Maak van je smartphone een wandel GPS

Je smartphone is met behulp van diverse apps tegenwoordig prima te gebruiken als volwaardig GPS apparaat. Maar is die dan ook geschikt voor outdoorgebruik? We leggen je uit hoe je een smartphone omtovert tot een volwaardige outdoor GPS.

Elke smartphone is tegenwoordig standaard voorzien van een GPS ontvanger die net zo nauwkeurig is als een outdoor GPS. Met een navigatie app is je smartphone zo te gebruiken voor outdoornavigatie. Maar om van een smartphone een volwaardige outdoor GPS te maken, moet je wel iets doen aan de waterdichtheid, de stootvastheid en het stroomverbruik.

Maak je smartphone waterdicht en stootvast

Een outdoor GPS kan goed tegen een stootje of een regenbui, maar jouw smartphone is een stuk minder robuust. Dit verander je met een waterdichte case. Er zijn cases die je telefoon beschermen tegen de regen tot cases die aan zeer hoge normen voldoen en je apparaat daarnaast uitstekend beschermen tegen stof, schokken en (veel) water.

Voor zo'n 20 euro heb je een kunststof zakje dat je telefoon drooghoudt. De telefoon is door zo’n zakje heen nog goed te bedienen, maar als je ermee wilt bellen, wordt de geluidskwaliteit wel vervormd. Ook hangt de waterdichtheid deels af van je zorgvuldigheid bij het sluiten.  Schokbestendig zijn ze niet.

Betere bescherming tegen water en schokken bieden harde phonecases, waarbij de knoppen ook aan de buitenkant van de case te bedienen zijn. Je moet dan wel een case op maat kopen, speciaal voor jouw telefoon. Dat maakt ze duurder en bij minder gangbare telefoonmodellen is de keuze beperkt.

Stroomverbruik

Met een mooie case ben je er helaas nog niet, want zo'n case lost een ander probleem niet op, namelijk het stroomverbruik. Een goede handheld buitensport GPS werkt ruim 16 uur op gewone AA-batterijen, maar een smartphone met GPS en het scherm ingeschakeld vreet stroom. Hierdoor kan je telefoon al na een paar uur al leegraken. Zeker als je ook nog gebruikmaakt van online kaarten of gaat bellen. Je stroomverbruik kun je beperken door zo veel mogelijk functies uit te schakelen. Denk aan de dataverbinding en dataroaming, maar ook aan het lager zetten van je schermverlichting en de duur van die verlichting korter instellen.
Bekijk powerbanks in de webwinkel

Als je spaarzaam gebruikmaakt van de GPS functie op je smartphone, kun je aan het einde van de dag je telefoon weer opladen, eventueel vanuit een powerbank. Maar gebruik je de GPS functie vrijwel continu, omdat je een tracklog maakt of een route volgt, dan ontkom je niet aan een extra accu voor onderweg. En ook die accu moet natuurlijk waterdicht en schokbestendig zijn.

Je smartphone omdopen tot een volwaardige wandel GPS is dus goed te doen, maar voor een eerlijke vergelijking moet je de kostprijs van een waterdichte case en extra accu in de prijs meenemen. Bedenk ook dat je deze investering (deels) opnieuw moet doen als je een nieuwe telefoon koopt. Een outdoor GPS daarentegen gaat doorgaans wat jaartjes langer mee dan een smartphone.


Misschien vind je dit ook interessant:

Alles over de wandel GPS
De ideale kledingcombinatie voor de actieve wandelaar
Zo kies je de juiste wandelschoenen

Speciaal voor jou geselecteerd