De leukste apps om te gebruiken in de natuur

Trek je graag de natuur in om te wandelen of te sporten? Er zijn diverse apps te downloaden die een dagje in de natuur nog leuker maken. Download een app om meer te leren over vogels in Nederland. Kies een leuke fiets- of wandelroute of installeer een bewegingsapp die je helpt bij het halen van jouw dagelijkse portie beweging. Bekijk hieronder onze selectie van de leukste apps om te gebruiken in de natuur.

Onze selectie apps die je meer leren over de natuur

1. Vogels in Nederland

Deze applicatie geeft je veel informatie over de meest voorkomende vogelsoorten in Nederland. Zo heb je een handig overzicht met alle gegevens per geselecteerde vogel. In de app kun je notities maken over de vogels, waar je deze hebt gezien en dit delen met andere gebruikers van de app. Verder kun je vogelgeluiden beluisteren en doorklikken naar links met meer informatie. De app is helaas alleen beschikbaar voor iOS (Apple).
Lees meer en download de app

2. Tochten in de 10 landschappen in Nederland

Met de app 'Natuur in Nederland' kun je de Nederlandse natuur van dichtbij zien, horen, ruiken en beleven. De app is deel van het boek Natuur in Nederland van auteur Frank Berendse waarin hij de lezer in warme, begrijpelijke bewoordingen meevoert door de natuur in de tien landschappen van Nederland. Van de Drentse hoogvenen tot de duinen, van de Gelderse beekdalen tot de polders en van het rivierenland tot de Limburgse heuvels. Maar ook komen steden aanbod. Download een wandeling of fietstocht, rijd naar het startpunt en begin jouw reis door de mooiste landschappen van Nederland. Elke tocht is bereikbaar met de trein of bus.
Lees meer en download de app

3. Klimaatpad

Met de Klimaatpad app krijg je meer inzicht in de invloeden van het klimaat op de natuur. Met dit pad wordt met een aantal klimaatpunten aangetoond welke invloed de klimaatverandering heeft op de natuur. De app heeft diverse onderdelen waar je op kunt klikken. Als je klikt op 'Kaart' krijg je een overzicht met alle klimaatpunten. Je ontvangt tijdens het wandelen een signaal als je een klimaatpunt nadert. Bij dit klimaatpunt ontvang je meer informatie over hoe het klimaat van invloed is of was op de natuur bij het betreffende punt.
Lees meer en download de app

4. Dierenzoeker app van Naturalis, Het Klokhuis en EIS kenniscentrum insecten

Zie je een dier in je tuin, maar weet je niet wat het is? In de dierenzoeker app vind je informatie over maar liefst 400 huis-, tuin- en keukendieren. Antwoord vragen over het uiterlijk, de kleur, het gedrag of hoeveel poten het dier heeft en je vindt jouw antwoord.
Meer over de dierenzoeker app

Onze selectie wandelroutes apps

Een telefoon meenemen tijdens een wandeling is niet alleen veilig, maar ook erg leuk.
Er bestaan verschillende apps die wandelroutes verschaffen en die dus erg gemakkelijk zijn om mee te nemen tijdens het wandelen. Met sommige apps is het zelfs mogelijk om een route offline te gebruiken.

1. Volg de Natuurroutes van Natuurmonumenten

Ontdek de natuurgebieden van Nederland. De app biedt een ruime keuze van bijna 300 wandel- fiets en kanoroutes door heel Nederland. Pluspunten van deze app zijn dat hij erg gemakkelijk is in gebruik. In de app vind je informatie van de boswachters over de route en de omgeving.
Lees meer en download de app

2. Ontdek stad en natuur met de Beleefroutes

In deze app vind je twintig wandelroutes met allemaal belevenissen onderweg. Er zijn Gidsroutes, Verhalenroutes, Quizroutes en Kinderroutes. De routes zijn opgezet als beleefroutes: onderweg krijg je signalen als er bijzondere dingen zijn. Denk aan allerlei leuke weetjes, anekdotes, informatie, een quiz of een spelletje. Het zijn leuke wandelingen om met het gezin te maken.
Lees meer en download de app

