Wandelen in Drenthe

De mooiste wandelroutes & wandelgidsen in Drenthe

Wandelroutes in Drenthe doorkruisen het ‘ruige’ stukje Nederland. Hier vind je natuurlijk de wereldberoemde hunebedden, oer natuur en verlaten veengebieden. Drenthe is het land van het ‘bruine goud’, de tuf. Nu ontdek je in het Drentse landschap bossen, heide, venen, beekdalen, weilanden en glooiende akkers. Maar ook de stilte. In Drenthe kan je opgaan in de natuur, heerlijk eindeloze wandelingen maken zonder gestuurd te worden. Een perfecte wandelprovincie!

Drenthe is de dunst bevolkte provincie van Nederland en heeft daardoor een sterk landelijk karakter. Een wandelroute in Drenthe leidt dan ook snel door bos, heide en kleinschalige landschappen. Met drie nationale parken, schilderachtige dorpjes en afwisselende natuurgebieden is dit een zeer uitnodigende provincie voor wandelaars.

Wandelingen in Drenthe: Drentsche AA

Een van de mooiste Nederlandse natuurgebieden is de Drentsche AA. Dit stroomdal is nauwelijks door de mens beïnvloed en is met 100 km² het op een na grootste nationale park van het land. Vele wandelroutes in Drenthe lopen dan ook dwars door het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa. Dit authentieke landschap is van groot cultuurhistorisch belang en trekt vele natuurliefhebbers aan.

Het Drents-Friese Wold: prachtige wandelroutes in Drenthe

Drenthe bezit meer aantrekkelijke wandelroutes. Zo ligt op de grens met Friesland nationaal park Het Drents-Friese Wold. Na de Hoge Veluwe is dit het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Een wandelroute in dit deel van Drenthe leiden langs diverse beekdalen en heide- en stuifzandgebieden, waaronder het Aekingerzand bij Appelscha, ook bekend als de ‘Kale duinen’.

Veengebieden en hunebedden

De heerlijk rustige wandelingen in Drenthe tonen ook de vroegste tekenen van menselijke bewoning: de hunebedden. Verspreid over de provincie liggen tientallen hunebedden, waarvan het grootste bij Borger ligt. De gigantische, opeengestapelde zwerfstenen geven Drenthe een onderscheidend karakter. Ook voor de typische veengebieden moet je een wandelroute in Drenthe volgen. Vooral nationaal park Dwingelderveld is met de zeldzame flora en fauna een attractie.

Wandelgidsen Drenthe

Wil je liever een route volgens het boekje wandelen? Ook daarvoor ben je hier aan het goede adres. In de (web)winkel vind je verschillende wandelgidsen over Drenthe.

Boeken & gidsen in de webwinkel

Wandelroutes Drenthe