De 5 mooiste wandelroutes in Europa

Je wilt op wandelvakantie, maar weet niet waar te beginnen? De ANWB helpt je op weg met vijf mooie routetips voor een meerdaagse wandelvakantie in Europa.

1. Hermannshöhen, Teutoburgerwoud, Duitsland

Alleen al in Duitsland kun je je leven lang wandelen zonder je een moment te vervelen. In het land van de middelgebergtes, bossen en vakwerkhuizen kiezen we een route, die niet alleen tot de mooiste van het land behoort, maar die bovendien op een steenworp afstand van Nederland ligt. De Hermannshöhen volgt de smalle, langgerekte heuvelkammen van het Teutoburgerwoud, vlak over de grens bij Enschede. De wandelroute verbindt wild romantische beukenbossen, uitgestrekte weidelanden en bizarre rotsformaties van zandsteen, zoals de Externsteine (foto hieronder), en verrast om de haverklap met fraaie vergezichten. Langs het traject liggen ook mooie vakwerkstadjes, zoals Tecklenburg en spectaculaire bouwwerken, zoals het Hermannsdenkmal.

Hermann der Cherusker

De Hermannshöhen bestaat in feite uit twee wandelpaden, die naadloos op elkaar aansluiten: de Hermannsweg en de Eggeweg. Beide paden kunnen prat gaan op een lange traditie, want delen ervan waren al bij de oude Germanen in gebruik. De Hermannsweg is vernoemd naar Hermann der Cherusker, de Germaanse veldheer die in de Varusslag de Romeinen versloeg. De fraaie kamroute voert je vanuit het Münsterland over het Teutoburgerwoud naar het Sauerland en behoort terecht tot het illustere clubje van de ‘Top Trails of Germany’.

Begin- en eindpunt: Rheine en Marsberg.
Lengte: 220 km verdeeld over 11 tot 13 etappes.
Zwaarte: Middelzware tocht met etappes van 13 tot 26 km. De hoogteverschillen variëren van 40 tot 800 meter per dag.
Navigatie: De route is volledig gemarkeerd met een witte letter H op een zwarte achtergrond (Hermanssweg) of een wit kruis op een zwarte achtergrond (Eggeweg). Vertrouw nooit volledig op de markering, maar neem altijd ook een gedetailleerde wandelkaart ter ondersteuning mee voor zowel het overzicht of als een markering ontbreekt.
Ernaartoe: De afstand Utrecht – Rheine bedraagt 180 km.

Boek een kant-en-klare korte wandelvakantie bij onze reisdochter SNP Natuurreizen, waarbij je een deel van de Hermannsweg volgt door het Teutoburgerwoud.

Bekijk de wandelvakantie

2. Gendarmenpad, Zuid-Jutland, Denemarken

Iets verder weg, maar nog steeds op ‘slechts’ zo’n 600 kilometer vanaf Utrecht, ligt één van de mooiste wandelroutes van Denemarken: het Gendarmenpad. Deze wandelroute volgt het schilderachtige landschap langs de kust van de Flensburg Fjord. Het 74 kilometer lange pad verbindt Padborg aan de Deens-Duitse grens met Høruphav op het eiland Als. De wandelroute, onderscheiden met het label ‘Leading Quality Trail – Best of Europe’, volgt de noordoever een lange zee-inham, die in de laatste IJstijd werd uitgegraven door het ijs. Het resultaat is een golvend heuvellandschap met een zeer afwisselende, soms verrassend steile kustlijn.

Tegen smokkelaars

Het Gendarmenpad (Gendarmenstien in het Deens) is vernoemd naar de gendarmen (grenswachten) die in het begin van de vorige eeuw langs de Duits-Deense grens patrouilleerden om o.a. smokkel tegen te gaan. Het was van 1920 – 1958 in gebruik en iedere grenswacht had zijn eigen stukje kustlijn. Door hun heen en weer patrouilleren ontstond een smal kustpad. In de jaren tachtig werden deze paden opnieuw ontdekt en verbonden tot een van de mooiste wandelroutes van het land. In vier etappes leidt hij je door bossen, langs vogelbroedgebieden, kleine vissersdorpen, over akkers en langs prachtige voorbeelden van Deens en Duitse architectuur.

