Verborgen verhalen: De Robin Hood van de Waddenzee

Seizoen 2, aflevering 2

Al eeuwenlang wordt gespeculeerd over de locatie van de omvangrijke schat van Klaus Störtebeker, de piraat van de Waddenzee. Samen met zijn bende veroverde hij hier rond het jaar 1400 veel kostbaarheden. Een deel daarvan zou op de bodem van de Waddenzee liggen. Maar waar precies? We gaan op onderzoek uit in het tweede seizoen van podcastserie Verborgen Verhalen. Ook delen we tips om de Wadden zelf te ontdekken.

Vuurtoren de Grote Kaap op Borkum
 

Op speurtocht naar de schat

Pascal van Hulst neemt je mee op zoektocht naar de schat. Hij vaart naar het Duitse Waddeneiland Borkum, dat ooit bij het Koninkrijk Holland hoorde en waar Klaus Störtebeker zijn ‘roversnest’ had. Pascal speurt de zee en het eiland af, en interviewt personen die interessante informatie blijken te hebben. Die brengt hem steeds dichter bij die geheime plek. En de kans dat de illustere schat niet op de Duitse zeebodem ligt, maar op de Nederlandse, lijkt groot ...

Luister de podcast De Robin Hood van de Waddenzee

Het strand op Borkum
 

Wandelen en fietsen over kuureiland Borkum

Op slechts 50 minuten varen vanaf Groningen ligt het Duitse schiereiland Borkum, het grootste van de Oost-Friese Wadden. Het eiland is al zo’n 170 jaar lang een officieel Noordzee-kuuroord. Veel toeristen komen hier voor de helende krachten van de natuur en de vele wellnesscentra. Vanaf de Nieuwe Vuurtoren (308 treden) aan de westkant van Borkum heb je een schitterend uitzicht over het eiland, de duinen en de Waddenzee. Maar via de 130 kilometer aan fietspaden ontdek je de schoonheid van Borkum pas echt: mooie duinlandschappen, bossen, kwelders en weides.

Wandelaars ontdekken spectaculaire verhalen over de beroemde zeerover Störtebeker op de 206 kilometer lange Störtebekerweg. Het pad loopt langs de kustlijn van Nedersaksen met vuurtorens, steden en stranden. Alvast een geinig weetje: de piraat dankte zijn bijnaam Störtebeker aan het feit dat hij een beker bier van 4 liter in één teug kon leegdrinken.

Drenkelingenhuisje op Terschelling, foto: Erik Verbeeck
 

Zoek mee naar de goudstaven en munten van De Lutine op Terschelling

Ook dichter bij de Nederlandse Waddeneilanden liggen verborgen schatten. In 1799 verging het Britse schip De Lutine tijdens een heftige storm, vlak voor de kust van Terschelling. Aan boord lag een kapitaal aan goudstaven en munten. Verschillende schatzoekers visten na de schipbreuk allerlei kostbaarheden uit de zee, maar lang niet alles is boven water gehaald. Tot op de dag van vandaag schijnt een groot deel van de verloren lading nog altijd ergens in de buurt van Terschelling op de zeebodem te liggen. Maar waar? Pascal gaat in een eerdere aflevering van de podcast op zoek naar aanknopingspunten.

Luister ook naar de andere Verborgen Verhalen

Ontdek Terschelling zelf met de gratis wandelroute Struinen en jutten en de fietsroute Terschellingroute.

Getij Schiermonnikoog
 

Ontdek de schatten van de andere Waddeneilanden

De Waddeneilanden barsten van de schatten. Sommige zijn verstopt, zoals de zeeroversbuiten waar al eeuwen over wordt gespeculeerd. Er zijn ook in het oog springende: de bijzondere natuur, de zeehonden en de vele vogels. Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog: ze hebben ieder zo hun eigen unieke kwaliteiten. Maar allemaal geven ze je dat typische waddengevoel dat je alleen daar krijgt. Er is rust, er is ruimte, het vasteland is een eindje weg en de zee is altijd dichtbij.

Leestip: Welke schatten kun je er allemaal ontdekken?

Zonsondergang op de Waddeneilanden
 

Wegdromen bij de geluiden van de Wadden

Met de podcasts van De Buitendienst zit je in een mum van tijd in de natuur. Je hoort zingende vogels, zoemende insecten en ritselende bladeren. Zo beland je op Texel in natuurgebied De Slufter, een van de grootste kwelders van Nederland. En op Terschelling ben je op de Boschplaat met 65 verschillende soorten vogels. Ogen dicht, oren open en genieten maar.

Meer lezen over geheimen en mysteries in Nederland?

Over de onthoofding van Zwarte Kaat: lees en luister
Over het bedevaartsoord Keinse in Noord-Holland: lees en luister
Over de kabouters die in Brabant hebben bestaan: lees en luister
Over de geheime tunnels onder Den Haag: lees en luister
Over het raadsel van de verdwaalde kreeften in de Oosterschelde: lees en luister

Speciaal voor jou geselecteerd