Verborgen verhalen: Waarom kabouters bestaan

Seizoen 2, aflevering 4

Kabouters bestaan. Althans: ze hébben bestaan, volgens sommigen. Hoe dat precies zit, zoeken we uit in de podcastserie Verborgen Verhalen. We vertellen je gelijk wat er nog meer te ontdekken valt in Zuidoost-Brabant, het hart van de kabouterhabitat.

Kabouters in Nederland

Kabouters, dat zijn toch die soms wat humeurige wezentjes met grote baarden en puntmutsen die in paddenstoelen wonen en heel hard kunnen werken? Ja, zo kennen we ze uit sprookjes en sagen. Maar zijn het wel sprookjesfiguren? Volgens verschillende bronnen hebben kabouters écht bestaan. In Nederland zelfs.

Verrassende ontdekking

In de vierde aflevering van het tweede seizoen van Verborgen Verhalen wil Pascal van Hulst daar het fijne van weten. In zijn zoektocht stuit hij op een heuse volkskundige kabouterplattegrond die hem naar Zuidoost-Brabant leidt. Hier, en in Limburg en over de grens in Vlaanderen, zouden de fabelachtige wezens zich voornamelijk hebben opgehouden. Pascal gaat op zoek naar sporen en doet in het plaatsje Bruggerhuizen een verrassende ontdekking.

Luister de podcast Waarom kabouters bestaan

Kasteel Heeswijk
 

Speuren in het bos

Maak een boswandeling in het vermeende leefgebied van de kabouters. De afwisselende ANWB-wandeling Brabantse bossen en een burcht is wat dat betreft een goeie. Vanuit het dorp Heeswijk loop je eerst langs Kasteel Heeswijk, een van de oudste en mooiste kastelen van Noord-Brabant – sprookjesachtig! – en vervolgens over de bijbehorende landgoederen. Als een soort toegift wachten de Heeswijkse bossen, waar de speurtocht naar (de sporen van) kabouters kan beginnen.

Bekijk ook de – volgens ons – mooiste wandelroutes in Noord-Brabant.

Luister ook naar de andere Verborgen Verhalen

Fietsen door kabouterland

Wie liever fietst, wijzen we op de bijna 30 kilometer lange Wasvenroute. Deze fietsroute loopt grotendeels door bos en over hei. Hij voert door een immens natuurreservaat (Strabrechtse Heide) dat uniek is voor Europa. Je vindt er behalve struik- en dopheide ook vennen (waaronder het grootste ven van Nederland) en bijzondere planten, amfibieën en vogels. Wellicht ook fabelachtige minimensjes?

Ontdek met deze fietsroutes in Noord-Brabant nieuwe plekken en natuur.

Wandelen op kabouterpaden

Eerlijk is eerlijk: de kans dat je in het voormalige kabouterterritorium zomaar een kabouter tegen het lijf loopt, is waarschijnlijk net zo klein als de wezentjes zelf zijn. Maar waar je hun evenbeelden zeker wél vindt, is langs de kabouterpaden van Staatsbosbeheer. Langs deze voor jonge kinderen bedoelde wandelpaden wijzen houten kabouters de weg. De kabouterpaden zijn uitgezet in de mooiste natuurgebieden, verspreid door Nederland. Aan de start van de routes zijn kaboutermutsjes te koop en onderweg kunnen de kinderen leuke opdrachten doen. Bij sommige paden is er aan het eind aan kabouterdiploma. Kortom: een leuke gezinsactiviteit.

Loop in Brabant bijvoorbeeld het Kabouterpad Boswachterij Sint Anthonis.

Efteling met ledenkorting

En als je dan toch in Brabant bent en in sprookjesachtige sferen, dan is er één plek die je eigenlijk niet mag overslaan: de Efteling! In het Sprookjesbos van de wereld vol wonderen leven reuzen, trollen en draken. En ja, er is ook een kabouterdorp.

Bestel hier tickets voor de Efteling en ontvang € 2,50 korting op je volgende bestelling bij ANWB Eropuit.

Ideeën voor leuke familie-uitjes in Brabant

Meer lezen over geheimen en mysteries in Nederland?

Over de omvangrijke schat in de Waddenzee: lees en luister
Over de onthoofding van Zwarte Kaat: lees en luister
Over het bedevaartsoord Keinse in Noord-Holland: lees en luister
Over de geheime tunnels onder Den Haag: lees en luister
Over het raadsel van de verdwaalde kreeften in de Oosterschelde: lees en luister

Speciaal voor jou geselecteerd