Start en eindpunt: van Skovby naar Padborg.
Totale lengte: 84 kilometer.
Zwaarte: Het pad voert door licht golvend terrein met geringe hoogteverschillen. Zelfs op de laatste etappe naar Padborg – op de officiële website zowaar als ‘bergetappe’ beschreven – komen de hoogste heuvels amper boven de 40 meter uit. De Gendarmstien voert voornamelijk over fraaie, goed onderhouden (bos)paden, soms direct over het strand. Korte stukken over strandkeien zijn iets lastiger.
Navigatie: De route is uitstekend gemarkeerd met het karakteristieke logo: een blauwe gendarme op witte achtergrond. Neem altijd ook een gedetailleerde wandelkaart ter ondersteuning mee.
Ernaartoe: De afstand Utrecht – Sønderborg bedraagt 635 km.

Boek een kant-en-klare wandelvakantie incl. bagagevervoer over het Gendarmenpad bij ANWB reisdochter SNP Natuurreizen.

Bekijk de wandelvakantie

3. Pembrokeshire Coastpath, Wales, Groot-Brittannië

Het Pembrokeshire Coastpath (PC), nóg een kustpad, voert je bijna driehonderd kilometer lang door het uiterste zuidwesten van Wales. Het is één van de zestien National Trails, die het neusje van de zalm vormen van de lange-afstand-wandelroutes in Engeland en Wales. De routes zijn volledig gemarkeerd en te herkennen aan het embleem van een eikel. De PC voert langs steile rotskliffen (wees voorzichtig!), kleine strandjes en schilderachtige vissersdorpjes. Meestal loop je rakelings bovenlangs de kustkliffen en regelmatig daalt het pad steil af naar kleine baaien met zand- of kiezelstanden, om daar even snel weer uit te klimmen.

Rijk aan natuur

Naast adembenemende uitzichten over de Atlantische Ocean kunnen ook natuurliefhebbers hun ogen hier de kost geven. De flora langs de kust is van internationale allure, en dat geldt ook voor de vele broedkolonies van zeevogels. Ook zeehonden hebben in Pembrokeshire hun kraamkamers en met wat geluk zie je dolfijnen zwemmen voor de kust. Het landschap van Pembrokeshire is een uniek en veelzijdig. Letterlijk ten grondslag hieraan ligt de bodem, die uit veel verschillende soorten gesteentelagen bestaat (waaronder de oudste van Groot-Brittannië), die in de kustkliffen allemaal aan de oppervlakte komen en elke etappe een ander karakter geven.

Begin- en eindpunt: St. Dogmaels naar Amroth of andersom.
Totale lengte: 298 kilometer.
Zwaarte: Iedereen in fysiek goede conditie kan de route lopen. Hoewel hij meestal tamelijk vlak is, moet je ook rekening houden met steile hellingen en hekjes waar je overheen moet stappen. Over het algemeen is het risico op vallen van een klif klein, maar er zijn sommige stukken die, zeker bij harde wind, spannend kunnen zijn. Bordjes ‘kliffs kill‘ tref je niet voor niets overal langs de route.
Navigeren: de route is goed en volledig gemarkeerd in twee richtingen. De route wijst zich meestal eenvoudig en duidelijk uit. Maar ga nooit op pad zonder ook een gedetailleerde wandelkaart ter ondersteuning.
Ernaartoe: de afstand Utrecht - Saint Dogmaels bedraagt 894 kilometer.

Boek een 8-daagse wandelvakantie over één van de mooiste delen van het Pembrokeshire Coastpath (incl. bagagevervoer) bij ANWB reisdochter SNP Natuurreizen.

Bekijk de wandelvakantie

4. Sentier de Douaniers (GR34), Bretagne, Frankrijk

Ook de kust van Bretagne mag er zijn. Het douanierspad dat hier loopt, het Sentier de Douaniers, is één van de bekendste lange afstandpaden van Frankrijk. De route is onderdeel van de maar liefst 2.000 kilometer lange GR34. Het deel langs de hele kust van Bretagne staat bekend als Sentier de Douanier. Tot halverwege de 20e eeuw werd het pad namelijk door douaniers gebruikt tijdens hun patrouilles om smokkelwaar te onderscheppen en het plunderen van scheepswrakken te voorkomen.

Roze Granietkust

Afhankelijk van het getij loop je langs de waterlijn, of hogerop landinwaarts. Langs de rivierinhammen van de Trieux en Jaudy slingert het pad hoog bovenlangs op de oevers. Leuke havenstadjes onderweg zijn Paimpol, Port Blanc, Ploumanac’h en Perros Guirec. Het deel tussen Paimpol en Lannion staat bekend als de Roze Granietkust. Hier vind je spectaculaire rotsen met een roze tint. Bij Ploumanac’h is de roze granietkust op haar mooist. De bizar gevormde rotsen hebben namen als ‘de stapel pannenkoeken’, ‘de champignon’ en ‘de heks’.

