Verborgen verhalen: De onthoofding van Zwarte Kaat

Seizoen 2, aflevering 1

Wat hebben een roversbende, een onthoofding en een markante boom in Brabant met elkaar te maken? We zoeken het uit in het tweede seizoen van de podcastserie Verborgen Verhalen én delen tips om de omgeving waar dit mysterie speelt zelf te ontdekken.

Foto: Rob Visser
 

Een beuk met een verhaal

Tussen Eindhoven en de grens met België staat een grote beuk met een bovengronds wortelstelsel. Deze boom is het onderwerp van een lokale legende. In de eerste aflevering van het tweede seizoen van Verborgen Verhalen reist Pascal van Hulst af naar het Brabantse Bladel. Via verschillende deskundigen komt hij meer te weten over wat deze boom te maken heeft met Zwarte Kaat, een vrouw met ravenzwart haar en een haviksneus. De beruchte vrouw en haar bende beroofden zo’n vierhonderd jaar geleden boerderijen, overvielen reizigers en plunderden kerken.

Krijsend op het schavot

De bende zou ook een pasgeboren baby hebben ontvoerd - iets wat Zwarte Kaat jaren later letterlijk de kop zou kosten. Ze eindigde krijsend op het schavot. Na haar onthoofding werd ze volgens de overlevering begraven op de hei. Precies op de plek waar zij begraven ligt, zou nu een spookachtige boom staan die bekendstaat als de Heksenboom.

Pascal ontdekt dat in het land van Bladel overal nog sporen van Zwarte Kaat zijn terug te vinden. Maar hoe zit het nou precies met die boom? Wat is er waar van het verhaal dat de Heksenboom op haar graf groeit?

Luister de podcast De onthoofding van Zwarte Kaat

Op de fiets naar de Heksenboom

Of Zwarte Kaat er nou daadwerkelijk onder begraven ligt of niet, de beuk in kwestie is met zijn grillige vormen zonder meer indrukwekkend. In 2019 werd de boom dan ook verkozen tot de mooiste boom van Nederland en de vierde mooiste boom van heel Europa.

Ga naar de boom en ontdek de omgeving waar de roversbende toesloeg met de fietsroute De legende van Zwarte Kaat.

Luister ook naar de andere Verborgen Verhalen

De Kempen verkennen

De Heksenboom moet je zeker een keer met eigen ogen bewonderen, maar vergeet ook niet de rest van het gebied met een bezoek te vereren. In de Kempen vind je bossen, vennen en uitgestrekte heide. Vroeger was dit een arme streek waar boeren een zwaar bestaan leidden, tegenwoordig is het er een en al weelde en idylle. Door zijn rijke geschiedenis is het bovendien een landschap vol verhalen. Marskramers, smokkelaars, Napoleon: ze lieten hier allemaal hun sporen na. Nu jij nog.

Verken de Kempen met de auto via de Kempenroute of met deze wandelroute.

Met een boswachter op zoek naar zeldzaam hoogveen

In de buurt van de Kempen, ook tegen de grens met België, liggen de Reuselse Moeren. Dit natuurgebied van 152 hectare is een van de laatste plekken in Nederland waar je hoogveen kunt vinden. Dit landschap wordt gevormd door veenmos, een zeldzaam plantje dat leeft van regenwater. Volg hier de wandelroute In de ban van het mos. Hij voert door bossen, weilanden en langs moerassen.

Tip: Luister ondertussen naar de gelijknamige podcastaflevering van Eropuit met de boswachter. Daarin vertelt boswachter Erik Schram je alles over wat je onderweg tegenkomt. Een plek komt toch pas écht tot leven als je de verhalen erachter kent.

Meer lezen over geheimen en mysteries in Nederland?

Over de omvangrijke schat in de Waddenzee: lees en luister
Over het bedevaartsoord Keinse in Noord-Holland: lees en luister
Over kabouters die in Brabant hebben bestaan: lees en luister
Over de geheime tunnels onder Den Haag: lees en luister
Over het raadsel van de verdwaalde kreeften in de Oosterschelde: lees en luister

Speciaal voor jou geselecteerd