisselend gebied met naald- en loofbos, vennen, akkers en houtwallen.
Bekijk de bosroute

5 - Grafheuvels en leemkuilen op de Herikerberg

9 km, Markelo, Overijssel

De bossen waar je doorheen wandelt herbergen een schat aan sporen uit het verleden: prehistorische grafheuvels en leemkuilen bijvoorbeeld.
Bekijk de boswandelroute

6 - 101 heuveltjes

11 km, Helden, Limburg

Wie in de Heldense Bossen wandelt, krijgt de nodige klimmetjes voor de kiezen. Geen wonder, want stuifduinen vormen de ondergrond. En soms komen deze tot aan de oppervlakte. Tenzij er grove dennen staan, die begin vorige eeuw zijn aangeplant. Het hout werd gebruikt in Belgische mijnen. Overal dennengeuren, dennennaalden en dennenappels!
Bekijk de boswandelroute

7 - Struinen over het Schoonloérveld

9 km, Elp, Drenthe

Deze route gaat door bossen, heideterreinen en beekdalen. En met struinen wordt in dit geval ook écht struinen bedoeld! In het gebied mag je overal vrij rondlopen. Je kunt de aanwijzingen in de routebeschrijving gebruiken of een gps-apparaat meenemen zodat je de bezienswaardigheden niet mist.
Bekijk de boswandelroute

8 - Noord-Hollands Duinreservaat

8 km, Bergen aan Zee, Noord-Holland

Het kan je niet ontgaan; naarmate je tijdens deze wandeling verder landinwaarts komt, neemt de begroeiing toe. Dit heeft te maken met de invloed van de zilte zeewind en het kalkgehalte van de bodem. Vooral het tweede deel van de route wandel je door een gebied dat rijk is aan berken, eiken, meidoorns, beuken en kamperfoelie en waar je oog in oog kunt komen te staan met Schotste hooglanders, exmoorpony's en konikpaarden.
Bekijk de boswandelroute

Dit vind je misschien ook interessant:

Fietsroutes door het bos
De mooiste bossen in Nederland
Plan je eigen route met de fietsknooppuntenplanner

Speciaal voor jou geselecteerd