Wat is een wandel-gps?

De gps-ontvanger is een handig apparaatje voor het vinden van de weg. Het weet altijd waar je bent, hoe snel je je verplaatst en in welke richting je moet lopen. Een wandel-gps is een ontvanger van signalen van satellieten en kan met behulp van die signalen de positie bepalen. Dit kan zowel tweedimensionaal (waar ben ik op de kaart?) als driedimensionaal (hoe hoog sta ik?).

Een wandel-gps kan allerlei routepunten (waypoints) in zijn geheugen opslaan en je van en naar deze routepunten brengen door middel van een eenvoudige pijl die je moet volgen. Daarnaast heeft een gps vaak veel extra's: hij rekent ook de richtingshoek uit naar het volgende waypoint (bijvoorbeeld een berghut, een kampeerplek of bergtop). Ook bepaalt hij de snelheid waarmee je de hut of de top nadert en kan nagaan hoe ver je in (kilo-)meters en in tijd van bijvoorbeeld de kampeerplek verwijderd bent.

Heb ik dan geen kaart en kompas meer nodig?

Gps-ontvangers hebben een paar nadelen. Ze kunnen stuk gaan en de batterijen kunnen leegraken. Als de kaart in de gps de enige kaart is die je bij je hebt, dan heb je in zo’n geval opeens niets meer. Niet fijn wanneer je in onbekend gebied bent. Daarnaast is het schermpje van een gps-ontvanger vrij klein waardoor je nauwelijks overzicht hebt als je je route wilt wijzigen. Gebruik daarom je gps altijd als hulpmiddel naast kaart en kompas en niet als alternatief. 

Drie satellieten

Een wandel-gps heeft één belangrijke voorwaarde, en dat is dat de gps-ontvanger vrij uitzicht heeft op ten minste drie satellieten. De ontvanger moet de hemel dus goed kunnen 'zien'. Door steen, hout en dicht bladerdek heeft een wandel-gps geen ontvangst. Door glas, tentdoek en dergelijke is dit echter wel mogelijk. Geen ontvangst in de berghut of in je sneeuwhol en problemen met navigatie zijn te dus verwachten in kloven en couloirs en in een dicht bos, zeker als het bladerdek nat is.

Waypoints, coördinaten en routes

De wandel-gps legt punten vast door middel van coördinaten. Zo'n punt wordt een waypoint genoemd. Een waypoint kun je vanaf een (digitale) kaart handmatig (of via je pc) in de wandel-gps invoeren, maar je kunt ook in het veld waypoints markeren. In de gps kun je zo'n waypoint een naam of een nummer geven.

Behalve punten kunnen ook complete routes in de wandel-gps worden geprogrammeerd. Dit is eenvoudig te doen door meerdere waypoints achter elkaar in een gps-'route' op te nemen en deze route onder een aparte naam op te slaan. Als je een route wilt volgen dan selecteer je deze en de wandel-gps leidt je langs alle routepunten. Als de wandel-gps tijdens de gehele wandel-, fiets of kanotocht aan staat, dan wordt deze hele route vastgelegd als een 'track'. Een track is ook een route, alleen zijn de waypoints veel regelmatiger (bijvoorbeeld elke minuut) vastgelegd en daarom is een track veel preciezer.

Wat kost een wandel-gps?

Het is goed om te weten dat de belangrijkste gps-functies niet beter werken bij dure modellen, maar dat je betaalt voor de extra's (een digitaal kompas, een ingebouwde hoogtemeter op luchtdruk, een groter gebruiks- en bedieningsgemak, een kleurenscherm, etc.).

In de webwinkel van de ANWB koop je een Garmin Etrex voor € 199,- Hooggevoelige en waterbestendige gps-ontvanger met 850 MB intern geheugen. Bij deze gps-ontvanger zit de topografische digitale kaart van Nederland.

Naar de webwinkel

Extra tip

Zuinig op je spullen? Je kunt waardevolle vrijetijdsuitrusting verzekeren tegen diefstal en verlies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (wandel)schoenen, navigatie, kano's, camera's, etc.

Alles over de Recreactiefverzekering

Alles over wandelen met GPS

Hoe werkt het?
Je smartphone ombouwen tot GPS