Begin- en eindpunt: De GR 34 loopt van Vitré naar Saint Nazaire. Het traject langs de kust loopt van Mont Saint-Michel naar Morbihan en wordt ook Sentier des Douaniers genoemd.
Lengte: 2.000 kilometer.
Zwaarte: lichte wandeltocht over halfverharde paadjes met bijna constant uitzicht op de zee. Hoogteverschillen zijn maximaal 250 meter. De route voert vaker lángs dan dóór plaatsjes, soms is het nodig eten en drinken voor de hele dag mee te nemen.
Navigatie: De route is standaard bewegwijzerd als GR: rood-wit markering in twee richtingen. Af en toe ontbreekt een bordje maar als je steeds de zee rechts en zo dichtbij mogelijk houdt, en het land links, komt het altijd goed. Ga niet op pad zonder gedetailleerde wandelkaart ter ondersteuning. Er bestaan ook verschillende topogidsen van de GR34 met gedetailleerde routekaartjes.
Ernaartoe: De afstand Utrecht – Paimpol bedraagt 911 kilometer.

Boek een 8-daagse wandelvakantie over het Douanepad langs de Roze Granietkust in Bretagne bij ANWB reisdochter SNP Natuurreizen.

Bekijk de wandelvakantie

5. Laugavegur, IJsland

Voor wie echt iets avontuurlijks zoekt in één van de meest spectaculaire landschappen van Europa tippen we de Laugavegur wandelroute in IJsland, letterlijk vertaald ‘Weg naar de warme bronnen’. Sinds de opening in 1978 groeide deze wandelroute al snel uit tot de populairste van IJsland. Inmiddels trekt de route jaarlijks 6.000 tot 8.000 wandelaars uit de hele wereld. Vaak wordt de Laugavegur in één adem genoemd met andere wereldberoemde klassiekers, zoals de Inca Trail in Peru of de Milford Track in Nieuw-Zeeland.

Lord of the rings landschap

Dit grote succes dankt de route vooral aan de immense landschappelijke variatie. In amper vier dagen tijd maak je kennis met de meest uiteenlopende aspecten van het eiland: je snuift de geur van de heerlijke berkenbossen in Þórsmörk op, blikt in de bodemloze diepten van de canyon Markarfljótsgljúfur, ontdekt de geweldige gletsjers van Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull en doorkruist pikzwarte woestijnen en sombere lavavelden. En altijd weer zijn er die grillig gevormde bergen, die zo als decor voor de film ‘In de ban van de ring’ zouden kunnen dienen. En als apotheose heb je de ryolietbergen met hun schitterende kleuren, geheimzinnige kloven, solfataren en warme bronnen, die ieder jaar massa’s bezoekers naar Landmannalaugar lokken. Het succes heeft helaas ook een keerzijde: omwille van de grote impact op de fragiele natuur wordt de roep naar restricties steeds luider. Wordt de Laugavegur op een dag het slachtoffer van zijn eigen succes?

Begin- en eindpunt: van de vallei van Þórsmörk in het zuiden naar de populaire oase Landmannalaugar in het noorden.
Totale lengte: 55 kilometer. De meeste wandelaars doen er vier dagen over. De tocht is alleen geschikt voor ervaren wandelaars met een goede conditie. Je loopt door wild gebied (niemandslanden) met slechts enkele hutten als enige steunpunten onderweg.
Zwaarte: Middelzwaar tot zwaar. De eerste etappes zijn middelzwaar. Tussen Álftavatn en Landmannalaugar moet een ruige bergpas worden overwonnen (500 meter klimmen en dalen), waarbij vooral uitgestrekte sneeuwvelden het lopen kunnen bemoeilijken. Ook het oversteken van rivieren vormen technisch gezien de grootste uitdaging. Alleen over de grote gletsjerrivieren liggen loopbruggen.
Navigatie: de route is gemarkeerd met paaltjes. Toch zijn een goede kaart en kompas/GPS onontbeerlijk. Bij mist en/of wanneer er nog veel sneeuw ligt kan de oriëntatie op de hoogten rond Hrafntinnusker problematisch zijn. Uiteraard moet je ook kennis hebben van het gebruik van kaart en kompas.
Beste periode: half juni - begin september. Alleen in deze periode is Landmannalaugar per bus bereikbaar. Daarbuiten heerst Koning Winter.
Ernaartoe: vliegen, daarna met de bus.

Boek de spectaculaire rugzaktrektocht Laugavegur bij ANWB reisdochter SNP Natuurreizen.

Bekijk de wandelvakantie

Dit vind je misschien ook interessant:

De top 6 wandelgebieden in Europa
Wandelen in het Teutoburgerwoud