Hoe werkt een wandel-gps?

Wandelen met gps (global positioning system) is handig. Je weet altijd waar je bent en kunt dus altijd je auto of hotel terugvinden. Bovendien kan gps je helpen de mooiste en rustigste wandelpaden te vinden. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Je weet altijd hoe lang je wandeling nog gaat duren en je kunt onderweg spontaan je route wijzigen of inkorten. Als het weer omslaat bijvoorbeeld.

Gps-toestellen

Ben je van plan een gps-toestel aan te schaffen dan kun je onder andere kiezen uit de gangbare merken als Mio, Bryton en Teasi One en – het verreweg meest gebruikte – Garmin. Voor basisgebruik zijn deze toestellen van vergelijkbare kwaliteit. Ze zijn vrijwel allemaal waterdicht, goed afleesbaar in zonlicht en hebben een lange acculevensduur. Garmin heeft vooral extra mogelijkheden voor het zelf maken en bewerken van routes en beschikt over de meest actuele kaarten. Ideaal, vooral voor langere afstanden, zijn de toestellen waar verwisselbare batterijen in kunnen. Let wel goed op bij je keuze. Veel apparaten in de markt zijn primair bedoeld voor sportief gebruikt; met hartslagmeting en tijdmetingen. De route zelf is daarbij ondergeschikt. Voor wandelaars is juist die mooie route het doel. Dan zijn bijvoorbeeld de Garmin Etrex Touch of Oregon geschikt. Oriënteer je goed, want een gps-apparaat koop je voor jaren. 

Topografische kaarten

Wil je je routes zelf ontwerpen, op je toestel of je computer, dan heb je topografische kaarten nodig. Die kaarten zijn alleen beschikbaar voor de Garmin-toestellen en vrij kostbaar. Vaak zijn ze al vooraf ingeladen wanneer je een Garmin wandelnavigatie koopt. Alleen op topografische kaarten vind je vrijwel alle paden, zelfs de zogenaamde ‘single tracks’. Verwacht echter niet dezelfde actualiteit als bij de autonavigatie, een smal wandelpad is tenslotte eerder overwoekerd dan een autoweg. Ga je vooral kant-en-klare wandelroutes van internet downloaden (er zijn er honderdduizenden over de hele wereld), dan zul je de kaart meer gebruiken ter oriëntatie en kun je ook prima uit de voeten met kaarten die gebaseerd zijn op de Open Street Map kaarten zoals OpenFietsMap of de Kowoma Freizeitkarte. De dekking varieert per regio en misschien staan niet alle paden erop, maar dat hoeft ook niet: de gedownloade route wordt immers over de kaart heen geprojecteerd.

Bekijk wandelnavigatie in de webwinkel

GPS gebruiken

Eerlijk is eerlijk: het is wat ingewikkelder dan de tomtom in de auto. Juist omdat er zo veel extra mogelijkheden zijn. Je moet het echt even leren, maar oefening baart kunst. Wil je toestel en routeprogramma wat sneller onder de knie krijgen dan is er voor de Garmin GPS een vier uur durende videocursus, speciaal voor wandelen en fietsen Op Pad met de Garmin gps. Deze cursus is ook bij de grotere ANWB-winkels te koop. Bekijk hier de introductievideo van mr. GPS. 

Gps op je smartphone

Geen geld voor een navigatiesysteem? Je kan ook je smartphone ombouwen tot GPS. Er zijn steeds meer mogelijkheden om met je smartphone wandelroutes te maken. Je zult wel merken dat dat niet altijd ideaal is, vooral acculevensduur en afleesbaarheid spelen dan parten. Kijk ook uit dat je telefoon niet valt wanneer je deze onderweg tevoorschijn haalt. Zo’n smartphone is namelijk een stuk kwetsbaarder dan het gemiddelde gps-apparaat. Kijk hier maar.

Extra tip

Zuinig op je spullen? Je kunt waardevolle vrijetijdsuitrusting verzekeren tegen diefstal en verlies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (wandel)schoenen, navigatie, kano's, camera's, etc.

Alles over de Recreactiefverzekering

Alles over wandelen met GPS

Wat is GPS?
Je smartphone ombouwen tot GPS

Wil je nog meer informatie? Lees dan het uitgebreide artikel van Op pad over GPS kopen