Echtener Esch
Nederland, Drenthe, Hoogeveen
Een lange wandelroute van Hoogeveen, langs Fluitenberg en Kalenberg, door de bossen van Ruinen, naar Echten en terug naar Hoogeveen. Onderweg geniet je van buurtschappen, mooie Drentse boerderijen, een prachtige boswachterij en havezate Echten.
Toegankelijkheid / Hond mee
Toegankelijkheid: de route is niet overal onverhard en daarom niet toegankelijk voor mindervaliden.
Hond mee: honden mogen mee mits aangelijnd.
Routebeschrijving
Parkeren: bij NS station Hoogeveen is voldoende parkeergelegenheid.
De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.
Extra informatie:
Hoogeveen is ontstaan in 1625. Toen kocht Roelof van Echten een groot veengebied in het kerspel Zuidwolde. Roelof van Echten behoorde tot één van de oudste adellijke geslachten van Drenthe en woonde in Huis te Echten. Voor de ontginning van dit gebied werd de Compagnie van 5000 Morgen opgericht (5000 Morgen is ongeveer 6000 hectare) en voor de ontsluiting een kanaal met zijkanalen gegraven. Op het kruispunt met de eerste wijk (nu de Hoofdstraat) ontstond een dorp. Hoogeveen groeide uit tot de grootste turfproducent van Nederland. Eén van de bekendste gebouwen in Hoogeveen is de Hervormde Kerk. Deze kerk dateert van 1652 en is mede bekend om het beeldje van de Trommelslager. Roelof van Echten stelde voor de zondagsdienst zijn eigen kapel ter beschikking aan de bewoners. Voor de dienst liet hij een tamboer rondgaan om zo de mensen op te trommelen.
De wandeling start bij het NS-station Hoogeveen. Direct bij het station staat een oorlogsmonument op de plek waar eind 1943 een vliegtuig neerstortte en de vlieger om het leven kwam.
Je bent Hoogeveen nog niet uit of je wandelt Fluitenberg binnen. Dit dorpje ontleent zijn naam aan de heuvel van keizand waarop Vleutenberg, de oorspronkelijke naam, is gebouwd en die is ontstaan in de laatste ijstijd, langs het riviertje de Vleute.
Je hebt er flink de pas in richting boswachterij Ruinen. Dit 1000 hectare grote bos- en heidegebied is ontstaan in 1940. Voor die tijd was het een veen-, heide- en stuifzandgebied. De boswachterij bestaat grotendeels uit naaldbomen; loofbomen komen veel minder voor. Bij de ontginning heeft men de natuurterreinen ongemoeid gelaten. Hierdoor zijn de natte heidevegetaties van de Gijsselter- en Pesserkoelen alsmede de stuifzanden van het Echtenerzand met zijn jeneverbesstruwelen en grillige vliegdennen bewaard gebleven. In de beuken in de beukenlaan, die midden door de boswachterij loopt, zijn nestholtes van de zwarte specht uitgehakt. In de oude holen broeden bosuilen, holenduiven en kauwen; ook marters en vleermuizen brengen er hun jongen groot. Op de heide kun je de adder, de ringslang en de levendbarende hagedis tegenkomen.
Je wandelt Echten binnen. Dit oude esdorp is ontstaan rond 1180 als een gebied dat in eigendom was van het klooster van Ruinen. In de 13e eeuw vestigden nazaten van de familie Van Coevorden, de adellijke eigenaren van het kasteel in Coevorden, zich in Echten en bouwden er de havezate Huize Echten. Het oudste deel van het huidige huis stamt waarschijnlijk uit de 15e eeuw. De tuin om het huis is van veel recentere datum en werd in 1992 aangelegd. Loop eens binnen bij Plattelandswinkel ’t Huus met de Belle voor ambachtelijke producten en kunst uit de omgeving.
Je laat Echten achter je en wandelt langs de Hoogeveensche Vaart richting het buurtschap Nijstad. De Hoogeveense Vaart loopt van het Meppelerdiep bij Meppel tot de Duitse grens bij Zwartemeer.
De wandelroute slingert langs de bebouwde kom van Hoogeveen richting Kinholt. Kinholt was vroeger een groot bosgebied in het dal van het Oude Diep. Het strekte zich uit vanaf Kalenberg tot aan Hoogeveen. Er is nu nog slechts een klein stukje van over. Dit stukje is één van de belangrijkste oude bosrestanten van Drenthe.
