Wandel GPS

De GPS ontvanger is een handig apparaat voor het vinden van de weg. Het weet altijd waar je bent, hoe snel je je verplaatst en in welke richting je moet lopen. Het ontvangt signalen van satellieten en kan met behulp van die signalen de positie bepalen. Dit kan zowel tweedimensionaal (waar ben ik op de kaart?) als driedimensionaal (hoe hoog sta ik?).

GPS staat voor global positioning system. Een wandel GPS kan allerlei routepunten (waypoints) in zijn geheugen opslaan en je van en naar deze routepunten brengen, door middel van een eenvoudige pijl die je moet volgen. Daarnaast heeft een GPS vaak veel extra's: het rekent ook de richtingshoek uit naar het volgende waypoint (bijvoorbeeld een berghut, kampeerplek of bergtop). Ook bepaalt het de snelheid waarmee je de hut of de top nadert en kan het nagaan hoe ver je in (kilo)meters en in tijd van bijvoorbeeld de kampeerplek verwijderd bent.

GPS als hulpmiddel

GPS ontvangers hebben een paar nadelen. Ze kunnen stuk gaan en de batterijen kunnen leegraken. Als de kaart in de GPS de enige kaart is die je bij je hebt, dan heb je in dat geval opeens niets meer. Niet fijn wanneer je in onbekend gebied bent. Daarnaast is het schermpje van een GPS ontvanger vrij klein, waardoor je weinig overzicht hebt als je je route wilt wijzigen. Gebruik je GPS daarom altijd als hulpmiddel naast kaart en kompas - niet als alternatief.

Zo werkt een wandel GPS

Eerlijk is eerlijk: een GPS is wat ingewikkelder dan de tomtom in de auto. Juist omdat er zo veel extra mogelijkheden zijn. Je moet het echt even leren, maar oefening baart kunst. We leggen je uit hoe de GPS werkt en wat de mogelijkheden zijn. 

Ontvangst van drie satellieten

Een wandel GPS werkt alleen als de ontvanger vrij uitzicht heeft op ten minste drie satellieten. De ontvanger moet de hemel dus goed kunnen 'zien'. Door steen, hout en dicht bladerdek heeft een wandel GPS geen ontvangst. Door glas, tentdoek en dergelijke is dit wel mogelijk. Geen ontvangst in de berghut (of sneeuwhol) en problemen met navigatie zijn te verwachten in kloven en couloirs en in een dicht bos, zeker als het bladerdek nat is.

Waypoints en coördinaten

De wandel GPS legt punten vast door middel van coördinaten. Zo'n punt wordt een waypoint (of routepunt) genoemd. Een waypoint kun je vanaf een (digitale) kaart handmatig (of via je computer) in de GPS invoeren, maar je kunt ook onderweg waypoints markeren. Een waypoint kun je ter herkenning een naam of nummer geven.

Routes en tracks

Behalve punten kunnen ook complete routes in de GPS laden. Dit is eenvoudig te doen door meerdere waypoints achter elkaar in een GPS route op te nemen en deze route onder een aparte naam op te slaan. Als je een route wilt volgen dan selecteer je deze. Vervolgens leidt de GPS je langs alle routepunten.

Als de GPS tijdens de gehele tocht aanstaat, dan wordt de hele route vastgelegd als een 'track'. Een track is ook een route, alleen zijn de waypoints veel regelmatiger (bijvoorbeeld elke minuut) vastgelegd en daarom is een track veel preciezer.

Topografische kaarten

Wil je je routes zelf ontwerpen - op je toestel of je computer - dan heb je topografische kaarten nodig. Die kaarten zijn alleen beschikbaar voor de Garmin-toestellen en vrij kostbaar. Vaak zijn ze al vooraf ingeladen wanneer je een Garmin wandelnavigatie koopt. Alleen op topografische kaarten vind je vrijwel alle paden, zelfs de zogenaamde 'single tracks'. Verwacht echter niet dezelfde actualiteit als bij de autonavigatie, een smal wandelpad is tenslotte eerder overwoekerd dan een autoweg.

Ga je vooral kant-en-klare wandelroutes van internet downloaden (er zijn er honderdduizenden over de hele wereld), dan zul je de kaart meer gebruiken ter oriëntatie en kun je ook prima uit de voeten met kaarten die gebaseerd zijn op de Open Street Map. De dekking varieert per regio en misschien staan niet alle paden erop, maar dat hoeft ook niet: de gedownloade route wordt immers over de kaart heen geprojecteerd.

Hier moet je op letten als je een wandel GPS koopt

Ideaal zijn de toestellen waar verwisselbare batterijen in kunnen, vooral voor langere afstanden. Let wel goed op bij je keuze. Veel apparaten in de markt zijn primair bedoeld voor sportief gebruikt; met hartslagmeting en tijdmetingen. De route zelf is daarbij ondergeschikt. Voor wandelaars is juist die mooie route het doel. Oriënteer je goed, want een GPS apparaat koop je voor jaren. 

Het is goed om te weten dat de belangrijkste GPS functies niet beter werken bij dure modellen, maar dat je betaalt voor de extra's (een digitaal kompas, een ingebouwde hoogtemeter op luchtdruk, een groter gebruiks- en bedieningsgemak, een kleurenscherm, etc.).

Naar de webwinkel

Misschien vind je dit ook interessant:

De ideale kledingcombinatie voor de actieve wandelaar
Zo kies je de juiste wandelschoenen

Speciaal voor jou geselecteerd