De mooiste wandeleilanden van Europa

De 9 populairste

Veel wandelaars hebben er last van. Nesofilie, oftewel eilandliefde. Soms wordt het zelfs eilandgekte, nesofolie. Begrijpelijk, want eilanden geven een alleen-op-de-wereld-gevoel, een gevoel van vrijheid en één zijn met de natuur. Wat wil je als wandelaar nog meer? Hoog tijd voor een selectie van negen mooie wandeleilanden in Europa.

1. Mallorca, Spanje

Eiland met veel gezichten

Het eiland Mallorca trekt acht miljoen toeristen per jaar. Daarvan verblijft meer dan 90% aan de stranden van de zuidkust. Voorbij die drukte ligt een stil achterland met onbewoonde bergen en onverwacht veel natuurschoon, vruchtbare valleien en vlaktes met sinaasappel- en olijfboomgaarden en kleine boerendopjes. Dit alles wordt verbonden door een uitgebreid netwerk gevarieerde en mooie paden. Hét wandelgebied op Mallorca is het Serra de Tramuntana gebergte in het noordoosten. De bergketen is negentig kilometer lang en reikt tot bijna 1.500 meter hoogte. 'Wandelhoofdstad' Port de Sóller is een goed uitgangspunt om de centrale Tramuntana te verkennen. Een greep uit de andere interessante wandelplekken: het schiereiland Formentor, het klooster Lluc en omgeving en het Serra de Llevant gebergte in het zuidoosten. De GR 221 is een langeafstandswandelroute dwars door de Tramuntana, die langs o.m. vijf berghutten voert die het hele jaar geopend zijn. De beste tijd om te wandelen op het subtropische, mediterrane Mallorca is het voorjaar of de herfst. In de zomer is het vaak te heet, tenzij je in de schaduw loopt, en in de winter is het koeler en regenachtiger en kan het soms sneeuwen op de hoogste delen.

Op wandelvakantie naar Mallorca?

Bekijk de aanbiedingen Mallorca van onze reisorganisaties.

2. Canarische eilanden, Spanje

Eeuwige lente

De Canarische Eilanden bestaan uit zeven eilanden: La Gomera, La Palma, El Hierro, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote. De eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko en de Sahara en hoort bij Spanje. Door het aangename subtropische klimaat is de archipel het hele jaar door een populaire vakantiebestemming. Uiteraard hebben de eilanden veel overeenkomsten, maar zijn ze ook alle zeven uniek in natuur, cultuur en historie. Met duizenden kilometers aan wandelpaden hebben ze de wandelaar veel te bieden. Je vindt er vulkaanlandschappen met diepe kraters, zoals de wereldberoemde Caldera de Taburiente, de zwarte lavavelden en roodzwarte ashellingen van de imposante Pico del Teide (hoogste berg van Spanje), de unieke nevelwouden van Parque Nacional de Garajonay, diepe kloven van de Mascakloof, steile kliffen en veel kleurrijke bloemen, planten, bomen en vogels.

Op wandelvakantie naar de Canarische eilanden?

Bekijk de aanbiedingen Canarische eilanden van onze reisdochter SNP Natuurreizen.

Je eigen wandelroutes lopen? In onze webwinkel vind je uitstekende wandelgidsen:

3. Madeira, Portugal

Het bloemeneiland

Ook vulkanisch en in de Atlantische Oceaan, maar iets noordelijker, ligt het eiland Madeira dat bij Portugal hoort. Dit eiland heeft grote hoogteverschillen, met als hoogste top de Pico Ruivo (1.862 m). Talrijke heuvelruggen en ravijnen lopen richting de kust. Het eiland is met name bekend om de bijzondere vegetatie; door de vele exotische bloemen die er groeien wordt Madeira ook wel het ‘bloemeneiland’ genoemd. Madeira is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht. Het heeft een subtropisch klimaat met zachte winters. Op Madeira kun je het jaar rond wandelen. Dichtstbijzijnde vasteland is Marokko, op 608 km afstand. Moederland Portugal ligt verder weg, op 1.000 km afstand. Karakteristiek voor het eiland zijn de irrigatiekanalen, levada’s geheten, met de naastliggende paden die veel door wandelaars worden gebruikt. Het eiland beschikt over een goed padennetwerk. De populairste routes zijn bovendien bewegwijzerd.