3. Wandelen over klompenpaden

Wandelen over klompenpaden is een echte aanrader. Je wandelt namelijk over boerenland en landgoederen op de mooiste plekken in Utrecht en Gelderland. Geniet van de rust en ontdek met deze app de verhalen van de streek via filmpjes, geluidsfragmenten en historische documenten. De wandelingen zijn tussen de 5 en 15 kilometer.
Lees meer en download de app

4. Gratis fiets- en wandelroutes met de ANWB Eropuit app

Als je van veel keuze houdt dan zit je goed met deze app. Met deze app heb je in één klap de fietsknooppuntenplanner, +200 en 160+ kant-en-klare fiets- en wandelroutes in je broekzak. De routes liggen verspreid door het land en met de knooppuntenplanner kun je eenvoudig zelf een fietsroute maken. Navigeer via de app naar het beginpunt en fiets of wandel de route. In de app zie je precies waar je bent. Al onze routes worden één keer per jaar gecontroleerd door onze routecontroleurs.
Lees meer en download de app.

5. Leer meer over water met de Vitens Wandelapp

Ben je nieuwsgierig naar waar het water uit je kraan vandaan komt? Met de Vitens Wandelapp wandel je door natuurgebieden waar ons kraanwater vandaan komt. Deze gebieden hebben elk wat anders te bieden: van veenlandschappen, stadsparken tot zandduinen.
Lees meer en download de app

Onze selectie apps voor je dagelijkse beweging

Voor een gezonde leefstijl is voldoende bewegen even belangrijk als gezond eten. Om het bewegen nog leuker te maken en bij te houden wat je doet zijn er handige apps. Wij zetten apps in de spotlight waarmee je jouw dagelijkse beweging bij kunt houden.

1. Ommetje-app van de Hersenstichting

Wandelen leuker maken? Elke dag wandelen is belangrijk voor je lichaam maar ook voor je mentale gesteldheid. Met deze app kun je alle wandelingen registreren en meer inzicht krijgen in je dagelijkse beweging. Of start een wandelcompetitie met vrienden, familie of collega's. Haal medailles en wordt uitgedaagd om hoger op de ranglijst te komen. Ook leuk: na elke wandeling geeft neuropsycholoog Erik Scherder een interessant hersenfeitje.
Meer over de Ommetje-app

2. Human app

De Human app helpt je elke dag 30 minuten of meer te bewegen. De app registreert wandelen, hardlopen, fietsen en andere activiteiten van een minuut of meer automatisch. Start een club met jouw vrienden, familie, sportmaatjes of collega's. Vergelijk je activiteiten en motiveer elkaar. Je hoeft alleen je mobiel bij je te hebben, de rest gaat vanzelf. Als je meer dan 30 minuten op een dag beweegt, krijg je een beloning van de app.
Lees meer en download de app

3. Runtastic Pedometer

Runtastic Pedometer registreert elke stap die je neemt en geeft je een seintje wanneer je de aanbevolen 10.000 stappen per dag hebt bereikt. De app kun je rustig op de achtergrond laten draaien. Aan het eind van de dag kun je zien hoeveel je hebt gelopen. Runtastic maakt ook een schatting van de afstand die je hebt afgelegd. Heb je grote voeten of juist kleine benen? Dan kun je in de instellingen de lengte van de stappen instellen.
Lees meer en download de app

4. RunKeeper

Met RunKeeper houdt je je hardlooptijden bij en de afstand, snelheid en verbruikte calorieën opslaan. Ook kun je de looproute op de kaart weergeven. De app maakt gebruik van de GPS functie in je smartphone om deze gegevens te verzamelen. Met de RunKeeper app kun je ook muziek draaien tijdens het sporten of bepaalde trainingsschema’s volgen. 
Lees meer en download de app

Handig: de ANWB webwinkel

In de webwinkel kan je terecht voor onder andere goede wandelschoenen, wandelsokken en voetverzorging. Ook vind je in de webwinkel elektronica voor je wandel- of fietstocht zoals navigatie-apparatuur en stappentellers.

Misschien vind je dit ook interessant:

Voorkom en behandel je blaren
Voorzorgsmaatregelen voor lange wandeltocht
De mooiste natuurgebieden in Nederland

Speciaal voor jou geselecteerd