Wandelschoenen vervangen

Wie denkt dat zijn geliefde wandelschoenen het eeuwige leven hebben, komt bedrogen uit. Zelfs de beste schoenen zijn op een gegeven moment versleten. Soms is dat makkelijk te zien en te voelen, maar er is ook onzichtbare slijtage. In dit artikel leggen we je uit wanneer schoenen aan vervanging toe zijn.

Als wandelaar ken je je wandelschoenen van haver tot gort. Je maakt ze schoon, poetst ze en in het geval van leder vet je ze in. Bij dit schoonmaken kan je al snel zien of je schoenen versleten zijn. Waar let je op?

De profielzool van wandelschoenen

Deze is het meest aan slijtage onderhevig. Kijk of de profieldiepte nog in orde is. Controleer op scheurtjes en afgebroken stukjes profiel. Als de zool onregelmatig is afgesleten, loop je waarschijnlijk niet goed of heb je de verkeerde schoenen. Laat je schoenen eens zien bij een goede schoenenwinkel of bij een podoloog. Misschien heb je andere schoenen nodig of een speciaal inlegzooltje. Is je zool gelijkmatig afgesleten en is de rest van de schoen nog in orde: vervang dan – indien mogelijk - de zool.

De stootrand

Een goede wandelschoen heeft een stootrand. Als deze gescheurd is of los gaat zitten is hij aan vervanging toe. Een schoenmaker kan hier vaak nog mee uit de voeten. Maar.... deze rand beschermt ook het achterliggende dempingmateriaal van de schoen. Als de rand kapot is en het dempingsmateriaal vochtig, is dit vaak het einde van je schoenen.

Lederen buitenwerk wandelschoenen

Veel wandelschoenen zijn nog steeds van leer gemaakt. Mits goed onderhouden gaat leer heel lang mee. Maar uitgedroogd leer gaat barsten en scheuren en dan ben je te laat: nieuwe schoenen.

Kunststof buitenwerk

Steeds vaker worden schoenen gemaakt van hoogwaardige kunststoffen (Cordura bijvoorbeeld, een zeer stevige nylonsoort), vaak in combinatie met leer. Deze kunststoffen zijn sterk, maar ook hier kunnen sneetjes in komen. Repareren is vaak duur.

Binnenwerk

Vooral bij de hiel en bij de neus slijt het binnenwerk. Een scheur of slijtplek in de voering kun je zien door de schoenen ver open te halen. De hiel repareren kan de levensduur tijdelijk verlengen, maar meestal ben je dan toch toe aan een nieuw paar.

Oogjes

Veters lopen door oogjes. Trek of stoot je een oogje uit een lederen wandelschoen, dan is dit te repareren. Gebeurt dit echter te vaak of trek je hem uit verdroogd leer, dan is het tijd voor nieuwe schoenen.

Onzichtbare slijtage

Binnen in een schoen zit dempingsmateriaal om schokken bij het lopen op te vangen. Dit kan verslijten, maar dat zie je niet. Ook worden veel schoenen verkocht met een ademend en waterdicht membraan. Dit membraan kan door slijtage lek raken, maar het kan ook verstopt raken.

Demping

Tussen de zool en de – uitneembare – binnenzool zit het dempingsmateriaal van de schoen. Wanneer is dat versleten? Vaak voel je het tijdens het lopen. De schoen voelt of extreem hard of juist extreem week (sponzig). Loop niet te lang door met versleten demping want dat vinden botten, gewrichten en spieren niet lekker. Rugpijn na het lopen? Laat de demping door een vakman beoordelen.

Ademend waterdicht: lek

Zouden je schoenen waterdicht moeten zijn en zijn ze zo lek als een mandje? Dan is waarschijnlijk je ademende en waterdichte membraan kapot. Repareren buiten de garantietermijn is duur en dus ben je toe aan nieuwe schoenen.

Ademend waterdicht: zweetvoeten

Wel waterdicht maar steeds meer last van zweetvoeten? Dan kan! Door gebruik raken de poriën in het ademende membraan vervuild. Spoelen met water kan helpen. Helpt het niet: tijd voor nieuwe schoenen.

Direct een paar wandelschoenen uitzoeken?

Dit vind je misschien ook interessant

Test lage wandelschoenen
Welke soort wandelschoen kies je?
Alles over wandelsokken