4 seizoenen in het Bentwoud

Nederland, Zuid-Holland, Benthuizen

Vroeger lagen er uitsluitend akkers in het Groene Hart tussen Zoetermeer en Boskoop, nu vind je er 800 hectare kakelverse natuur. Bos, struiken, moeras en bloemig grasland waar vogels, vissen en insecten de dienst uitmaken. Mooi wandelgebied!

Let op: Deze wandelroute gaat deels over graspaden en een laarzenpad. Zorg dus voor waterdicht schoeisel!

Tip: Wandel deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.

Hond mee: tijdens deze route zijn honden aangelijnd toegestaan. Voor Landgoed Bentwoud mogen de honden een stukje los. Doordat er eerder op de route een plek is waar honden verboden zijn, kunt u uit de originele route punt 3 vervangen door deze alternatieve punt 3:

Bij T-splitsing met Achterofsepad RA over de rivieroever, graspad. Ga rechtdoor totdat je bij de betonweg aankomt. Sla hier linksaf en hervat de route met punt 4.

Toegankelijkheid: deze route is niet geschikt voor mindervaliden, Het deel door het kabouterbos gaat over smalle paadjes. De aansluitende oversteek van het open veld en verderop het stuk laarzenpad zijn moeilijk begaanbaar. 

Paden: De aangelegde paden zijn smal (< 50 cm) in het kabouterbos. De grind en zandpaden zijn 50 - 100 cm. De delen van de route over betonpad en fietspad zijn meer dan 100 cm. Het laarzenpad is een terrein zonder pad waar men zelf het best begaanbare traject moet kiezen.

  1. Loop vanaf de parkeerplaats (Bentwoud West) terug richting Wilde Veenenpad en sla RA. Loop tot aan het perceelbos, sla LA en meteen RA schuin het bos in. Volg dit Kabouterpad slingerend door het bos tot aan een open veld. Sla RA langs de bosrand tot aan het grindpad (let op kan drassig zijn). Sla LA op grindpad. Na ca. 600 m (links en rechts staan paddenstoelen van overleden kinderen en geboortebomen, dit is het Kinderbomenbos) over betonnen pad RD.
  2. Over houten brug, pad buigt LA. Na 100 m 2de grindpad RA (blauwe pijl). Weg volgen langs kunstwerk Droom van de Boom aan de rechterhand. Vervolg het pad, slingert links, rechts, links. Bij bruggetje, Wandelknooppunt (WKP) 40 RA en op het Juffrouw Jannenvaartpad LA.  Volg dit pad ca. 750 m.
  3. Bij T-splitsing met Achterofsepad RA over de rivieroever, graspad. Bij wandelknooppunt 22 RA, door stalen hek, begrazingsgebied in (let op, je kunt hier Schotse runderen tegenkomen), RD. Volg rode pijlen (de route volgt het laarzenpad in omgekeerde richting, dus aan de achterkant van de pijl-palen vind je de blauwe laarzen-markering). Rechts aanhouden tot aan schrikdraad, LA 1e pad. Pad maakt een hele ruime bocht naar links en komt dan weer uit aan de rand van het gebied (erg nat gebied). Door hek RD betonpad op.
  4.  Bij Achterofsepad LA, voetpad langs fietspad (rechts ligt het Landgoed!). Waar voetpad ophoudt, RD, volg fietspad. Waar weg naar rechts afbuigt, LA tussen sloten door en meteen het pad schuin rechts in.
  5. Na ca. 250 m bij T-splitsing RA. Na 100 m fietspad oversteken, hek door, LA. Pad buigt na ca. 100 m naar rechts. Twee bandenpad oversteken RD. Aan het einde van het hondenuitlaatgebied Achterstepad (fietspad) oversteken, brug over en RA.
  6. Bij WKP 23 RD richting WKP 38. Pad doorkruist de Golfbaan. Na ca. 1,2 km einde grindpad, RD vervolgen. Wilde Veenenpad oversteken, RD. Volg baluwe pijl. Bij WKP 38 LA richting WKP 39. Onder hoogspanningsleiding doorlopen tot startpunt.

Zomer

In de zomer is Landgoed Bentwoud een bloemenzee. De opgespoten arme zandgrond die hier ligt is een perfecte bodem voor kruiden en bloemen. De uitbundig bloeiende velden trekken volop insecten en vlinders aan. Vooral blauwtjes. Het icarusblauwtje (herkenbaar aan de tekening op de ondervleugels, de blauwe zijn mannetjes, de bruine vrouwtjes) en het bruinblauwtje hebben klavers nodig om zich voort te planten en die groeien hier in overvloed. Langs het laarzenpad (begrazingsgebied langs de wandeling) groeien veel berenklauwen en dat zijn magneten voor insecten. De stadsreus (een grote zweefvlieg) komt erop af en de vlinders die luisteren naar de naam landkaartje. De ondervleugels hebben en een tekening die doet denken aan een wegenkaart, vandaar. Bijzonder, het landkaartje kent twee generaties per jaar: het voorjaarslandkaartje (oranje met zwart) en het zomerlandkaartje (zwart met oranje/wit).