Op wandelvakantie naar Madeira?

Bekijk de aanbiedingen Madeira van onze reisorganisaties.

Je eigen wandelroutes lopen?

Bestel de Rother wandelgids Madeira.

4. Azoren, Portugal

Midden in de Atlantische Oceaan

De negen eilanden van de Azoren liggen op ruim 1.300 kilometer van Portugal, midden in de Atlantische Oceaan. Een beetje smokkelen dus om ze tot de Europese wandeleilanden te rekenen, maar dat zijn ze waard. Ook deze eilandengroep is ontstaan door vulkanische activiteit. Dat klinkt al goed. Het wordt nog beter. Op de Azoren vind je jungle, warmwaterbronnen, subtropisch woud met hoge boomvarens. En toch doen de landschappen soms denken aan Ierland en zijn er barokke Portugese stadjes. De westelijke eilanden, Flores en Corvo, zijn nog nauwelijks ontdekt door toeristen. Het landschappelijk diverse São Miguel is het bekendst als wandeleiland. Leuk pluspuntje van de Azoren: je kunt er walvissen spotten.

Op wandelvakantie naar de Azoren?

Bekijk de aanbiedingen Azoren van onze reisdochter SNP Natuurreizen.

Je eigen wandelroute lopen?

Bestel de Rother wandelgids Azoren.

5. Lofoten, Noorwegen

Boven de poolcirkel

De Lofoten liggen in Noord-Noorwegen, boven de poolcirkel. Bergen rijzen hier loodrecht op uit zee en langs de kust kleuren talrijke pittoreske vissersdorpjes de fjorden. Dit is met recht het ‘paradijs’ van het noorden waar in de zomer de zon niet ondergaat. Ervaar de ongerepte natuur en landschappelijke pracht van deze eilandengroep, die voor Noorse begrippen toeristisch is, maar als wandelaar merk je weinig van de ‘drukte’. Vlak land is hier schaars en dus zul je op veel plekken op en neer moeten tussen een amfitheater van scherpe rotspieken. De beloning is groot, want de uitzichten op zee en omliggende eilanden zijn grandioos en alleen te voet bereik je zandstrandjes en andere prachtplekjes waar je anders helemaal niet kunt komen.

Op wandelvakantie naar de Lofoten?

Bekijk de aanbiedingen Lofoten van onze reisdochter SNP Natuurreizen.

Je eigen wandelroutes lopen?

Bestel de Rother wandelgids Lofoten.

6. Waddeneilanden, Nederland

Dynamisch landschap

Ook Nederland kent eilanden die wandelparadijzen zijn. Niet zo veel als Spanje of Portugal, maar toch! Op onze eigen Waddeneilanden ervaar je stuk voor stuk dat aparte eilandgevoel. Ervaar de dynamiek van het door zee en wind gevormde landschap, dat continu verandert. Op de Waddeneilanden kun je op adem komen. Hoe klein ze ook zijn, er lijkt altijd ruimte. Ook de afwisseling in het landschap is enorm. Je loopt van de ene naar de andere beroemde vogelspotplek over breed strand, door kwelders, natte duinvalleien, door polders en langs of over het wad. Een paar landschappelijke hoogtepunten op de Waddeneilanden van zuid naar noord: de babyduinen van de Hors en het kweldergebied de Slufter op Texel; de Vliehorst, een zandvlakte met de allure van een woestijn, op Vlieland: de kwelders van de Boschplaat, een Europees natuurreservaat op Terschelling; de oude en hoge duinen van het Oerd op Ameland en Schiermonnikoog, dat in zijn geheel tot Nationaal Park is verklaard.

Zelf naar de Waddeneilanden?

Bekijk de aanbiedingen Wadden van onze reisorganisaties.

