12 gratis wandelroutes

Kampioen februari 2015

Wat is lekkerder dan een frisse neus, tintelende wangen en een flinke hap frisse lucht? Bijna niks. Hoog tijd dus voor een flinke wandeling! Júist als het koud is. Wij selecteerden 12 wandelroutes, verspreid door heel Nederland. Wandel ze!

1) Winters Leenderbos, Leende

Noord-Brabant

Afstand 9,5 km. of 13 km.
Bos, heide, meren/ plassen
In het Leenderbos liggen van die heerlijk slingerende onverharde paadjes. En net als je door de naaldbomen genoeg bos hebt gezien, kom je op een open stuk heide met kleine vennetjes. Tip: deze wandeling is extra mooi als alles bedekt is door een wit laagje rijp.
Naar de route

2) Aangename eenzaamheid, Stellendam

Zuid-Holland

Afstand 13 km.
Duin/strand, bos, weide/akkerland
Waterdichte schoenen zijn een must als je gaat wandelen in natuurgebied De Kwade Hoek. Je loopt hier buitendijks waardoor het zoute zeewater bij springvloed of een westerstorm flinke stukken land overspoelt. Prima omstandigheden voor een mooie variatie aan flora en fauna, maar droge voeten houden lukt niet altijd.
Naar de route

3) Berijpt Buurserzand, Haaksbergen

Overijssel

Afstand 9 km.
Bos, rivieren/beekdalen, heide, meren/plassen
Zoek je afwisseling? Dan is het Buurserzand een prima plek voor je. Heide, bos en akkerland wisselen elkaar in snel tempo af op deze route. ’s Winters is het hier meestal een stuk rustiger dan ’s zomers, terwijl het landschap minstens net zo mooi is.
Naar de route

4) (IJs)vogels in Arcen

Zuid-Limburg

Afstand 11 km.
Bos, rivieren/beekdalen
Wie mazzel heeft ziet ze hier vliegen: ijsvogels. Je ziet de kleine blauwe vogeltjes het best als ze stil zitten, bijvoorbeeld op een laaghangende tak boven het water. Maar ook zonder deze dieren is er genoeg te zien. Zo begint en eindigt de route bij de Kasteeltuin van Arcen.
Naar de route

5) Dwalen op het Dwingelderveld

Drenthe

Afstand 9,5 km.
Bos, heide, meren/plassen
Het Nationaal Park Dwingelderveld is één van de grootste natuurterreinen van Nederland. Tegenwoordig is het beroemd, vroeger was het berucht vanwege de arme grond waarop eigenlijk alleen heide goed groeit. Kleine schapen knabbelen aan alles wat groeit en zo voorkomen ze dat de open vlaktes dichtgroeien.
Naar de route

6) Natte voeten in Nationaal Park Lauwersmeer

Groningen

Afstand 8 km.
Bos, meren/plassen
Vogelfans hoeven we niks te vertellen over Nationaal Park Lauwersmeer. Er broeden hier ruim honderd vogelsoorten, een indrukwekkend aantal. Maar minstens zo bijzonder is het grote aantal brandganzen dat ’s winters de slikkige graslanden van Groningen opzoekt. Laarzen of hoge waterdichte schoenen zijn dan ook geen overbodige luxe.
Naar de route

7) Over Schoklands akkers

Flevoland

Afstand 11 km.
Bos, weide/akkerland
Wie weet dat Schokland vroeger een eiland was waar de bevolking vocht tegen het water kijkt met heel andere ogen om zich heen. De zee leek te winnen toen het laatste stukje land in 1859 ontruimd werd. Maar in 1942 werd Schokland ineens onderdeel van de Noordoostpolder.  Tegenwoordig is dit gebied zelfs Unesco werelderfgoed.
Naar de route

8) De wilde duinen van Zuid-Kennemerland

Noord-Holland

Afstand 9,5 km.
Duin/strand, bos
Plekken waar de natuur volledig vrij haar gang kan gaan zijn behoorlijk zeldzaam in Nederland. Maar dit lichtglooiende duingebied van Zuid-Kennemerland komt in de buurt. Tip: ga wandelen op een doordeweekse dag en de kans dat je een damhert treft is vele malen groter dan in het weekend. 
Naar de route

9) Lopen door het Leersumse Veld

Utrecht

Afstand 6 km.
Bos, heide, meren/plassen
Neem wat te eten en te drinken (warme choco in een thermosfles!) mee en geniet. Even uitrusten op één van de bankjes onderweg met uitzicht op de Leersumse Plassen en je bent meteen onthaast.
Naar de route

10) Uitwaaien op Walcheren

Zeeland

Afstand 10 km.
Duin/strand, bos
Écht uitwaaien doe je hier. Met wind tegen over het strand banjeren. Schelpen zoeken en dan weer door. Er wachten nog polderpaadjes en een klein stukje door het bos. Dit kleine stukje natuur biedt meer variatie dan menig natuurgebied.
Naar de route

11) Landgoed Mariënwaerdt en het Lage Veld

Gelderland

Afstand 13 km.
Bos, rivieren/beekdalen, polder, weide/akkerland
In het voorjaar is het hier prachtig, maar ook erg druk. Kom eens kijken in de winter en verbaas over het vrije uitzicht dat ontstaat doordat de bomen zonder blad zijn. Bijkomen van de koude wind op de polderwegen en de dijk kan prima in de brasserie of het pannenkoekenhuis van landgoed Mariënwaerdt.
Naar de route

12) Buitengewoon Beetsterzwaag

Friesland

Afstand 9 km.
Bos
Landhuizen en landgoederen bepalen het uitzicht deze route. Statige huizen met uitgestrekte eiken-  en beukenlanen die het bos doorkruisen. Het bos in deze omgeving werd aangelegd voor de productie van hout. Tegenwoordig blijven zelfs dode bomen gewoon liggen om een zogenaamd ‘natuurlijk bos’ te creëren. 
Naar de route

Misschien ook interessant

Nog meer gratis wandelroutes
Wandeltips
Wandelvoorbereiding
Wandelwebshop