Na Kinholt loop je door Hoogeveen terug naar het NS-station. De wandeling ‘Echtener Esch’ zit erop.
oorlogsmonument Ns-station Hoogeveen
Het monument bij het NS-station te Hoogeveen is gemaakt van een propellerblad van het op 29 november 1943 neergestorte Lockheed P-38 Lightning vliegtuig van vliegenier Albert A. Albino. Dit propellerblad staat op een zwarte sokkel van natuursteen. Op deze sokkel is een metalen informatieplaquette bevestigd.
Boswachterij Ruinen
Boswachterij Ruinen is een 1000 hectare grote bos- en heidegebied en is ontstaan in 1940. Voor die tijd was het een veen-, heide- en stuifzand-gebied. De boswachterij bestaat grotendeels uit naaldbomen; loofbomen komen veel minder voor. Bij de ontginning heeft men de natuurterreinen ongemoeid gelaten. Hierdoor zijn de natte heidevegetaties van de Gijsselter- en Pesserkoelen en de stuifzanden van het Echtenerzand met zijn jeneverbesstruwelen en grillige vliegdennen, bewaard gebleven.
In de beuken in de Beukenlaan, die midden door de boswachterij loopt, zijn nestholtes van de zwarte specht uitgehakt. In de oude holen broeden bosuilen, holenduiven en kauwen; ook marters en vleermuizen brengen er hun jongen groot. Op de heide kunt u de adder, de ringslang en de levendbarende hagedis tegenkomen.
Echtenerzand
Vlakbij het dorp Echten ligt een mooi natuurgebied ‘Het Echtenerzand’, verscholen in het Ruinerbos. Prachtige vergezichten in een decor van oude jeneverbessen en zeedennen. Bij het Echtenerzand valt de sfeer van het woeste en ledige Drenthe van bijna een eeuw geleden nog een beetje te proeven.
't Huus met de Belle
Plattelandswinkel en toeristisch informatiepunt 't Huus met de Belle verkoopt ambachtelijke producten, kunstnijverheid en kunst uit Echten en wijde omgeving. In het achterhuis van de boerderij is een ambachtelijke boekbinderij gevestigd.
Huize Echten
Het geslacht Van Echten, bewoner van de havezate, stamt af van dat van Van Coevorden (begin 13e eeuw). Echten behoorde tot het kerspel Ruinen, viel buiten de heerlijkheid, maar betaalde wel weer de schuldmudde. De eigenaar van het Huis te Echten had, in de classis Meppel, het collatierecht over Koekange en Zuidwolde.
Strand Nijstad
Lekker zonnen, zwemmen, relaxen en heel veel plezier maken op het strand. Strand Nijstad is aangesloten bij het zwemwaterprotocol van de provincie Drenthe, de waterkwaliteit wordt regelmatig bemonsterd. Strand Nijstad is privaat bezit. Om het strand met ligweide mooi en schoon te houden, aanwezigheid van EHBO, gebruik van toiletten en andere voorzieningen wordt er op zomerse dagen bij een KNMI voorspelling van 22gr of hoger of bij specifieke activiteiten entree geheven.
Hoogeveensche Vaart
De Hoogeveensche Vaart is een kanaal vanaf de plaats Hoogeveen tot het Meppelerdiep bij Meppel, aangelegd begin 17e eeuw. In 1625 kwam het gedeelte van Echten tot Meppel gereed, dat ook bekend stond als de Nieuwe Grift. Deze vaarweg maakte gedeeltelijk gebruik van de Wetering bij Meppel en van een deel van het Oude Diep, genaamd de Echtenerstroom. Ruim twee eeuwen later werd het kanaal overgenomen door de in 1850 opgerichte N.V. Drentse Kanaal Maatschappij (DKM). Deze werd in 1987 geliquideerd, waarna het kanaal overging naar de provincie Drenthe. In de periode 1964-1988 vond de transformatie plaats naar een modern scheepvaartkanaal: het werd geschikt gemaakt voor schepen van minstens 300 ton, terwijl de vaarweg buiten de bebouwde kommen van Meppel en Hoogeveen werd geleid. Er liggen drie sluizen in: de Rogatsluis, de Ossesluis en de Nieuwebrugsluis. Het kanaal heeft een functie voor zowel de beroepsvaart als de recreatievaart.
Kinholt
Kinholt is een bosgebied in het dal van het Oude Diep aan de noordelijke stadsrand van Hoogeveen.
