Soorten wandelschoenen

Voor wandelen heb je niet veel nodig, maar een goed paar wandelschoenen is onmisbaar. Alleen, wat voor schoenen kies je uit dat enorme aanbod? Voor wandelen in Nederland is een lichte wandelschoen meestal voldoende. Ga je de bergen in, dan is een zwaarder model beter. Welke types schoenen zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?

De meeste fabrikanten en winkels verdelen wandelschoenen in vier categorieën: A tot en met D, waarbij A de lichtste modellen zijn en D de zwaarste. De prijzen variëren van € 60,- voor een eenvoudige A-schoen tot € 250,- voor een robuuste C-schoen. De indeling in categorieën helpt je bij de keuze van een geschikt paar schoenen. Voor een wandeling door de Hollandse duinen heb je tenslotte andere schoenen nodig dan voor een langeafstandswandeling door de Pyreneeën. Een beschrijving per categorie.

A - Lichte wandelschoenen

Schoenen uit de A-categorie zijn de eenvoudigste soort en zeer geschikt voor vrijwel elke wandeling in Nederland. Ze zijn licht en soepel en bedoeld voor gemakkelijke, lichte wandelingen in het bos en over de weg. A-schoenen zijn ook geschikt voor licht glooiend terrein. De zool van dit type schoen is vaak iets beter geschikt voor asfalt dan schoenen uit andere categorieën, waardoor ze hierop minder snel slijten.

B - Trekking- of bergwandelschoenen

Wandelschoenen uit de B-categorie zijn zeer populair en maken in de meeste buitensportzaken dan ook het grootste deel van het aanbod uit. De soepelheid is vergelijkbaar met die van A-schoenen, maar ze zijn van een iets zwaardere kwaliteit. Ze zijn steviger en geven daardoor meer steun bij het lopen in de bergen. De meeste schoenen in deze klasse zijn ook waterbestendig en ademend.

C - Zware trekkingschoenen

Ga je regelmatig van het gebaande pad af of wil je wat extra steun aan je enkels, dan zijn schoenen uit de C-categorie een goede keus. Deze schoenen zijn vooral geschikt voor wat ruiger terrein. Het stuggere leer en de (extra) stiksels zorgen voor steun aan de enkels, de stijvere zool geeft meer grip. Sommige C-schoenen kun je gebruiken met stijgijzers, maar wil je echt aan het zware werk beginnen, kies dan voor schoenen die daar oorspronkelijk voor bedoeld zijn: die uit klasse D.

D - Stijgijzervaste alpine schoenen

Schoenen uit de D-categorie zijn voor de echte klimmer. Ze hebben een zeer stijve zool, wat nodig is om stijgijzers te kunnen bevestigen. Ook het leer van deze schoenen is zeer stijf en stug. Dit geeft een optimale steun bij het klimwerk. Door die stugheid is het comfort van deze schoenen aanzienlijk minder dan van andere schoentypes. Ook slijten de zolen veel sneller op een wegdek. Een aanlooproute loop je dus beter op A- of B-schoenen.

Wandelschoenen voor kinderen

Ook voor kinderen is het belangrijk dat ze goede schoenen dragen. De meeste kinderschoenen hebben een sterke profielzool die makkelijk te buigen is. Daardoor zijn ze voor allerlei activiteiten te gebruiken.

Canvas tropenschoenen

Voor de tropen zijn leren schoenen niet geschikt. Ze zijn te warm en gaan in een vochtig klimaat snel schimmelen en rotten. Daarom zijn schoenen van bijvoorbeeld canvas een betere keus. Het canvas is dun, neemt weinig water op en droogt daardoor vrij snel. Nadeel is dat zulke schoenen minder steun bieden aan de enkels.

Wandelsandalen

Wandelsandalen hebben een stevige profielzool, met daarop een aantal bandjes die je met klittenband kunt vastzetten. Ze zijn minder geschikt voor langere wandelingen, bieden geen steun aan de enkels en beschermen niet tegen stenen en takken.

Wandelschoenen kopen

In onze webwinkel vind je goede wandelschoenen en wandelsokken voor een prettige prijs. Zowel voor dames als heren. 

Wandelschoenen  Wandelsokken

Misschien vind je dit ook interessant

Wandelsokken
Zó kies je de ideale wandelschoen
Wandelvoorbereiding
Wandeltips