7. Corsica, Frankrijk

Ile de Beauté

Corsica geldt als één van de meest veelzijdige eilanden van de Middellandse Zee. Het is ook het meest bergachtige eiland van de Middellandse Zee. In het binnenland stuit je al snel op een woest hooggebergte met beboste valleien, steile kloven met onstuimige rivieren en grillige rotstoppen. Corsica telt tientallen pieken boven de 2.000 meter. De kust is duizend kilometer lang en ongerept. Zandstranden en rotsklippen wisselen elkaar af. Veel mooier kan het niet worden op een oppervlakte van slechts 75 kilometer op zijn breedst en 180 kilometer lang. Corsica beschikt over een uitgebreid netwerk van wandelpaden tot in de meest afgelegen hoeken. De bekendste wandelroute is de GR20, een pittige bergroute over de ‘continental divide’, de hoogste bergrug en waterscheiding die over de volle lengte van het eiland loopt.

Op (wandel)vakantie naar Corsica?

Bekijk de aanbiedingen Corsica van onze reisdochter SNP Natuurreizen.

Je eigen wandelroutes lopen?

Bestel de Rother wandelgids Corsica.

8. Sardinië, Italië

Desolaat en avontuurlijk

Minder bergachtig dan Corsica, maar net zo avontuurlijk is zuiderbuur Sardinië. Overwegend bestaat het landschap hier uit glooiende heuvels met daarnaast enkele hooggebergtes (die nergens boven de 2.000 meter uitkomen). Het hoogste gebergte is de centraal gelegen Monti del Gennargentu (tot 1.800 meter) met aansluitend in het oosten het desolate kalksteengebergte van de Supramonte. Op Sardinië tref je een sterk verweerd landschap aan, aangetast door de tijd en de wind. Zowel surrealistische rotsformaties van graniet als op andere plekken grillige kalkstenen, vol met spleten. De uitgestrekte kustlijn bestaat afwisselend uit spectaculaire rotskusten met zeegrotten, parelwitte strandjes, idyllische baaien, en dat alles omgeven door groenbeboste duinen of ruige bergen en kloven, en verstopte dorpjes. In vergelijking met veel andere eilanden in dit overzicht loopt Sardinië nog achter op het gebied van voorzieningen en (bewegwijzerde) wandelroutes. Er is hier minder sprake van een echte wandelcultuur, maar dat neemt niet weg dat je op Sardinië oneindig veel prachtige wandelingen kunt maken.

Op wandelvakantie naar Sardinië?

Bekijk de aanbiedingen Sardinië van onze reisdochter SNP Natuurreizen.

Je eigen wandelroutes lopen?

Bestel de Rother wandelgids Sardinië.

9. Kreta, Griekenland

Winterzon

Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Door de aangename temperaturen (veel zonuren) is het een ideale vakantiebestemming, niet alleen in de zomer maar ook als winterzonbestemming. Het zuiden van Kreta kent één van de mooiste kusten van Europa; witte zandstranden, marmeren kliffen, grotten en romantische dorpjes. Het zuidwesten van Kreta telt ongeveer vijftig kloven, waarvan de Samariakloof en Imbroskloof de meeste bekende zijn. Ze trekken dagelijks duizenden bezoekers. Avontuurlijke wandelingen zijn er te maken langs ruige kliffen, verborgen baaitjes en door het ruige binnenland van Kreta. Hier beleef je het echte Kreta: je ontdekt kleine kapelletjes, loopt langs olijfbomen en cipressen en wandelt door schilderachtige witte dorpjes, waar de tijd stil lijkt te staan. Hoge bergen vind je in het binnenland. Gebergtes als de ‘Witte Bergen’ met besneeuwde tweeduizenders. En het centraal gelegen Ida bergmassief, het hoogste gebergte van Kreta met de 2.454 meter hoge Psiloritis als hoogste bergtop. Van oudsher is er op Kreta een zeer uitgebreid padennetwerk; oude verbindingspaden tussen dorpen – Kalderimia geheten – en ezelspaden naar kapen, kloosters, bergalmen en door kloven. Veel van deze oude paden zijn in onbruik geraakt en vervallen, op enkele populaire trajecten na die in oude luister zijn hersteld. Daarnaast is nog een groot netwerk aan berg- en kustpaden. Een deel is gemarkeerd. Maar de kwaliteit is nog voor verbetering vatbaar.

Op (wandel)vakantie naar Kreta?

Bekijk de aanbiedingen Kreta van onze reisdochter SNP Natuurreizen.

Je eigen wandelroutes lopen?

Bestel de Rother wandelgids Kreta.