Het Kinholt is een van de belangrijkste oude bosrestanten in Drenthe. Al in 1638 werd het bos genoemd; het strekte zich toen uit van Fluitenberg tot achter Kalenberg. Ook al zijn door de bouw van woningen aan de rand van het bos en door ontwatering van het dal van het Oude Diep veel van de bijzondere plantensoorten verdwenen, geeft het bos nog steeds een goed beeld van de bosstructuur van een natuurlijk loofbos met zeer oude eiken en hoge hulstbomen. Andere delen van het bos bestaan uit oud hakhout. In het bos is een oude, drooggevallen meander van het Oude Diep bewaard gebleven.
In het voorjaar zijn Bosanemoon, Lelietje-der-dalen, Dalkruid en Veelbloemige Salomonszegel opvallende verschijningen. Later in het jaar domineert Adelaarsvaren. In het bos zijn 21 boomsoorten bekend, waaronder Wilde appel en Wegedoorn. Tegenwoordig heeft het bos een natuur-educatieve en recreatieve functie.
Oude Kene
Langs de rand van Hoogeveen is in 2008 een nieuw natuurgebied aangelegd. Het gebied is aangelegd om meerdere functies variërend van recreatiegebied voor Hoogeveen, waterretentie (ophouden van water), helofytenfilter (groen filter om water te zuiveren) en ecologische verbindingszone te realiseren. Door het gebied zoekt het water van het Oude Diep nu haar weg door een nieuw aangelegde sterk slingerende loop. Bij de oplevering heeft dit nieuw stukje beekdal de naam Oude Kene gekregen. Waarschijnlijk is “kin” in Kinholtsbos ook afgeleid van het oud-Nederlandse woord ‘keen’ dat geul of spleet betekent. Kinholt is het holtbos aan de rand van het beekdal.
Asielzoekerscentrum Hoogeveen
De voormalige Penitentiaire Inrichting Hoogeveen is gebouwd in 1989 en telde 272 cellen met werkplaatsen en sportvoorzieningen. In de loop der jaren is het gebouw een aantal keren aangepast en functioneel gemoderniseerd.
De locatie is eind 2014 door het COA in gebruik genomen voor de opvang van asielzoekers. Daarvoor is het complex aanzienlijk verbouwd en is onder meer de buitenmuur deels gesloopt.
Bethesda ziekenhuis
Ziekenhuis te Hoogeveen, gebouwd in 1914 door de Vereeniging tot bevordering van Gereformeerde Ziekenverzorging in Nederland. In het oprichtingsjaar kreeg men de beschikking over een fraai gebouw in oud-Hollandse stijl met veertig bedden en drie doktoren als medische staf. Er volgde gestage modernisering, ondanks financiële problemen. In 1922 waren er reeds zestig bedden, twee operatiekamers, een röntgeninstallatie, een barak voor besmettelijke zieken en een eigen verpleegstersopleiding. Na de Tweede Wereldoorlog zette de groei door met een dependance: Gebouw Irene. In 1959 had het ziekenhuis 146 bedden, een staf van zes doktoren en een radioloog. Een hooglopende strijd tussen het ziekenhuisbestuur, specialisten en huisartsen enerzijds en de Vereniging anderzijds over o.a. uitbreiding en financiering, leidde in 1962 tot het verbreken van het samenwerkingsverband met het ziekenhuis Salem in Ermelo en de Vereniging. Na overname van Bethesda door de nieuwe stichting Christelijke Vereniging tot Verpleging van Zieken voor Hoogeveen en Omgeving groeide het ziekenhuis uit tot een moderne instelling op een nieuwe locatie in De Weide. Deze werd geopend in december 1970 door H.K.H. Prinses Margriet, die op 'herhaling' kwam bij nieuwbouw en uitbreiding in september 2002. Door voortdurende expansie en modernisering van diensten en afdelingen bleef Bethesda een volwaardig ziekenhuis voor Midden- en Zuid-Drenthe.
De Koppeling
'De Koppeling' is geplaatst bij de oversteek over de Rijksweg A28 en is bedoeld om de koppeling tussen de wijk De Weide en de kom van Hoogeveen te verbeelden. Dit kunstwerk is het resultaat van een door de gemeente uitgeschreven prijsvraag onder leerlingen van 5 scholen voor l.b.o. en m.b.o. Dit beeld is gemaakt door leerlingen van de me.a.o. ( toen nog vakschool voor de detailhandel) aan de Voltastraat in Hoogeveen.