Qua vegetatie springen in de zomer vooral de mooie lichtblauwe bloemen van de wilde chichorei in het oog. En de gele morgenster: zo genoemd omdat de bloemen alleen ’s morgens open gaan. Ook geel en prachtig: Jacobskruiskruid met een massa kleine gele bloemetjes en heelblaadje met fraaie gele kroonblaadjes en blauwgroene blad. Reuze populair bij de Sint Jacobsvlinder, een prachtige rood met zwarte dagactieve nachtvlinder (en oranje met zwart gestreepte rupsen). Langs de bosranden bloeit in deze tijd de brede wespenorchis, een orchideeënsoort met rood- of geelachtige bloemen. Je moet ze echt van dichtbij bekijken om te zien hoe prachtig ze zijn.

Tip: draai je verrekijker om, dan heb je een vergrootglas!

Spektakel in het zomerse Bentwoud: jonge boomvalken die op libellen jagen. Ze ontleden de insecten in hun vlucht. Dan kan er ineens een vleugeltje naar benden dwarrelen...

Herfst

Dit is dé tijd van de paddenstoelen. Vooral langs het laarzenpad kun je er veel vinden, zoals de opvallende witte kluifzwam. Maar het is ook de tijd van de vogeltrek. Duizenden vogels die vanuit Scandinavië naar het zuiden vliegen, komen ‘lunchen’ in het begrazingsgebied langs de route. Daar groeit namelijk de sleedoorn met grote blauwe bessen en daar zijn ze gek op. Lijstersoorten zoals de koperwiek, de kramsvogel en de zanglijster kun je nú spotten. En ook het goudhaantje, een hyperactief vogeltje – het kleinste van Europa – herkenbaar aan de prachtige gele kruinstreep.  Oh en vergeet niet naar de lucht te kijken. Daar vliegen vaak schitterende zwermen ganzen in V-formatie over.

Winter

De roodborst komt in het Bentwoud overwinteren. En omdat het beestje in Scandinavië niet echt gewend is aan mensen, is het helemaal niet schuw. Let maar op: vaak gaan ze vlakbij je zitten om te kijken of jouw voeten bij het omwoelen van de bladeren wat lekkers hebben blootgelegd. Roodborstjes zijn strijdlustig vogeltjes. Zelfs in de winter geven ze op mooie ochtenden hele concerten. Mooi? Zeker! Maar als je ’t zou verstaan zou je horen dat hij van de takken dat dit zijn terrein is!

Je ziet hier in de winter overigens ook veel roofvogels – buizerds, torenvalken, velduilen – die jagen op de vele muizen die hier leven.

Nog een voordeel van de winter: bij vorst kun je zeldzame watervogels spotten zoals de watersnip, de roerdomp en de waterral. Die moeten wel uit hun rietkraag komen om eten te zoeken. De kwelslootjes (tussen het kinderbomenbos en het Juffrouw Jannenvaartpad) bevriezen namelijk minder snel, dus daar valt nog wat te eten.

En de natuur? Is alles hier winters kaal? Niet helemaal. Van december tot februari staat de hazelaar in bloei. De gele katjes geven kleur aan de winter en als je goed kijkt zie je op de knoppen van de hazelaar kleine roze bloemetjes.  Slim struikje hoor: in de winter is er geen blad aan de bomen en struiken dat de verspreiding van stuifmeel tegenhoudt!

Lente

De natuur komt weer tot leven in het voorjaar en zet het laarzenpad in een fris groen jasje. Het oranjetipje (vlinder) maakt zijn eerste vlucht net als de voorjaarsgeneratie landkaartje (vlinder). In april duikt de blauwborst – herkenbaar aan het blauwe borstje - op in het moeras. Zo mooi als dat beestje kan zingen! De bruine kiekendief is terug uit Afrika en maakt zwierige baltsvluchten door de lucht. Soms lijkt hij neer te storten, maar dan schiet hij toch weer omhoog.

Wil je de vogels horen zingen? Dan moet je vroeg het Bentwoud in. Tussen 5 en 8 uur wordt daar een oorverdovend vogelconcert verzorgd. Merels en lijsters verzorgen de ouverture, maar zodra het licht(er) wordt vallen de andere 40 zangvogelsoorten in het Bentwoud in met hun eigen lied. Goeiemorgen!

In april kun je in het moeras een heel bijzonder schouwspel zien. Dan kruipen libellenlarven uit het water langs waterplanten omhoog. Tijdens het ‘uitsluipen’ laten ze hun huid achter en klampen ze zich als aliens vast aan de rietstengels. Ze pompen hun vleugels en achterlijf op en hopla!, de libel is geboren. In deze periode kun je veel heidelibellen aantreffen op de wandelpaden. Maar ook glassnijders, grote Keizerlibellen en platbuiken.

In mei groeit de lathyrus in het Bentwoud. Dieproze graslathyrus en roze-paarse ruige lathyrus met een wit randje.

Het Kinderbomenbos bestaat uit vijf bomenkamers met Italiaanse populieren en haagbeuken en een centrale bomencirkel met 12 witte abelen. Het Kinderbomenbos werd op initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag aangelegd ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de stichting. Sinds 2015 planten ouders hier bomen ter herinnering aan hun geboren of overleden kinderen.

Dit kunstwerk van Cornelia Bruinewoud symboliseert een droom over het groot worden temidden van andere bomen. Het bestaat uit een klein boompje dat opgroeit in een cirkel van negen schuin opstaande foto’s van bomen: als ridders van de ronde tafel.